FOLLOW US: facebook twitter

Λιατσής για σάπια σκουπίδια: «Ας βοηθήσουν οι Βουλευτές να φύγουν μια ώρα αρχύτερα…»

Ημερομηνία: 10-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

liatsis-skoupidia

Έκκληση σε κατοίκους χωριών και παραθεριστές

Την ανάγκη μεσολάβησης των Ηλείων Βουλευτών, προκειμένου να φύγουν … μια ώρα αρχύτερα, τα σάπια σκουπίδια από τα χωριά και τις παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Πύργου, εξέφρασε χθες με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής. Όπως είπε, με τη λειτουργία της Μηχανικής Διαλογής στην Τριανταφυλλιά, «αρχίζουμε ως δήμος να συνερχόμαστε» ωστόσο, πέρα από τις προσπάθειες του προέδρου του ΦΟΔΣΑ και την παρέμβαση του, τόσο στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Α. Κατσιφάρα, όσο και τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή, για την εξεύρεση και δεύτερου ΧΥΤΑ πέραν της Πάλαιρου για τη μεταφορά μεγαλύτερου όγκου σάπιων σκουπιδιών, θα πρέπει και οι Βουλευτές του Νομού να παρέμβουν με παράλληλες ενέργειες τους.  «Όλοι καλούμαστε να κάνουμε υπομονή. Σε μια μέρα δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν τα σκουπίδια όλα. Και ποια είναι η ιεράρχηση; Οι πυκνοκατοικημένες περιοχές και σιγά- σιγά απλωνόμαστε. Στην Πάλαιρο πάνε 4 φορές την εβδομάδα και με προσπάθεια του κ. Χριστοδουλόπουλου πλέον πάνε 5 φορές την εβδομάδα. Παίρνουμε κατά προτεραιότητα του σταδίου και ότι περισσεύει το παίρνουμε από γύρω- γύρω. Θέλει όμως χρόνο… Και το αίτημα που έγινε από ΦΟΔΣΑ είναι να βρεθεί ακόμα ένας ΧΥΤΑ να φεύγουν παράλληλα, για να μπορέσουμε να τελειώνουμε με τους χιλιάδες τόνους που παραμένουν. Μια παράλληλη ενέργεια θα πρέπει να γίνει και από τους Βουλευτές του Νομού. Εμείς το θέμα το λύσαμε. Και μη ξεχνάμε ότι εμείς πήραμε τα σκουπίδια της ευρύτερης περιοχής για να έχουμε καθαρή την διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας. Και σε τελευταία ανάλυση, δε γίνεται, κανείς να μην κουνιέται… Ούτε περιφέρεια, ούτε βουλευτές… Ας μεσολαβήσουν οι βουλευτές και όλοι, για να μπορέσουμε να απομακρύνουμε ακόμα περισσότερες ποσότητες ώστε να τελειώνουμε…».

Επιπλέον, ο κ. Λιατσής, απεύθυνε έκκληση προς όλους τους δημότες, να συνεχίσουν το ίδιο εντατικά την ανακύκλωση ενώ ζήτησε και τη συνεργασία των εμπόρων, προκειμένου, να μην παραμένουν απορρίμματα τα Σαββατοκύριακα εκτεθειμένα έξω από τα καταστήματα. «Είναι αδιανόητο μεσημέρι Σαββάτου, να υπάρχουν ολόκληροι σκουπιδότοποι έξω από διάφορα σημεία (πχ. πλατεία Κόκκινου στο ΕΒΕ) της πόλης από τους καταστηματάρχες… Πρέπει να περάσουμε στις λεπτομέρειες πλέον της καθαριότητας γιατί στις λεπτομέρειες στηρίζεται η λειτουργία ενός δήμου. Και αυτές τις λεπτομέρειες θα θελήσουμε να εκμεταλλευτούμε για να φέρουμε επισκέπτες στην πόλη μας».

Αναφερόμενος στα τοπικά διαμερίσματα, τόνισε ότι «το λογικό θα ήταν να μην παράγουν καθόλου σκουπίδια, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται εκπαίδευση, κίνητρο και αντισταθμιστικά οφέλη για τα χωριά» και πρόσθεσε ότι όταν απομακρυνθούν τα σάπια απορρίμματα θα γίνει μια ειδική συζήτηση με τους προέδρους ώστε να παράγονται το δυνατόν λιγότερα. Επιπλέον, απεύθυνε έκκληση, να μην αφήνουν τα σκουπίδια της ημέρας, στους ίδιους σωρούς που βρίσκονται τα σάπια, ενημερώνοντας ότι η επεξεργασία που γίνεται στην Τριανταφυλλιά «δε χωρά» παλιά σκουπίδια. «Όταν ανιχνευτεί ότι υπάρχουν παλιά σκουπίδια, το σύστημα αυτομάτως σταματάει. Και παλιά σκουπίδια, θεωρούνται εκείνα που έχουν παραχθεί εφτά ημέρες πριν από την ημέρα της αποκομιδής».

Έκκληση, όμως απεύθυνε και σε όλους όσους παραθερίζουν στην περιοχή, ζητώντας τους να μην πετούν κλαδέματα και πάσης φύσεως σκεύη μαζί με τα σκουπίδια. «Θα πρέπει να σκέφτονται ότι όλα αυτά θα κληθούν να ξεμπερδέψουν οι άνθρωποι τη καθαριότητας. Πρέπει λοιπόν να τηλεφωνούν στην υπηρεσία καθαριότητας ώστε να περνά προγραμματισμένα να παίρνει κλαδέματα και έπιπλα. Και τα σκουπίδια να τα αφήνουν παραπέρα, για να τα μαζέψουμε και αυτά».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος