FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της Ηλείας αποδείχθηκαν ‘’λόγια του αέρα’’»

Ημερομηνία: 15-07-2022 | Συντάκτης:

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Ηλείας και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης για το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, για το οποίο είχε δεσμευτεί τον περασμένο Αύγουστο, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ένα χρόνο μετά, ωστόσο, όπως τόνισε ο Ηλείος βουλευτής δεν έχει γίνει τίποτα.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, δεν έχει καταβληθεί παρά μόνο μία μικρή προκαταβολή στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

«Καμία αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος, που θα υποστούν οι αγρότες για τουλάχιστον 5 με 7 χρόνια, καμία αποζημίωση σε όσους έπαθαν ζημιά, αλλά δεν είναι επαγγελματίες αγρότες. Καμία αποζημίωση για τις επιχειρήσεις της Ηλείας που εξαιρέθηκαν και από το έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για τις περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές το 2021», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης.

Επιπλέον, ο βουλευτής στη δευτερολογία του, επισήμανε ότι ένα χρόνο σχεδόν μετά τις πυρκαγιές, ο απολογισμός της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στις δράσεις ανασυγκρότησης της Ηλείας είναι πολύ φτωχός  έως ανύπαρκτος.

«Προσπαθείτε να κερδίσετε χρόνο, κάτι που αποδεικνύει η ανάθεση στη διαNEOσις της μελέτης για την ανασυγκρότηση της Ηλείας. Μετά από 11 μήνες απραξίας και λίγο πριν τις εκλογές», υπογράμμισε ο Ηλείος βουλευτής.

Παράλληλα, υπενθύμισε στον αρμόδιο υπουργό για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Τριαντόπουλο, ότι ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει καταθέσει εδώ και μήνες συγκεκριμένη, όσο και κοστολογημένη πρόταση, με δράσεις και κατευθύνσεις πραγματικής ανασυγκρότησης της περιοχής, ενώ ανάλογες προτάσεις έχουν καταθέσει και άλλοι φορείς της Ηλείας, χωρίς βέβαια να ληφθούν υπόψη σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης.

Ο Μιχάλης Κατρίνης έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για τα οποία δεν υπήρξε ξεκάθαρη απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως:

– Αν έχουν διασφαλιστεί πόροι για την χρηματοδότηση ενός προγράμματος ανασυγκρότησης της Ηλείας, πόσοι είναι αυτοί και από που προέρχονται, ενώ  ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να ανακοινώσει τώρα το ποσό που θα δεσμευτεί στον επόμενο προϋπολογισμό για την ανασυγκρότηση της Ηλείας.

-Γιατί δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Ηλείας;

-Γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται η Ηλεία στα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές;

-Γιατί δεν αποζημιώνονται αγρότες και κτηνοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος που αποδεδειγμένα θα υποστούν;

-Πότε θα πληρωθούν οριστικά οι αγρότες για το φυτικό κεφάλαιο, καθώς και αν θα περιληφθούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες αγροτών – πέραν των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών –  στους δικαιούχους αποζημίωσης.

«Η Ηλεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται και πάλι ως ‘’φτωχός συγγενής’’, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν. Η Ηλεία δεν αντέχει άλλες υποσχέσεις και άλλες καθυστερήσεις. Ένα χρόνο μετά αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της Ηλείας ήταν ‘’λόγια του αέρα’’», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος