FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Άμεσες λύσεις για εργάτες γης και παραγωγούς

Ημερομηνία: 22-03-2019 | Συντάκτης:
Μάκης Μπαλαούρας για την σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ για τo καθεστώς νομιμότητας στις καλλιέργειες φράουλας της Μανωλάδας

Μεγάλη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή του Υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη, του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Πάνου Κορφιάτη, του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και του Βουλευτή Ηλείας Μάκη Μπαλαούρα. Τη σύσκεψη πλαισίωσαν στελέχη του Υπουργείου Εργασίαςκαι παραγωγοί φράουλας από την Ηλεία και την Αχαΐα.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να λυθούν τυχόν προβλήματα που προέκυψαν φέτος απότην εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης για την «Απασχόληση στην αγροτική οικονομία παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών» (Νόμος 4384/2016, άρθρο 13α). Η ρύθμισηέχει βασιστεί σε τροπολογία που είχε καταθέσει ο Μ.Μπαλαούρας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και οι εκλεγμένοι  έθεσαν το ζήτημα της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, διαβίωσης και αμοιβών των μεταναστώνεργατών γης,αλλά καιτης εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των παραγωγών προς το κράτος,όσον αφορά στην πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών για τους εργάτες γης που απασχολούν. Ταυτόχροναεπισημάνθηκε η σημασία της φράουλας ως δυναμικού εξαγωγικού προϊόντος της χώρας μας.

Οι παραγωγοί φράουλας(αλλά και άλλων προϊόντων) δήλωσανπρόθυμοι να εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους προς τους εργάτες γης και το κράτος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να  ξεπεραστούν ορισμένα γραφειοκρατικάεμπόδια από την πλευρά των υπηρεσιών του Δημοσίου, προκειμένου να μην χάνεται χρόνος και να μπορούν οι παραγωγοί να είναι συνεπείς απέναντιστο Νόμο, προνοώντας εγκαίρωςγια την καταγραφή και αδειοδότηση των μεταναστώνεργατών γης, πολλοί από τους οποίους δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Το θετικό κλίμα της συζήτησης αποτυπώθηκε και στην τελική απόφαση.Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη στην περιοχή, με τη συμμετοχή όλων των υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται στην εξέταση και έγκριση των αιτήσεων απασχόλησης εργατών γης,ώστε να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των αδειών. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα εξεταστεί μάλιστα και η πρότασή τους για την ίδρυσηΓραφείου στη Βουπρασία για τη διευκόλυνση των παραγωγών και των μεταναστώνεργατών γης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος