FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης:  ‘’Ανεξέλεγκτη η ακρίβεια, σε απόγνωση οι πολίτες. Θα μιλήσει κανείς για τα πραγματικά προβλήματα;’’

Ημερομηνία: 27-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία, Πολιτική

Μια επίσκεψη στην λαϊκή αγορά της Ανδραβίδας αλλά και σε ένα σούπερ μάρκετ, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι η ακρίβεια είναι το πρόβλημα που κατά κύριο λόγο απασχολεί τον απλό πολίτη, τον οικογενειάρχη.

‘’ Για τα πραγματικά προβλήματα , όπως αυτό της ακρίβειας, δεν θέλει να μιλάμε η κυβέρνηση και ο κ.Μητσοτάκης, προσπαθούν να εξαφανίσουν τα πραγματικά προβλήματα από το δημόσιο διάλογο’’ τόνισε ο υπ. Βουλευτής κ.Μιχάλης Κατρίνης που συνομίλησε με πολίτες αλλά και παραγωγούς.

Η ακρίβεια πλήττει ακόμα και τις λαϊκές αγορές αφού το αυξημένο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων σε συνδυασμό με το κόστος στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα λιπάσματα οδηγούν τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές σε αδιέξοδο.

Το μήνα που πέρασε, ο πληθωρισμός σε βασικά είδη διατροφής και οι αυξήσεις στις τιμές , χτύπησαν κυριολεκτικά ‘’κόκκινο’’. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ‘’τρέχει΄΄ με ρυθμό 14,3% ενώ οι τιμές στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού αυξήθηκαν κατά 17,8%.

Συγκεκριμένα αυξήθηκαν οι τιμές σε  αυγά, γαλακτοκομικά κατά 23,1%, σε ψωμί, δημητριακά κατά 15,6%, στο κρέας κατά 19,8%.

Στην Ελλάδα η ακρίβεια ‘’ροκανίζει΄΄ τα εισοδήματα, μειώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο κ.Κατρίνης, θα θέσει ως προϋπόθεση μιας προγραμματικής συμφωνίας για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, όπως:

-Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής. Το έχουν κάνει πολλές χώρες της Ευρώπης.

-Ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού και των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια. Σήμερα δεν γίνονται έλεγχοι.

-Στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων , με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής με κίνητρα εγκατάστασης ΑΠΕ, με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, με στοχευμένες ενισχύσεις για τη μεταφορά εφοδίων και προϊόντων.

Στο ζήτημα της ακρίβειας αλλά και στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ θα αναφερθεί αναλυτικά ο Μιχάλης Κατρίνης στην ομιλία του στην Αμαλιάδα την Παρασκευή το βράδυ στις 8 . 30.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος