FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Κοροϊδία, εμπαιγμός, εκβιασμός της κυβέρνησης ΝΔ στους συνταξιούχους

Ημερομηνία: 03-08-2020 | Συντάκτης:

Η κυβέρνηση της ΝΔ:

  • Δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει τη 13η σύνταξη που τους είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

>>Την κατήργησε

  • Υποσχέθηκε κοινωνικό μέρισμα

>> όχι όμως το Δεκέμβριο του 2019, αλλά το Δεκέμβριο του 2020..Που δεν είναι σίγουρο ότι θα δοθεί, αφού τα φετινά δημοσιονομικά δεδομένα, με τους άστοχους χειρισμούς της ΝΔ στο θέμα της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, δείχνουν αδιέξοδο για το τέλος του χρόνου.

Μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας

Η κυβέρνηση έλεγε στους συνταξιούχους να μη ξοδεύονται προσφεύγοντας στα δικαστήρια, γιατί αν δικαιωθούν όσοι είχαν προσφύγει, θα δικαιώνονταν όλοι!

Το ΣτΕ αποφάσισε υπέρ των συνταξιούχων και τους επιδίκασε 3,94 δισ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκηςανακοίνωσε αρχικά την πληρωμή όλων των αναδρομικών προς τους συνταξιούχους που παρανόμως -βάσει της απόφασης του ΣτΕ- είχαν παρακρατηθεί με κυβέρνηση ΝΔ (ΝόμοςΒρούτση, 2012). Με περισσή δόση αλαζονείας και ψευδόμενος δήλωσε ότι “ Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις» και ότι «η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις», προχώρησε, ουσιαστικά, σε 60% κούρεμα των αναδρομικών, περιορίζοντας την δαπάνη από τα 3,9 δισ. σε 1,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα ενώ ως δεδικασμέναείναι υποχρέωση της κυβέρνησης,ο Πρωθυπουργός, ως να έκανε χάρη στους συνταξιούχους τα χαρακτήρισε..ενίσχυση…Στο τέλος κατέληξε «Η αλήθεια είναι ότι οι συνταξιούχοι μας δεν χτυπήθηκαν όσο άλλες κατηγορίες από την πανδημία”, ανοίγοντας έδαφος για κοινωνικό αυτοματισμό…

Ωμός εμπαιγμός συνταξιούχων

Όμως ούτε καν το πετσοκομμένο ποσό του 1,4 δισ. δε θα δοθεί.Μόνο 900 εκατομμύρια νομοθετήθηκαν. Ούτε πλήρης καταβολή, ούτε δώρα, ούτε επιδόματα, ούτε επικουρικές...Από το σύνολο των 2,5 εκ. συνταξιούχων οι οποίοι δικαιούνται αναδρομικά, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει μόνο στο 1/3 αυτών!

Εκτός μένουν εκείνοι που πάσχουν περισσότερο, δηλαδή 700.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να μην παίρνουν ούτε ευρώ(σύνταξη + επικουρικήμέχρι 1.000 ευρώ).Επίσης, οι συνταξιούχοι αγρότες (630.000 του ΟΓΑ)και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού οι επιστροφές τους προέρχονται βασικά από τα κομμένα δώρα…

Παραδείγματα:

 
  Απόφαση ΣτΕ Απόφαση Μητσοτάκη
Συνταξιούχος τ. ΟΓΑ με σύνταξη 330 € 605 € 0 €
Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 900€ 733 € 0 €
Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 800€ και επικουρική 200€ 1.319 € 0 €
Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.500€ και επικουρική 350 € 4.443 € 2.299 €

Η κυβέρνηση επιπλέον εκβιάζει όσους πάρουν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων, χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν με δικαστικές προσφυγές το σύνολο του ποσού,  καθώς τροπολογία της κυβέρνησης προβλέπει ότι: «Με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβέννυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων»!

Επιπλέον,δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη ώστε τα αναδρομικά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι, να είναι ακατάσχετα, ασυμψήφιστα και αφορολόγητα. Αυτό σημαίνει πως όποιος δικαιούχος αναδρομικών έχει αρρύθμιστες οφειλές προς το δημόσιο θα του γίνεται αυτόματη παρακράτηση του ποσού.

Μάκης Μπαλαούρας

Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος