FOLLOW US: facebook twitter

Μαίρη Παπακωνσταντίνου: Η μοναδική Ελληνίδα Γλύπτρια με παγκόσμια αναγνώρηση

Ημερομηνία: 08-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Γη, Ελλάδα, Πατρίδα, Οικογένεια, Μάννα, Γυναίκα….

Ημέρα της Γυναίκας, μια γιορτή του … καπιταλισμού, του εμπορίου , του κέρδους…

Πάμε … κόντρα στα κλισέ, στα άρθρα-αφιερώματα με ξύλινη γλώσσα και  σήμερα τιμάμε με το άρθρο μας μια ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΥΝΑΙΚΑ που μέσα από  το έργο της ,έργο ασύλληπτης ωραιότητας, έργο με διεθνή αναγνώριση ύμνησε και υμνεί την Ελληνίδα Γυναίκα, τιμάμε –λοιπόν- την …

…Μαίρη Παπακωνσταντίνου: Η μοναδική Ελληνίδα Γλύπτρια με παγκόσμια αναγνώρηση, η οποία έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, όπως με το χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας Τεχνών, Γραμμάτων και Επιστημών της Ιταλίας (Academia Italia delle Arti, delle Lettere e le Science) το 1978, το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Ζωγράφων – Γλυπτριών – Χαρακτριών (Παρίσι, 1969), το Γκραν Πρι ντε Μπεντόρ (Κορσική, 1970), το Δίπλωμα της Διεθνούς Ένωσης Καλών Τεχνών Μόντε Κάρλο κ. ά. Το  δε 1990, τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Βραβείο των Γυναικών της Ευρώπης (Prix des Femmes d’ Europe). Eίναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Καλών Τεχνών (I.A.G.).

18 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και συμμετοχή σε 105 ομαδικές εκθέσεις στο Εξωτερικό, έχει στο ενεργητικό της η Μ. Π., η <Γλύπτρια της Ειρήνης> όπως την αποκαλούν στο εξωτερικό, όπου και τιμά την Ελλάδα με την προσωπικότητα και τα έργα της τα οποία εκτίθενται σε Μουσεία, Δημόσιους Χώρους και ιδιωτικές συλλογές  εντός και εκτός Ελλάδος.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαίρη Παπακωνσταντίνου

Γυναίκες, γυναικείες φιγούρες, έργα της Παπακωνσταντίνου σε δημόσιους χώρους , γυναίκες με αέναη κίνηση, αυθορμητισμό στην έκφραση, φως, πολύ φως, φόρμες και  συνθέσεις πρωτότυπες  για γλυπτική, έργα που υποδηλώνουν την ατομικότητα της έξοχης δημιουργού., το θέμα –λοιπόν-  του σημερινού αφιερώματος μας στην Γυναίκα-καλλιτέχνιδα  που  με τα έργα της τιμάει  την Ελληνίδα διαχρονικά.

Ας αρχίσουμε την παρουσίαση έργων της Μ. Π., έργων ύμνων στην γυναίκα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαίρη Παπακωνσταντίνου

Αιγαιοπελαγίτισα, η συγκλονιστική δημιουργία της γλύπτριας, ένα από τα καλύτερα έργα της νεοελληνικής γλυπτικής.

– Χαίρομαι κ. Γαΐλα που σας αρέσει αυτό το έργο μου. Η Αιγαιοπελαγίτασα είναι ένα καλό έργο που τιμά όλες τις γυναίκες του Αιγαίου, του Αρχιπελάγους του Αιγαίου που μέσα στους αιώνες ταλανίζεται διαρκώς από προβλήματα και είναι η Αιγιοπελαγίτισσα , από την αρχαιότητα μέχρι τώρα αυτή  που ‘φυλάττει Θερμοπύλας’.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαίρη Παπακωνσταντίνου

Γοργόνα, ναι έχει και η Ελλάδα γοργόνα όχι μόνο η Δανία. Η γοργόνα της Μ.Π., έργο εμβληματικό 5 μέτρων , σας… περιμένει στην είσοδο του λιμανιού των ακριτικών Οινουσσών-τόπο καταγωγής της γλύπτριας.

Έργο σας κ. Παπακωνσταντίνου με θέμα την γυναίκα που εσείς η ίδια το θεωρείται το πλέον σημαντικό;

-Σαφώς το έργο μου στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στους Αμπελοκήπους, το : Στην Ελληνίδα Γυναίκα, δημιουργία μου του 1998.Σε αυτό το έργο μου αποδίδω,συμβολικά τρείς διαφορετικές μορφές της Ελληνίδας γυναίκας που  όμως κινούνται ενωμένες και παρουσιάζω στην σύνθεση μου αυτή τον διαχρονικό ρόλο της γυναίκας σαν μητέρα(με το παιδί), διανοούμενης (με το βιβλίο) και αγωνίστριας (με το λάβαρο στο αριστερό χέρι).

Γοργόνα στις Οινούσσες, Γυναίκα μετά τον μόχθο(πλατεία Μαβίλη-2000), Η –κυριολεκτικά αέρινη –Σκεπτόμενη(πλατεία Μαβίλη /1986), μια  πρωτότυπη συλλογή της δημιουργού με θέμα την μητρότητα στο διάστημα κλπ, κλπ…  Αναμφισβήτητα η Ελληνίδα γλύπτρια Μ.Π., τίμησε και θα τιμά  με το έργο της διαχρονικά μέσα στους αιώνες την Ελληνίδα Γυναίκα!

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαίρη Παπακωνσταντίνου

Έχετε σμυλεύσει δεκάδες γυναικείες μορφές κ. Π., αγάλματα και προτομές. Μια Ελληνίδα που θα θέλατε να αποτυπώσετε σε μπρούντζο ή άλλο μέταλο και δεν σας έχει δωθεί η ευκαιρία μέχρι τώρα;

– Μελίνα Μερκούρη κ. Γαΐλα. Η Γυναίκα, η Ελληνίδα με την τόσο έντονη προσωπικότητα. Σας το έχω πεί; Δεν θυμάμαι. Την γνώρισα στην Ύδρα , μάλλον αρχές της δεκαετίας του ’60 θα ήταν, ήμουν φοιτήτρια τότε και στις διακοπές μου στο νησί είχε έρθει η Μελίνα με τον Ντασσέν να γυρίσουν εκεί μια κινηματογραφική ταινία κι επειδή εγώ είχα ήδη μια φιλική σχέση με την μητέρα της που ήταν κι εκείνη στο νησί, γνώρισα και την Μελίνα κι από τότε γίναμε φίλες. Ναι, θα ήθελα πολύ να είμαι η δημιουργός μιας προτομής της…

«Η Χίος Μέσα στους Αιώνες». Ιστορία-Τέχνη-Πολιτισμός/Χίος 2016, ο πλέον πρόσφατος τίτλος της πλουσιότατης εργογραφίας σας. Ετοιμάζεται κάποιο άλλο βιβλίο;

– Ναι, με βρίσκετε στις διορθώσεις του νέου μου βιβλίου , αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνών με θέμα-προλαμβάνω την ερώτηση σας κ. Γαΐλα-, με θέμα  και πάλι τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.

Ευχαριστούμε την διάσημη Χία γλύπτρια για την συνέντευξη που μας παραχώρησε παρά τον φόρτο εργασίας της.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος