FOLLOW US: facebook twitter

«Λουκέτο» χθες σε 6 Γυμνάσια-Λύκεια & διαμαρτυρία μαθητών, εκπαιδευτικών & γονέων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ημερομηνία: 14-10-2021 | Συντάκτης:

«Αναβρασμός» για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στην Ηλεία
– Νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή


Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Αναβρασμός επικρατεί στην σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα και της Ηλείας από τις σαρωτικές συγχωνεύσεις τμημάτων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας σε Γυμνάσια και Λύκεια αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων. Τη χθεσινή μέρα μπήκε «λουκέτο» σε τέσσερα σχολεία του Πύργου (3ο και 4ο Γυμνάσιο, 3ο ΓΕΛ και 2ο ΕΠΑΛ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων ενώ αποχή πραγματοποιήσαν και οι μαθητές του γυμνασίου από την πυρόπληκτη περιοχή του Πελοπίου. Επίσης ακόμα δυο σχολεία (ΓΕΛ Βουνάργου και ΓΕΛ Βαρθολομιού) πραγματοποιήσαν κατάληψη αντιδρώντας στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την τράπεζα θεμάτων.

Παράλληλα, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας στο Διοικητήριο, και συνάντηση με τον Διευθυντή Γιώργο Φωτεινόπουλο πραγματοποιήσαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί σχολείων όπου προωθούνται συγχωνεύσεις τμημάτων διεκδικώντας την άρση των αποφάσεων που «στριμώχνουν» 25-26-27 μαθητές εν μέσω πανδημίας στις αίθουσες.

Συγχώνευση για αρχή, 18 τμημάτων

Η ΕΛΜΕ Ηλείας, έχοντας στο πλευρό της, τους Συλλόγους Διδασκόντων, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και τους μαθητές, έχει διαρκείς συναντήσεις με γονείς, Δημάρχους και τοπικούς φορείς ζητώντας να σταματήσουν άμεσα, οι σαρωτικές συγχωνεύσεις σε 18 τμήματα γυμνασίων και λυκείων του Νομού. Συγκεκριμένα, εντολή συγχώνευσης τμημάτων έχει δοθεί για τμήματα των: Γυμνάσιου Βάρδας, 1ο Γυμν. Αμαλιάδας, 2ο Γυμν. Αμαλιάδας, 3ο Γυμν. Πύργου, 4ο Γυμν. Πύργου, Γυμν. Καράτουλα, Γυμν. Πελοπίου, Γυμν. Λάλα, Γυμν. Ζαχάρως, ΕΠΑΛ Λεχαινών, 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, 2ο ΕΠΑΛ Πύργου ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες υπάρχουν και για σχολεία της Βάρδας και των Κρεστένων.

«Προκειμένου να γλιτώσουν το διορισμό περίπου 15 εκπαιδευτικών, προχωρούν στη συγχώνευση 18 τμημάτων στην Ηλείας ταλαιπωρώντας γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς και εκθέτοντας τους σε κινδύνους» δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος. «Αντιδρούμε στις συγχωνεύσεις τμημάτων και το στοίβαγμα 26,27 και 28 παιδιών στις τάξεις, για λόγους υγιεινής και ασφάλειας. Υγιεινής λόγω κορονοϊού και ασφάλειας με το σκεπτικό ότι ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή όπου υπάρχουν διώροφα ακόμα και τριώροφα σχολεία σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό. Εκτός από τους λόγους αυτούς, υπάρχουν και παιδαγωγικοί. Είναι σε όλους γνωστό ότι λόγω της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης, τα παιδιά έχουν μαθησιακά κενά. Ένα υπουργείο Παιδείας λοιπόν που σκέφτεται το καλό των παιδιών, έπρεπε να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να έχουν τάξεις με μικρό αριθμό μαθητών ώστε να καλύψουν αυτά τα κενά. Η ΕΛΜΕ Ηλείας έχει πρωτοστατήσει σε όλες τις κινητοποιήσεις τις οποίες θα κλιμακώσει το επόμενο διάστημα συμμετέχοντας στην νέα 24ωρη απεργία της Παρασκευής. Την ίδια μέρα θα ακολουθήσει γενική συνέλευση για την εκτίμηση της κατάστασης».

ΡΑΣΤΕΡ

Από το Δήμαρχο Πύργου
Στον Εισαγγελέα η συγχώνευση των σχολικών τμημάτων

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας κατατέθηκαν από τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο το έγγραφο διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων, σχετικά με την επιχειρούμενη μείωση (διαμέσου συγχωνεύσεων) των σχολικών τμημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και το δικό του σχετικό έγγραφο που ήδη έχει σταλεί προς την Υπουργό Παιδείας και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

Οι γονείς κι οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται αναφερόμενοι σε σημαντικούς κινδύνους υγείας και ασφάλειας που συνεπάγονται αυτές οι προωθούμενες κινήσεις. Ενώ την πλήρη αντίθεση του σε τέτοιες συγχωνεύσεις τμημάτων εκφράζει παράλληλα ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος που συντάσσεται με το συλλογικό κίνημα των γονέων και κηδεμόνων σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Ηλείας και τον πρόεδρό της Τρύφωνα Αθανασόπουλο, σε κοινό μέτωπο προσπάθειας ακύρωσης αυτής της ανθυγιεινής και αντιεκπαιδευτικής πρότασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος