FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: «Πέρασαν 20 μήνες και ακόμη να πληρωθούν αρκετοί πυρόπληκτοι της Ηλείας»

Ημερομηνία: 10-04-2023 | Συντάκτης:

Νέα παρέμβαση για τους πυρόπληκτους πολίτες της Ηλείας, των οποίων οι αποζημιώσεις εκκρεμούν από τον Αύγουστο του 2021, έκανε ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής του ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ,  «παρότι έχουν συμπληρωθεί είκοσι μήνες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 που έπληξαν την Ηλεία, υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων παραγωγών, αλλά και επιχειρηματιών, με μεγάλο αριθμό δικαιούχων να βρίσκεται πλέον σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας».

Ειδικότερα, σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται νέοι αγρότες, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και αρκετοί πυρόπληκτοι παραγωγοί που η καταστροφή στην αγροτική περιουσία τους, δεν καταγράφηκε από τον δορυφόρο «Κοπέρνικο».

Επιπλέον, πυρόπληκτοι παραγωγοί που έλαβαν μεν την πρώτη δόση για τα καμένα ελαιόδεντρά τους, δεν έχουν πληροφορηθεί ακόμη για το πότε θα τους πιστωθούν και τα υπόλοιπα χρήματα από τις καταστροφές που υπέστησαν, οι οποίες είναι εμφανείς και στις παραχθείσες ποσότητες του ελαιόλαδου της φετινής περιόδου.

Σε αναμονή των αποζημιώσεων, επίσης, βρίσκονται και όλοι εκείνοι οι αγρότες που είδαν τα αγροτικά τους μηχανήματα να χάνονται στις φλόγες, ωστόσο, ακόμη δεν τους έχουν πιστωθεί τα χρήματα από πλευράς της πολιτείας, προκειμένου να τα αντικαταστήσουν και να συνεχίσουν να εκτελούν τις εργασίες τους.

Σε όλους τους παραπάνω συμπεριλαμβάνονται, επιπροσθέτως -και παρά τις συνεχείς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις- και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, οι απλοί κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων και οι αγρότες χωρίς ΟΣΔΕ που εξακολουθούν να παραμένουν «αόρατοι» από την όλη διαδικασία των αποζημιώσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ, ότι τα σχετικά πορίσματα από τους εκτιμητές του Οργανισμού, θα οδηγούσαν σε αποζημιώσεις όλων των παραγωγών μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Τέλος, ακόμη δεν έχουν γίνει καταγραφές των ζημιών για τις αγροτικές περιουσίες στην περιοχή της Κρέστενας, από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης:

  • Πότε –επιτέλους- θα αποζημιωθούν όλοι οι πυρόπληκτοι παραγωγοί της Ηλείας, δηλαδή 1) οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες 2) οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, 3) οι απλοί κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων και 4) οι αγρότες χωρίς ΟΣΔΕ και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για κάθε κατηγορία;
  • Πότε θα αποζημιωθούν ολοκληρωτικά οι παραγωγοί που απώλεσαν τα αγροτικά τους μηχανήματα;
  • Πότε θα οριστικοποιηθεί η διαδικασία αποζημιώσεων των περίπου 20 πυρόπληκτων επιχειρήσεων της Ηλείας;
  • Πότε θα ολοκληρωθούν τα πορίσματα για την πυρόπληκτη περιοχή της Κρέστενας από τις πυρκαγιές του 2021;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος