FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: «Να μη ξαναζήσουμε τον περυσινό εφιάλτη! Να ενισχυθεί με προσωπικό η πυροσβεστική υπηρεσία στην Ηλεία»

Ημερομηνία: 01-06-2022 | Συντάκτης:

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο, σε σχέση με την έγκαιρη προετοιμασία των αρμόδιων υπηρεσιών της Ηλείας, ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε στον κ. Ράπανο ότι δεδομένων των στοιχείων που καταδεικνύουν αύξηση των μικρής έκτασης χορτοδασικών πυρκαγιών στην Ηλεία κατά την τελευταία δεκαετία, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της πρόληψης, αλλά και της πρότερης ενημέρωσης των πολιτών, προκειμένου να αποφευχθούν εκτεταμένες καταστροφές, όπως εκείνες του 2007 και του 2021.

Παράλληλα, ο Ηλείος βουλευτής ζήτησε να ληφθεί πρόνοια για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με προσωπικό, αφού όπως υπογράμμισε «από το 2019, έχει σημειωθεί μείωση πενήντα οργανικών θέσεων, που σε συνδυασμό με τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας του εναπομείναντος προσωπικού, ενδεχομένως, να αποβούν μοιραίες σε μια στιγμή κρίσης».

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ συζήτησε με τον Αρχηγό του Π.Σ., τόσο τα πάγια αιτήματα των περίπου 120 εποχικών πυροσβεστών της Ηλείας, όσο και την ανάγκη επίσπευσης καταβολής των ποσών που θα διατεθούν από το αρμόδιο Υπουργείο στο δασαρχείο Πύργου για προληπτικούς καθαρισμούς στα  δάση της περιοχής, δεδομένου ότι τα ποσά που έχουν προς το παρόν διατεθεί, δεν επαρκούν για το σύνολο των εργασιών που πρέπει να γίνουν (περίπου -75% από τα όσα έχουν ζητηθεί).  

Μετά τη συνάντηση ο Μιχάλης Κατρίνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Ηλεία έχει υποστεί επανειλημμένα καταστροφικά πλήγματα από τις πυρκαγιές την τελευταία δεκαπενταετία. Οι πληγές από την τραγωδία του 2007 δεν έχουν κλείσει ακόμη, ενώ η Ηλεία ακόμη περιμένει το σχέδιο ανασυγκρότησης που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης τον περασμένο Αύγουστο στη Βουλή. Η αύξηση του ετήσιου αριθμού ακόμη και των μικρής έκτασης χορτοδασικών πυρκαγιών την τελευταία δεκαετία στο νομό καταδεικνύει πως δεν επιτρέπεται να υπάρξει εφησυχασμός και επανάπαυση των κρατικών μηχανισμών, ιδίως κατά την θερινή περίοδο. Δυστυχώς και φέτος, τουλάχιστον προς το παρόν, φαίνεται ότι παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι δράσεις πρόληψης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο. Επιπλέον, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ηλείας πρέπει να ενισχυθούν σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εκτεταμένων καταστροφών, που θα θέσουν σε κίνδυνο τις καλλιέργειες, τις περιουσίες, ακόμη και την ίδια τη ζωή των κατοίκων. Είναι, ήδη, 1η Ιουνίου και πρέπει ακόμη να ‘’τρέξουν’’ πολλά από όσα έχουν σχεδιαστεί σε κεντρικό επίπεδο, δεδομένης της ανόδου των θερμοκρασιών. Φέτος, ιδίως υπό το πρίσμα της περυσινής καταστροφής, ο πήχης βρίσκεται ψηλά. Στόχος της Πολιτείας θα πρέπει να είναι ‘’ούτε ένα καμένο στρέμμα στην Ηλεία’’».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος