FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: «Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να παραμείνουν στις συνδεδεμένες  ντομάτα, εσπεριδοειδή και σταφίδα»

Ημερομηνία: 09-06-2022 | Συντάκτης:

Την ανησυχία του εκφράζει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, για τον απολύτως ορατό πλέον κίνδυνο, να μείνουν εκτός καθεστώτος συνδεδεμένων ενισχύσεων, κομβικά αγροτικά προϊόντα της Ηλείας όπως η βιομηχανική τομάτα, τα εσπεριδοειδή και η κορινθιακή σταφίδα, μετά από σχετική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά.

Υπενθυμίζεται πως ο Ηλείος βουλευτής είχε παρέμβει για το ίδιο ζήτημα, σε ανύποπτο χρόνο και συγκεκριμένα κατά τις εργασίες της 10ης Συνδιάσκεψης για την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα τον περασμένο Νοέμβριο, θέτοντας από νωρίς, την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. προ των ευθυνών της.

Παρότι έχουν περάσει έξι μήνες από τότε, ούτε η νέα ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου δε μπορεί να δώσει προς ώρας τις διαβεβαιώσεις που απαιτούνται, προκειμένου να καθησυχάσει όχι μόνο τους Ηλείους παραγωγούς, αλλά και τους παραγωγούς πέντε ακόμη αγροτικών προϊόντων (σπαράγγια, ζαχαρότευτλα, συµπύρηνο ροδάκινο, καρποί µε κέλυφος και μήλα) σε ολόκληρη τη χώρα, που βλέπουν την παραγωγή τους να μένει εκτός καθεστώτος των συνδεδεμένων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μιχάλης Κατρίνης προσανατολίζεται σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος και σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που η προηγούμενή τους παρέμβαση έμεινε αναπάντητη από τον κ. Γεωργαντά, καταδεικνύοντας έτσι πως τα προμηνύματα για την τελική απόφαση από πλευράς της Ε.Ε. δεν είναι καλά…

Όπως δηλώνει ο βουλευτής Ηλείας: «Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στέκεται δίπλα στους παραγωγούς και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του, καθώς οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα οκτώ εγχώρια προϊόντα είναι απολύτως αναγκαίες για τον αγροτικό κόσμο. Έχει σημασία να επιμείνουμε μέχρι τέλους ως χώρα στην προσπάθεια διατήρησης του καθεστώτος των συνδεδεμένων στα υφιστάμενα προϊόντα, γιατί οι ενισχύσεις είναι κρίσιμης σημασίας, τόσο για τη συνέχεια των καλλιεργητικών εργασιών των αγροτών, όσο και για την επιβίωσή τους. Κι ας μην ξεχνάμε την συγκυρία. Είναι μία χρονική περίοδος που τα χτυπήματα για τον πρωτογενή τομέα είναι αλλεπάλληλα, εξαιτίας της δυσθεώρητης αύξησης των συντελεστών του κόστους παραγωγής, λόγω ανατιμήσεων. Δεν εφησυχάζουμε, δεν επαναπαυόμαστε, δεν θα επιτρέψουμε να πέσουν σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές που στηρίζονται στην καλλιέργεια αυτών των προϊόντων, όπως στην Ηλεία, για την οποία ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό οικονομικό μοχλό».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος