FOLLOW US: facebook twitter

«Λύρες στεριάς και θάλασσας τον άνθρωπο μαγεύουν…»: Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου η κορυφαία εκδήλωση «Χαραλάμπεια» από το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου

Ημερομηνία: 01-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Η κορυφαία εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, τα «Χαραλάμπεια 2019» που διοργανώνεται για 22 συνεχή χρόνια, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 7 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, με την παράσταση «Λύρες στεριάς και θάλασσας τον άνθρωπο μαγεύουν και τσι νεράιδες στο χορό βγάνουνε και χορεύουν».

Μια θεσμική γιορτή, που είναι αφιερωμένη στην πόλη για τον εορτασμό του Πολιούχου της Αγίου Χαραλάμπους.

Η πρόεδρος και η γραμματέας του ΛΕΠ κ.κ. Τούλα Καλαμπόκα και Κατερίνα Παρασκευοπούλου αντίστοιχα, μίλησα χθες για την φετινή διοργάνωση και απεύθυναν κάλεσμα συμμετοχής προς όλους.

«Τα Χαραλάμπεια θεσπίστηκαν πριν από 22 χρόνια, το 1997, όταν ο αείμνηστος Δήμαρχος Πύργου Γιώργος Δημητρακόπουλος μας πρότεινε να συνδιοργανώσουμε μια πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν του Πολιούχου μας. Έτσι γεννήθηκαν τα Χαραλάμπεια και εξελίχθησαν ως η κορυφαία μας εκδήλωση» τόνισε η κ. Καλαμπόκα, και πρόσθεσε ότι φέτος έχουν προσκαλέσει το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου, που είναι από τα αρχαιότερα Λύκεια αφού το Ρέθυμνο είναι η γενέτειρα της ιδρύτριας Καλλιρόης Σιγανού Παρρέν. «Οι χορευτικές ομάδες του Πύργου και του Ρεθύμνου, η μικτή χορωδία μας και οι μουσικοί με λύρες και λαούτα, θα μας ταξιδέψουν στα μονοπάτια της ιστορίας και του πολιτισμού με σκοπό να αναδείξουμε τις υψηλές αξίες της φυλής μας και της ιστορίας μας, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι μας τις ρίζες μας. Θεωρούμε ότι σε τέτοιους δύσκολους και άνυδρους καιρούς, ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη».

«Με οδηγό τις λύρες…»

Η κ. Παρασκευοπούλου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της παράστασης, σημειώνοντας πως φέτος, τα χορευτικά βήματα του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, τα οδηγούν οι λύρες. «Λύρες στεριάς και θάλασσας που μαγεύουν με το άκουσμα τους και μας μεταφέρουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από τα βόρεια μέχρι τα νότια. Ήχοι ξεχωριστοί, έντονοι ακουστικά, με την κρητική λύρα, την ποντιακή, την πολιτική, τη θρακιώτικη, τη νησιώτικη, θα συνοδέυσουν τους χορούς μας. Όλες οι λύρες τρίχορδες με δοξάρι, απόγονοι της βυζαντινής λύρας, αχλαδόσχημες, και φυαλόσχημη αυτή του πόντου, θα συνοδέυσουν τους χορούς από την Κρήτη και τα νησιά, έως τον Πόντο, τη Πόλη και τη Δράμα. Η κρητική λύρα δεν είναι απλά ένα μουσικό όργανο είναι η ψυχή των Κρητών όπως θα το διαπιστώσουμε και από τους χορούς του εξαιρετικού Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνου που συμμετέχει φέτος στα Χαραλαμπεια. Ιδιαίτερα για τον Πόντο, τους χορούς του οποίου θα παρουσιάσει η χορευτική ομάδα του Λυκείου μας, η λύρα είναι ο συνδετικός κρίκος με όσα έμειναν πίσω, ένα σύμβολο πολιτιστικής ταυτότητας. Το λύκειο Ελληνίδων Πύργου εκτός από τον Πόντο, θα παρουσιάσει χορούς από τη Δράμα, την Πόλη, τη Λήμνο, την Ικαρία και τη Λέρο. Η μικτή χορωδία με διεύθυνση της Κωστούλας Σακκά Κυρίτση, θα ανοίξει την παράσταση με τραγούδια παραδοσιακά και έντεχνα. Ο εξαιρετικός χοροδιδάσκαλος του Λυκείου ο Κώστας Τζανέτος έχει επιμεληθεί το πρόγραμμα και την επιμέλεια των χορών και τη διδασκαλία για το Λύκειο του Πύργου. Μαζί του ο Νίκος Χρυσανθόπουλος, η Γεωργία Μουρούτη και ο Ανδρέας Μικελόπουλος ενώ για το Λύκειο Ρεθύμνου ο δάσκαλος Λάμπης Νικολουδάκης. Η ορχήστρα αποτελείται από Διομήδη Ζαχαριουδάκη στην κρητική λύρα, το Τάσο Κλάδο και Λύσανδρο Παναγόπουλος στο λαούτο, το Γιώργος Τζανέτος στα κρουστά, το Μανώλη Γιαννουλάκη και τη Φαίη Κωνσταντοπούλου στη νησιώτικη και πολιτική λύρα, τη Στεφανία Παπαγεωργίου στη πολιτική λύρα, τον Ανέστης Ιωακειμίδη στη λύρα του πόντου, το Γιώργο Μαυρίδη στη λύρα της Δράμας και το Στρατή Κουρκέα στο νταχαρέ»

Η παράσταση συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια και την ευγενική υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας.

«Το ΛΕΠ είναι περήφανο που κρατά την παράδοση που τραγουδά και χορεύει, συνεχίζουμε σταθερά να υπηρετούμε αυτό που αγαπάμε και για άλλη μια χρονιά το χαρίσουμε στην πόλη και σε όλους όσους θα έρθουν στην παράσταση» πρόσθεσε η κ. Παρασκευοπούλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος