FOLLOW US: facebook twitter

Λιτά και με σεβασμό τίμησαν το ΟΧΙ στον Πύργο: Χωρίς παρελάσεις αλλά με δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και δεξίωση ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου

Ημερομηνία: 29-10-2020 | Συντάκτης:

Διαφορετικός ήταν, λόγω πανδημίας, ο φετινός εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940 στον Πύργο, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο της αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού, ενώ τελικώς δεν παρέστη ούτε ο υφ. Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκος, καθώς ακυρώθηκε σε όλες τις περιφέρειες η παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης. Η επέτειος τιμήθηκε από τις πολιτικές και εκκλησιαστικές Αρχές της Ηλείας με την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου,χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας, κ. Γερμανού, και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας εντός του ναού από τον καθηγητή Θεολόγο του 4ου Λυκείου Πύργου, κ. Αλέξιο Κούνα, ο οποίος συνοδεύτηκε κι από σύντομη ανάλυση του φαινομένου του φασισμού και του ναζισμού. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών και στρατιωτικών αρχών του νομού, καθώς και από τους εκπροσώπους σωματείων. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, παρέθεσε δεξίωση στον 1ο όροφο του Λατσείου Δημοτικού Μεγάρου, όπου και είχε την ευκαιρία για ολιγόλεπτες συζητήσεις σχετικά με την επικαιρότητα.

«Η σημερινή επέτειος είναι διαφορετική λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού. Όμως κρατούμε ψηλά το φρόνημα των Ελλήνων που είπαν “ΟΧΙ” στον Γερμανό κατακτητή και στη ναζιστική θηριωδία. Κρατάμε και σήμερα ψηλά το φρόνημα στις καρδιές και στην ψυχή μας,  λέμε ΟΧΙ απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, που επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα. Είναι σίγουρο ότι όπως και τότε έτσι και τώρα, οποτεδήποτε προκληθούμε, θα δώσουμε την ανάλογη απάντηση. ΌΧΙ στην προκλητικότητα των γειτόνων, όχι στον Ναζισμό όπου κι αν εκδηλώνεται», δήλωσε ο κ. Κατρίνης.

«Παρότι η Πανδημία φαίνεται να ανεβαίνει, δεν είναι δυνατόν να κάμψει το αίσθημα πατριωτισμού των Ελλήνων. Εδώ στον Πύργο αποδώσαμε τιμές όπως πρέπει σε αυτούς που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας, σε αυτούς που δίδαξαν ότι η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη και ότι ο Ελληνισμός είναι τεράστια δύναμη του πλανήτη. Από τον Πύργο στέλνουμε ένα μήνυμα ότι αυτός ο λαός ξέρει να αγωνίζεται και να ανατρέπει προγνωστικά σε βάρος του που κάνουν κάποιοι στη σύγχρονη ιστορία. Αυτός ο λαός γράφει Ιστορία του πλανήτη. σήμερα όλοι είμαστε περήφανοι για την πατρίδα που έχουμε παρότι Έχουμε τόσα προβλήματα και προσπαθούμε πλέον όλοι να πάρουμε τη θέση που αξίζει η χώρα μας στον πλανήτη», δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλος.

«Ογδόντα χρόνια μετά, τιμούμε τους ένδοξους προγόνους μας, τους ηρωικούς αγωνιστές της Πίνδου. Υποκλινόμαστε στο μέγεθος και στην αξία της Θυσίας τους και δηλώνουμε έτοιμοι για ένα νέο ΟΧΙ οποτεδήποτε κι αν χρειαστεί. Ο τρόπος με τον οποίον σήμερα γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου είναι σαφέστατα πολύ διαφορετικός, όμως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μειώσει την εθνική μας συνείδηση και το εθνικό μας πρόβλημα. Οφείλουμε ως έθνος και ως λαός να διατηρήσουμε την εθνική ενότητα και ομοψυχία μας και να είμαστε έτοιμοι και απερίσπαστοι στις προκλήσεις της νέας εποχής. Χρόνια πολλά σε όλους», δήλωσε ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βας. Γιαννόπουλος.

Στην κατάθεση στεφάνων συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βας. Γιαννόπουλος, ο ανώτερος Δ/κτής Φ.Ν. Ηλείας, σμήναρχος Κοκκώνης, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ηλείας, Μιχ. Κατρίνης, ο δήμαρχος Πύργου, Τ.Αντωνακόπουλος, ο  αντιπρόεδροςΕΑΑΑ, Αθ.Μακρής, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ Ηλείας, Ζ. Υφαντής, ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ηλείας, Γ. Σταματόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμικών Τραυματιών Κύπρου, κ. Δασκόπουλος, ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/κών, Ν. Παναγιωτακόπουλος. Παρόντες ήταν επίσης ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας, Π. Μάνδαλος, ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, Β. Σολδάτος, ο διοικητής ΠΥ Πύργου, Γ. Κωνσταντακόπουλος, κ.ά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος