FOLLOW US: facebook twitter

Lockdown: Προς παράταση της παράτασης – Τα σενάρια για τα εμπορικά καταστήματα

Ημερομηνία: 11-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του lockdown και σταδιακού ανοίγματος -και μάλιστα δύο ταχυτήτων- του λιανεμπορίου μοιάζει όλο και πιο πιθανό, δεδομένου ότι η αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει αργή.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι “δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί” και προανήγγειλε ανακοινώσεις για κομμωτήρια, εκκλησίες, εμπορικά καταστήματα και την καραντίνα των Ελλήνων του εξωτερικού, σημερα Παρασκευή.

Παραδέχθηκε δε ότι οι επιδημιολόγοι έχουν ενστάσεις για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς μετά από πέντε εβδομάδες lockdown, δεν έχει ελεγχθεί ακόμη η πανδημία και δεν έχει ανακουφιστεί ουσιαστικά το ΕΣΥ.

“Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμη τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που θα θέλαμε. Οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για περαιτέρω άνοιγμα”, είπε ο κ. Πέτσας.

Εξετάζεται λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες ένα σταδιακό άνοιγμα, με τις κόκκινες περιοχές να παραμένουν σε lockdown. Πρώτα θα ανοίξουν, ενδεχομένως από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, επιχειρήσεις με μικρή κινητικότητα, δηλαδή τα κομμωτήρια και κουρεία. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ανοίξουν ταυτόχρονα και ορισμένα εμπορικά καταστήματα, όπως τα βιβλιοπωλεία και/ή τα καταστήματα παιχνιδιών, αλλά με κανόνες.

Σε αυτή την περίπτωση, τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου, με ερωτηματικό για τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, που ενδέχεται να μην λειτουργήσουν καθόλου πριν τις γιορτές.

Στόχος του σταδιακού ανοίγματος είναι να “σπάσει” η προσέλευση των καταναλωτών στην αγορά και να μην υπάρξουν εικόνες αντίστοιχες με αυτές έξω από τα Ηarrods στο Λονδίνο.

Εισηγήσεις για συντηρητικό άνοιγμα της οικονομίας

Συντηρητική θα είναι η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών προς την κυβέρνηση για το άνοιγμα της οικονομίας, όπως άφησε να εννοηθεί ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής.

Μιλώντας στο ρ/φ του ΣΚΑΪ, κληθείς να απαντήσει ποια θα είναι η εισήγηση της επιτροπής για το άνοιγμα, είπε χαρακτηριστικά: «Μικρά προσεκτικά βήματα για να δώσουμε μια εκτόνωση στο κόσμο».

«Πρέπει να γίνονται πολύ μικρά βήματα, υπάρχει κόπωση του κόσμου, μέσα στο χειμώνα περιμένουμε ένταση του ιού, τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά ώστε η επιδημία να κρατηθεί σε επίπεδα και να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η επιτροπή θα εισηγηθεί να μην ανοίξει η οικονομία, δεν το διέψευσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας στη χώρα και πως η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, καθώς η κάλυψη των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη υπερβαίνει το 90% και στην Αττική φτάνει στο 80%.

Όπως είπε, αυτά τα στοιχεία που συμβάλουν στη σκέψη αν μπορεί αν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε κάποια κανονικότητα.

Ερωτηθείς αν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, δεν ήταν αρνητικός, λέγοντας ότι «χρειάζεται μια τέτοια διέξοδος από την κούραση και την κόπωση του lockdown».

Τόνισε ότι η σκέψη είναι να ανοίξουν κλάδοι που δεν θα επιβάρυναν το επιδημιολογικό φορτίο: «Μπορούν να συζητηθούν και είναι σε εξέλιξη αυτή η συζήτηση για τα μικρά ανοίγματα του εμπορίου».

Σε ερώτηση για το τι φταίει και δεν πέφτουν τα κρούσματα παρά το ότι διανύουμε την 5η εβδομάδα του lockdown, είπε ότι «είχαμε μια μείωση της επίπτωσης της επιδημίας της τάξης του 2%, μειώνεται αργά», σημειώνοντας ότι αυτό έχει να κάνει με την κινητικότητα των πολιτών, το ότι βρισκόμαστε στο χειμώνα και ότι υπήρχε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που ήδη είχε εγκατασταθεί.

Πηγή: news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος