FOLLOW US: facebook twitter

Σπ. Λιβανός προς Μιχ. Κατρίνη: «Μετά την καρπόδεση θα εκτιμηθεί η ζημιά στον παγετό»

Ημερομηνία: 20-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

Μετά την καρπόδεση θα είναι εφικτό να εκτιμηθεί η ζημιά στις σταφιδοκαλλιέργειες από τον παγετό, ανέφερε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη.

«Όλες οι ζημιές από τους πρόσφατους παγετούς θα αποζημιωθούν με ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα(…) Η πραγματική εικόνα των ζημιών από τον παγετό θα είναι εφικτό να εκτιμηθεί μετά την καρποδεσία, δηλαδή στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ και έχουν γίνει προσλήψεις επί πλέον 146 γεωπόνων από τη λίστα του ΕΛΓΑ.

«Θα υπάρξει μέριμνα για εξειδικευμένη καταγραφή των ζημιών ανά χωράφι,  με προσοχή και σχολαστικότητα,  ώστε να μην υπάρξει  αφενός ούτε μια περίπτωση μη καταγραφής ζημιάς παραγωγού και αφετέρου να αποφευχθούν οι επιτήδειοι που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν ενώ δεν έχουν υποστεί καμία ζημία, ζημιώνοντας πάντα τους πληγέντες συναδέλφους τους», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε στην ερώτησή του ότι οι αγρότες της Ηλείας είναι σε απόγνωση μετά τον τελευταίο καταστροφικό παγετό που έπληξε τις καλλιέργειες σταφίδας και πρώιμου καρπουζιού, προκαλώντας προβλήματα και σε δενδρώδεις καλλιέργειες, και τόνισε ότι η καθυστέρηση στην απόδοση των αποζημιώσεων σε προϊόντα όπως η επίσπορη πατάτα, παρά το γεγονός ότι έχουν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ενώ και οι τιμές των αποζημιώσεων που δόθηκαν σε προϊόντα όπως τα θερμοκηπιακά και το όψιμο καρπούζι δεν ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.

«Ο ΕΛΓΑ οφείλει να κινητοποιηθεί άμεσα για την καταγραφή των ζημιών και να διασφαλίσει την ταχύτερη δυνατή απόδοση των αποζημιώσεων, ενώ ζητούμενο παραμένει η κεφαλαιακή του επάρκεια ώστε να καλύψει το σύνολο των ζημιών σε όλη την επικράτεια», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος