FOLLOW US: facebook twitter

«Ισχυρό και αναλλοίωτο το μήνυμα του 1821»: Λιτά και σεμνά λόγω πανδημίας τιμήθηκε στον Πύργο η 200ή επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης

Ημερομηνία: 26-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτισμός
-Στο δημογραφικό αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση
-Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών της Ηλείας για την Εθνική Επέτειο

«Σεμνά και ταπεινά αλλά  με ισχυρά και αναλλοίωτα τα μηνύματα του 1821 τιμήθηκε χθες στον Πύργο η συμπλήρωση των 200 ετών από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης, με την τέλεση επίσημης  δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νκολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανού και με την παρουσία των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου. Μετά τη δοξολογία εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας εντός του Ναού από τον καθηγητή Φιλόλογο του Γυμνασίου Καράτουλα και συγγραφέα Γεώργιο Κουρκούτα. Ακολούθησε επιμνημόσυνη  δέηση στο μνημείο των Ηρώων και  κατάθεση στεφάνων από την εκπρόσωπο της κυβέρνησης και υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βας. Γιαννόπουλο, τον δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, τον βουλευτή Ηλείας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης, Θεόδ. Βλαγκούλη, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ν. Ηλείας, σμήναρχο Ιπτάμενο Ν.Κοκκώνη, τον πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού. Γ.Σταματόπουλο, τον πρόεδρο της ΕΑΑ Ναυτικού, Ζώη Υφαντή, τον αντιπρόεδρο της ΕΑΑ Αεροπορίας, Αθαν. Μακρή, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ηλείας, Ν.Παναγιωτακόπουλο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πολεμιστών & Τραυματιών Κύπρου, Αθ. Δασκόπουλο, τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Π.Ζώντο και τον πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων & Αναπήρων Πολέμου, κ.ά. Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων ηρώων. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε με την παρουσία της στον Πύργο η υφυπουργός Εργασίας  & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της Επανάστασης.

«Η 25η Μαρτίου είναι το διαχρονικό σύμβολο για τη θέληση των Ελλήνων και των Ελληνίδων να μάχονται για τη λευτεριά τους και να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στον σύγχρονο κόσμο. Η γενιά η δική μας οφείλει να παραδώσει στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας, μια πατρίδα ισχυρή, αναγεννημένη, σε μια χώρα πραγματικά φάρο άσβεστο φάρο, με τις αξίες της ελευθερίας της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Πάντα να έχουμε υπόψη πως οτιδήποτε πετύχαμε, τα πετύχαμε μονιασμένοι» , δήλωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Πρωινής για το αν μπορεί να αντιστραφεί η πληθυσμιακή «αιμορραγία» της Ελλάδας, η κα Συρεγγέλα τόνισε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει σχέδιο δράσης πάνω στα θέματα δημογραφικής πολιτικής και στα θέματα οικογένειας, το οποίο θα βασίζεται στο σχετικό πόρισμα που κατάρτισε η αρμόδια διακομματική πολιτική.

«Μια δημογραφική πολιτική, για να είναι διαχρονική, πρέπει να είναι άρτια και συνεκτική και υπερκομματική. Για αυτό και βασικό μας εργαλείο είναι το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη δημογραφική πολιτική, στο οποίο έχει συμφωνήσει η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. σε αυτό θα βασιστούμε για να πάμε διαχρονικά, άρτια και συνεκτικά., δήλωσε η κα Συρεγγέλα.

Βασίλης Γιαννόπουλος, αντιπερ/ρχης Ηλείας

Διακόσια χρόνια μετά την Εθνική μας Παλιγγενεσία, οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, αναμφίβολα όμως παραμένουν σημαντικές. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για τα εθνικά μας ιδανικά, για τα πάτρια εδάφη μας και για κάθε γραμμή της ιστορίας μας. Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, την απελευθέρωση του έθνους μας και την εθνική μας ανεξαρτησία δεν μας δίνουν απλώς τη δυνατότητα να αναπολήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας αλλά μας δίνουν τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε συνολικά την ιστορική μας διαδρομή και να χαράξουμε την πορεία προς το μέλλον.

Τάκης Αντωνακόπουλος, δήμαρχος Πύργου

Μέσα στις συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία, λιτά απέριττα και με τον απαιτούμενο συμβολισμό, γιορτάσαμε την ιστορική μέρα της 25ης Μαρτίου του 1821. Ελευθερία ή θάνατος τότε το μήνυμα. σήμερα δυστυχώς υπάρχει μια παράφραση του μηνύματος θάνατος και όχι ελευθερία, και εννοώ το  μήνυμα της πανδημίας. δυστυχώς η ελευθερία είναι πάλι το ζητούμενο, η ελευθερία του πολίτη απέναντι στους εχθρούς που κατασκεύασε η παράλογη αναζήτηση του ανθρώπου στο χώρο της απεριόριστης έρευνας, η οποία δεν εμπίπτει σε κανόνες ηθικής. οι Έλληνες είναι ένας λαός που πάντα ανατρέπει τα προγνωστικά των όποιων απαισιόδοξων. Έτσι συνεχίζουμε και τώρα μέσα στις δυσκολίες, του μνημονίου, της πανδημίας των κακών γειτόνων και των κακών συνηθειών που έχουμε σε περίοδο ειρήνης, αλλά ανατρέπουμε όλα τα προγνωστικά. Όπως έγραψε ο μεγάλος μουσουργός Μίκης Θεοδωράκης, τη Ρωμιοσύνη μην την κλαίς, και νομίζω ότι είναι ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία και να καταλάβουμε το αυτονόητο, μόνοι μας, με συλλογικότητα, καθαρές σκέψεις και καθαρά χέρια μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Όλα τα υπόλοιπα είναι έπεαπτερόεντα, προφάσεις εν αμαρτίαις και συμπεριφορές παραπλανητικές. Καταλάβαμε ποιοι μας αγαπάνε, είμαστε μόνοι μας στην Ιστορία και για αυτό γράφουμε Ιστορία»

Διονυσία Αυγερινοπούλου, βουλευτής ΝΔ Ηλείας

Σήμερα έχουμε μια διπλή εορτή: τη θρησκευτική μας εορτή αλλά και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Είναι μια γιορτή για όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Πελοπόννησο και την περιοχή μας, γιατί η 25η Μαρτίου είναι η μέρα κατά την οποία διευρύνθηκε η Επανάσταση σε όλη την Πελοπόννησο. Η Ελλάδα, μια χώρα που ξεκινά από το Έψιλον, έχει το τρίπτυχο Επανάσταση, Ελευθερία, Ελπίδα. Τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους Έλληνες τότε και τους συνέδεσαν με την Αρχαία Ιστορία τους, τους Φιλέλληνες που βοήθησαν  την Επανάσταση του 1821 να πετύχει, είναι τα ίδια ιδανικά που εμπνέουν τους νέους Έλληνες σήμερα και όλη την παγκοσμιότητα επίσης. Για αυτό το λόγο, όλος ο κόσμος φωνάζει σήμερα ότι είμαστε όλοι Έλληνες, για αυτό είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Ζήτω το έθνος, ζήτω η 25η Μαρτίου»

Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

«Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση των Ελλήνων το 1821, τιμούμε τους προγόνους μας που με θάρρος και αποφασιστικότητα διεκδίκησαν την αποτίναξη του τουρκικού Ζυγού, διεκδίκησαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, αλλά και τη Δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία, την ισονομία και τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα  και τη διάκριση των εξουσιών, όπως προκύπτει και από τα συνταγματικά κείμενα του Αγώνα. Σήμερα που αντιμετωπίζουμε την κοινωνική και οικονομική κρίση, την προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας, εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους και αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση της εθνικής Ανεξαρτησίας μας, της εθνικής κυριαρχίας μας, της ενίσχυσης της Δημοκρατίας και του κράτους  δικαίου και του κοινωνικού κράτους. Επίσης διεκδικούμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση κα έτσι δικαιώνουμε τους αγώνες και τις θυσίες τους.

Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας και κοινοβ. εκπρ. ΚΙΝΑΛ

«Διακόσια χρόνια πριν, μια χούφτα Έλληνες άνθρωποι στράφηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διεκδικώντας το πιο πολύτιμο αγαθό, την ελευθερία τους. Νίκησαν, γιατί είχαν πίστη και καρδιά. Σήμερα το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 είναι επίκαιρο όσο ποτέ, γιατί η ελευθερία και η εθνική ανεξαρτησία είναι ζήτημα μόνιμου αγώνα, γιατί βασίζεται στη θέληση, την αποφασιστικότητα και κυρίως στην ενότητα του ελληνικού λαού.

Κ.Τζαβάρας: «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές»

Σήμερα, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη τουΕθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων, αντί για τους συνήθεις θορυβώδειςκαι σε κάποιες περιπτώσεις κακόγουστους επετειακούς εορτασμούς, που ηπανδημία άλλωστε μας αναγκάζει να περιορίσουμε στο ελάχιστο, μέσα από ταλόγια αυτά του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, ας προσεγγίσουμε και αςαναστοχαστούμε την αληθινή σημασία και την πραγματική αξία τουκοσμοϊστορικού αυτού γεγονότος.

Αναμφίβολα το απελευθερωτικό μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης συγκλόνισε,συγκίνησε και γοήτευσε με το μεγαλείο της την ανθρωπότητα εκείνης της εποχήςπου ζούσε κάτω από την ανελεύθερη και απολυταρχική «Ιερά Συμμαχία» τωναυτοκρατόρων της Πρωσίας, της Αυστρίας και της Ρωσίας. Ένα ρωμαλέοφιλελληνικό κίνημα εκδηλώθηκε τότε υπέρ του δίκαιου αγώνα των Ελλήνων,καθοδηγούμενο από τις ιδέες του ρομαντισμού, που κυριαρχούσε στην Ευρώπη.Η Ελλάδα μέσα από την Επανάσταση του ’21 συγκροτήθηκε σε Έθνος καιαναγνωρίστηκε ως Κράτος. Απέκτησε τρία Επαναστατικά Συντάγματα στα οποία

ενσωματώθηκαν οι πολιτικές ιδέες και οι ηθικές αξίες που απετέλεσαν τοιδεολογικό πρόταγμα του Διαφωτισμού. Με αυτόν τον τρόπο εισήλθε στην ιστορικήπερίοδο της Νεωτερικότητας. Παράλληλα, η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε η πρώτηεπιτυχημένη εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση στην Ευρώπη, που εν συνεχείαενέπνευσε τις επαναστάσεις και άλλων βαλκανικών λαών.Σήμερα, 200 χρόνια μετά, οι εθνικές, πνευματικές και μεταφυσικές αλήθειες πουεκπέμπει ο Αγώνας για ελευθερία και ανεξαρτησία των Ελλήνων εξακολουθούν ναείναι επίκαιρες και διδακτικές. Δε μας βοηθούν μόνο να προσδιορίσουμε τη σχέσημας με το παρελθόν, αλλά και τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τον σύγχρονοκόσμο. Δεν πρέπει λοιπόν να τις παραγνωρίζουμε ή να τις αποσιωπούμε αλλάέχουμε χρέος να τις αναδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία.

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Η Ελλάδα υποκλίνεται στα 200 έτη από την Επανάσταση του ‘21

Η Ελλάδα, οι απανταχού Έλληνες, τιμούμε φέτος την ιστορική διακοσιοστή επέτειο από την Επανάσταση του 1821. Η 25η Μαρτίου, ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, εκπέμπει διαχρονικά διδάγματα ομόνοιας και εθνικής ομοψυχίας και αποτελεί φόρο τιμής στους Έλληνες που με αρετή και τόλμη αγωνίστηκαν για την ελευθερία και εμπέδωσαν την Εθνική Ανεξαρτησία στη χώρα μας. Οι Έλληνες επαναστάτησαν το 1821 για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό και να οικοδομήσουν ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος. Διακόσια χρόνια μετά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία δύσκολη συγκυρία, αναζητώντας πάλι την ελευθερία μας, αυτή τη φορά όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό που έχει ανατρέψει τις ζωές μας και καλούμαστε να δώσουμε αυτή τη σύγχρονη μάχη. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οφείλουμε να αφουγκραστούμε το μήνυμα της Επανάστασης του ’21 και με πίστη στον άνθρωπο και την επιστήμη να μην χάσουμε την ελπίδα, αλλά να αγωνιστούμε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε και αυτή την δυσκολία. Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τις αξίες του ελληνισμού, την ελευθερία, την δημοκρατία, την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ανταποκριθούμε σε όλες τις προκλήσεις και να υπερασπιστούμε την εθνική μας ανεξαρτησία. Ως Έλληνες έχουμε μάθει να αναζητούμε ανοιχτούς ορίζοντες και παρά τις δυσκολίες, ας επικεντρωθούμε στις προοπτικές της χώρας για το μέλλον και ας ατενίσουμε με αισιοδοξία τα επόμενα διακόσια χρόνια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος