FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: «Άμεση η ανάγκη στήριξης για τους παραγωγούς της Ηλείας»

Ημερομηνία: 19-07-2022 | Συντάκτης:

Τη δραματική κατάσταση των αγροτών της Ηλείας ανέδειξε ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης με ερώτηση που κατέθεσε στον  υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καρπουζιού και πατάτας που βλέπουν την τιμή πώλησης των προϊόντων τους να μειώνεται συνεχώς, με ορατές επιπτώσεις για το σύνολο της  οικονομία της περιοχής.

Όπως επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής η τιμή πώλησης του καρπουζιού στο χωράφι δεν επαρκεί για να καλύψει το κόστος παραγωγής του, αφού η τιμή δεν ξεπερνά αυτό το διάστημα τα 8-10 λεπτά ανά κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής κυμαίνεται περίπου στα 20 λεπτά/κιλό.

Ανάλογη, ωστόσο, είναι και η κατάσταση στην τιμή της πατάτας, με την τιμή πώλησης αυτό το διάστημα να είναι 30% χαμηλότερη του κόστους παραγωγής, μετά από τρία συνεχόμενα έτη όπου η τιμή της κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω και της αθρόας εισαγωγής πατάτας από τρίτες χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να σημειωθεί πως λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας, των χαμηλών τιμών πώλησης και της δυσλειτουργίας της αγοράς λόγω της πανδημίας, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν φέτος μέχρι και 30% λιγότερες φυτεύσεις σε παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον πρωτογενή τομέα, το μέλλον των αγροτών και την οικονομία της Ηλείας, η οποία βασίζεται κυρίαρχα στο παραγόμενο αγροτικό εισόδημα.

Παράλληλα, ο Μιχάλης Κατρίνης υιοθετεί τα αιτήματα των Ηλείων παραγωγών, οι οποίοι ζητούν:

  • Την ενίσχυση από πλευράς της πολιτείας, με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ και τα τιμολόγια πώλησης που θα προσκομιστούν και θα αποδεικνύουν την μεγάλη πτώση της τιμής
  • Αλλά και στην περίπτωση των ασυγκόμιστων καρπουζιών λόγω χαμηλής τιμής ζήτησης, τη συνδρομή του ΕΛΓΑ με γεωπόνους, προκειμένου να εκτιμήσουν την αδιάθετη παραγωγή.

«Η έλλειψη εργατών γης, σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών τον τελευταίο μήνα, οδηγεί πολλές καλλιέργειες καρπουζιού να μένουν ασυγκόμιστες, με τους παραγωγούς να υφίστανται ζημιά αρκετών χιλιάδων ευρώ, αφού το αυξημένο κόστος σε πετρέλαιο, λιπάσματα, φάρμακα και εργατικό κόστος έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής» καταλήγει ο Μιχάλης Κατρίνης στην ερώτησή του και ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

  1. Με ποιο τρόπο σκοπεύει να ενισχύσει τους παραγωγούς καρπουζιού και πατάτας της Ηλείας οι οποίοι αποδεδειγμένα πλήττονται;

Καθώς και αν

  • Προτίθεται να δώσει κίνητρα στους παραγωγούς ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά

Θέμα: «Άμεση η ανάγκη στήριξης για τους παραγωγούς της Ηλείας»

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί της Ηλείας, αφού παρά τις πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις, η τιμή πώλησης βασικών προϊόντων, όπως το καρπούζι και η πατάτα, μειώνεται συνεχώς, με ορατές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής.

Οι εν λόγω παραγωγοί διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η τιμή πώλησης του καρπουζιού στο χωράφι δεν επαρκεί για να καλύψει το κόστος παραγωγής του, αφού η τιμή – σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν – δεν ξεπερνά αυτό το διάστημα τα 8-10 λεπτά ανά κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής κυμαίνεται περίπου στα 20 λεπτά/κιλό.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην τιμή πώλησης της πατάτας, με την τιμή πώλησης αυτό το διάστημα να είναι 30% χαμηλότερη του κόστους παραγωγής, μετά από τρία συναπτά έτη όπου η τιμή της πατάτας κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω και της αθρόας εισαγωγής πατάτας από τρίτες χώρες.

Επιπλέον, η έλλειψη εργατών γης, σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών τον τελευταίο μήνα, οδηγεί πολλές καλλιέργειες καρπουζιού να μένουν ασυγκόμιστες, με τους παραγωγούς να υφίστανται ζημιά αρκετών χιλιάδων ευρώ, αφού το αυξημένο κόστος σε πετρέλαιο, λιπάσματα, φάρμακα και εργατικό κόστος έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραγωγοί της Ηλείας ζητούν:

  • Την ενίσχυση από πλευράς της πολιτείας, , με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ και τα τιμολόγια πώλησης που θα προσκομιστούν και θα αποδεικνύουν την μεγάλη πτώση της τιμής
  • Στην περίπτωση των ασυγκόμιστων καρπουζιών λόγω χαμηλής τιμής ζήτησης, τη συνδρομή του ΕΛΓΑ με γεωπόνους, προκειμένου να εκτιμήσουν την αδιάθετη παραγωγή.

Λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας, των χαμηλών τιμών πώλησης και της δυσλειτουργίας της αγοράς λόγω της πανδημίας, σε αρκετές περιπτώσεις σημειώθηκαν μέχρι και 30% λιγότερες φυτεύσεις σε παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον πρωτογενή τομέα, το μέλλον των αγροτών και την οικονομία της Ηλείας, η οποία βασίζεται κυρίαρχα στο παραγόμενο αγροτικό εισόδημα.

Οι έκτακτες συνθήκες, λόγω της ακρίβειας, του υψηλού κόστους ενέργειας και των επιπτώσεων σε όλο το κόστος παραγωγής προϊόντων, επιβάλλουν μια δέσμη μέτρων στήριξης ανάλογη με αυτά που δόθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, ιδιαίτερα για όσους αγρότες αποδεδειγμένα έχουν πουλήσει σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής και έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους στο ΟΣΔΕ, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Με ποιο τρόπο σκοπεύει να ενισχύσει τους παραγωγούς καρπουζιού και πατάτας της Ηλείας οι οποίοι αποδεδειγμένα πλήττονται;
  • Προτίθεται να δώσει κίνητρα στους παραγωγούς ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν;

Ο ερωτών βουλευτής


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος