FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: “Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των πλημμυρόπληκτων του 2021 στην Ηλεία;”

Ημερομηνία: 07-04-2023 | Συντάκτης:

Σε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα, προχώρησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, σε σχέση με τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί –με ευθύνη της κυβέρνησης- στην καταβολή αποζημιώσεων σε Ηλείους αγρότες και επιχειρηματίες, εξαιτίας των διαδοχικών πλημμυρικών φαινομένων του φθινοπώρου και του χειμώνα του 2021.

Όπως επισημαίνει, ειδικότερα, ο Ηλείος βουλευτής, τον Οκτώβριο του 2021 εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες του δήμου Πύργου, του δήμου Ήλιδας, καθώς και του δήμου Πηνειού, προκαλώντας μεγάλες υλικές καταστροφές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, εμπορικά καταστήματα, αλλά και βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Ομοίως, λίγο αργότερα και συγκεκριμένα το Νοέμβριο, καθώς και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους (2021), ανάλογα φαινόμενα σημειώθηκαν και σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες αυτή τη φορά των δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού, όπως και για δεύτερη φορά στο δήμο Ήλιδας, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές σε διάφορους παραγωγικούς τομείς των περιοχών αυτών, επιφέροντας μάλιστα και τον τραγικό θάνατο ενός συμπολίτη μας.

Έκτοτε και  παρά την παρέλευση τόσων μηνών, ο πολυδιαφημισμένος κυβερνητικός μηχανισμός άμεσων, όσο και δίκαιων, αποζημιώσεων για τους πλημμυρόπληκτους αγρότες και επιχειρηματίες των παραπάνω περιοχών, παραμένει μια ακόμη κυβερνητική εξαγγελία δίχως αντίκρισμα, οδηγώντας ωστόσο μαθηματικά μεγάλο αριθμό Ηλείων στην οικονομική ασφυξία.

Και αυτό συμβαίνει, μάλιστα, παρότι οι αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες καταγραφής των ζημιών, με το υπουργείο να καθυστερεί, χαρακτηριστικά, να εκδώσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις (Υ.Α.) εφαρμογής και εκτέλεσης των αποζημιώσεων για τους πληγέντες.

Όπως επίσης τονίζεται, «τόσο οι πλημμυρόπληκτοι Ηλείοι αγρότες, όσο και οι επιχειρηματίες των περιοχών αυτών καλούνται να επιβιώσουν σε μία ήδη πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, με τα κόστη διαβίωσης και παραγωγής να βρίσκονται στα ύψη, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας και ως εκ τούτου οι πολυαναμενόμενες αποζημιώσεις που δικαιούνται, δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά ανάγκη». 

Με βάση τα παραπάνω, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  • Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών και επιχειρηματιών της Ηλείας, από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2021;
  • Αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έκδοσης των εν λόγω Υ.Α. ή αν θα παραπεμφθούν στις καλένδες, εξαιτίας των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος