FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: ‘’Το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ηλεία του 2030 απαιτεί χρηματοδοτικά εργαλεία’’

Ημερομηνία: 21-07-2022 | Συντάκτης:

‘’Πρέπει να ανασχεθεί η πορεία φθοράς και παρακμής της Ηλείας, που έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο φτωχούς νομούς της Ελλάδας.

Με διαρκή υποχώρηση του ΑΕΠ σε επίπεδο νομού τα τελευταία 20 χρόνια . Και με την εικόνα φθοράς και παρακμής να εμπεριέχει και δημογραφικά χαρακτηριστικά αφού υπάρχει γήρανση του τοπικού πληθυσμού.

Η Ηλεία γερνάει, η Ηλεία χάνει τους νέους ανθρώπους που αναζητούν αλλού μια καλύτερη ζωή και τύχη.

Η Ηλεία δεν έχει αναπτυξιακή ταυτότητα.

Πρέπει να αποκτήσει αναπτυξιακή ταυτότητα μαζί με μια σειρά νέων προτεραιοτήτων, με αλλαγή στερεοτύπων, αναπτυξιακών προτύπων του παρελθόντος.’’ τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο, που διοργανώθηκε στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Κατρίνης μίλησε για μια ολιστική μελέτη ανάπτυξης της Ηλείας, που πρέπει να περιλαμβάνει στόχους όπως:

-Η ενεργειακή αυτονομία και αυτάρκεια.
-Η αναδιάρθρωση παραγωγής και καλλιεργειών μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανασύστασης στο φυτικό και στο ζωικό πεδίο.
-Η επένδυση σε νέες μορφές τουρισμού, στο θαλάσσιο τουρισμό, στην ανάδειξη και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Η Ηλεία πρέπει να στρέψει το πρόσωπο της προς τη θάλασσα.
-Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τοπικής οικονομίας.
-Η ένταξη της Ηλείας στον ακαδημαϊκό χάρτη.
-Η δημιουργία θερμοκοιτίδων startup νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων για να μείνουν , να ζήσουν και να δημιουργήσουν οι νέοι άνθρωποι στο τόπο τους.
-Οι νέες υποδομές στο οδικό και αρδευτικό δίκτυο.

Όπως είπε ο κ. Κατρίνης, ‘’ Το ζητούμενο είναι η βούληση και η αποφασιστικότητα να μετατραπούν σε εφαρμοσμένες πολιτικές. Και για αυτό μία προϋπόθεση υπάρχει: η διασφαλισμένη και επαρκής χρηματοδότηση τους.’’

Αναφερόμενος στην Αρχαία Ολυμπία , ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι Αρχαία Ολυμπία, δεν είναι απλά ο χώρος που κάθε 4 χρόνια γίνεται η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και μετά μένει μόνο η σκόνη αυτής της εκδήλωσης.

Η Αρχαία Ολυμπία είναι η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, της ιστορίας, του αθλητισμού. Και γύρω από αυτό το brand πρέπει να χτιστεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο.

Παράλληλα, ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία, όχι βέβαια στο πλαίσιο των εξαγγελιών και των υποσχέσεων αλλά ορατά, χειροπιαστά, συγκεκριμένα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ένα χρόνο μετά την περυσινή καταστροφή στην Αρχαία Ολυμπία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα και το σχέδιο ανασυγκρότησης που εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραμένει στα χαρτιά ενώ δεν δόθηκε καμία αποζημίωση σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες ενώ η Ηλεία αποκλείστηκε από τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και δεν υπήρξε μέριμνα για την κάλυψη του αγροτικού εισοδήματος.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο για την εκπόνηση μελέτης από τη ΔιαΝΕΟσις, ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι ‘’μια μελέτη χωρίς εξασφαλισμένης χρηματοδότηση για την υλοποίηση της, δεν σημαίνει τίποτα.
Ο στόχος δεν πρέπει να είναι να αγοράσει κρίσιμο πολιτικό χρόνο η κυβέρνηση έως τις επόμενες εκλογές.

Ο στόχος πρέπει να είναι αυτή η μελέτη που θα εκπονήσει η ΔιαΝΕΟσις να γίνει ο οδικός χάρτης για την Ηλεία του 2030.

Η κυβέρνηση εφόσον θέλει να μας πείσει για τις προθέσεις της, εφόσον θέλει να ξεχάσουμε τον ένα χρόνο απραξίας της σε ότι έχει σχέση με μέτρα και πολιτικές για τη στήριξη της περιοχής, οφείλει να δώσει έμπρακτα δείγματα γραφής’’.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος