FOLLOW US: facebook twitter

Λιγότερα και ακριβότερα τα δάνεια σε επιχειρήσεις

Ημερομηνία: 21-09-2021 | Συντάκτης:
Μεγάλη πτώση του ρυθμού χορήγησης νέων δανείων το 2021, αυξημένο το κόστος δανεισμού

 

«Φρενάρει» ο ρυθμός αύξησης των νέων δανείων στις επιχειρήσεις, ενώ αυξάνονται και τα επιτόκια δανεισμού, διαψεύδοντας τις προσδοκίες ότι η μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια και η ανάκαμψη της οικονομίας θα οδηγούσαν τις τράπεζες στο άνοιγμα της στρόφιγγας του δανεισμού προς τον επιχειρηματικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στη μηνιαία έκθεσή του, ο ρυθμός αύξησης των πιστώσεων  προς τον ιδιωτικό τομέα, έχει βρεθεί σε ελεύθερη πτώση μέσα στο 2021.

Συνολικά στον ιδιωτικό τομέα η κορύφωση των δανειοδοτήσεων ήλθε στις αρχές του τρέχοντος έτους. Όμως  φέτος η αύξηση των χορηγήσεων στη βιομηχανία επιβραδύνεται εντυπωσιακά, υποχωρώντας τον Ιούλιο σε μόλις 1,4%.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, τον Ιούλιο οι καθαρές ροές νέων πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητικές κατά 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι τράπεζες χορήγησαν κατά 800 εκατ. ευρώ λιγότερα νέα δάνεια από όσα εισέπραξαν για την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες δεν φαίνεται να αξιοποιούν την τεράστια ρευστότητα με αρνητικά επιτόκια που έχουν λάβει από την ΕΚΤ και τις αυξημένες καταθέσεις μηδενικού επιτοκίου, προκειμένου να δανείσουν με καλύτερους όρους τις ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, το μέσο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 3,4%, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η διαφορά από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά και των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία).

Πηγή: sofokleousin.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος