FOLLOW US: facebook twitter

Μαθαίνοντας για τη νέα απειλή της ελιάς

Ημερομηνία: 20-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

krestena-Xylella fastidiosa

Ημερίδα στην Κρέστενα για την Xylella fastidiosa

Με  μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο χώρο της Γιορτής Σταφίδας Κρεστένων, η ενημερωτική ημερίδα για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa που διοργάνωσε ο Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων σε συνεργασία με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π. Ε. Ηλείας.

krestena-Xylella fastidiosa1

Την ημερίδα άνοιξε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου κ. Ιωάννης Δάγκαρης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π. Δ. Ε κ. Παναγιώτης Μπράμος. Στη συνέχεια το λόγο πήραν από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π. Ε. Ηλείας η Δ/ντρια  κα Παναγιώτα Σπυροπούλου και ο γεωπόνος κ. Γεώργιος Μικέογλου.

Ο Xylella fastidiosa είναι ένα από τα πλέον επικίνδυνα βακτήρια για τα φυτά σε παγκόσμια κλίμακα, που προκαλεί πολλές ασθένειες, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τη γεωργία.

Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το βιολογικό κύκλο του βακτηρίου, τις καλλιέργειες που επηρεάζει καθώς και τον τρόπο μετάδοσής του. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι το παθογόνο έχει πολύ μεγάλο εύρος φυτών ξενιστών, καθώς και ότι τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο ποικίλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό καλλωπιστικών και καλλιεργούμενων φυτών. Στην χώρα μας τα διαπιστευμένα εργαστήρια ελέγχων διαπίστωσης του βακτηρίου σε συμτπωματικά δένδρα ελιάς είναι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ΤΕΙ Ηρακλείου. Εκατοντάδες ύποπτα δείγματα κλάδων ή δένδρων ελιάς έχουν εξετασθεί στα διαπιστευμένα εργαστήρια με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

krestena-Xylella fastidiosa2

Ως συμπέρασμα της ημερίδας ήταν ότι είναι μεγάλης σημασίας η σωστή ενημέρωση των άμεσα εμπλεκόμενων, φορέων, επιστημόνων αλλά κυρίως των ιδίων των παραγωγών ούτως ώστε να διασφαλιστεί στο βαθμό που είναι εφικτό ότι δεν θα υπάρξει εξάπλωση του βακτηρίου στη χώρας μας. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου, φορείς του Δήμου, γεωπόνοι, φυτωριούχοι, παραγωγοί και αγρότες από το σύνολο των Κοινοτήτων του Δήμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος