FOLLOW US: facebook twitter

Λιανεμπόριο δύο ταχυτήτων δημιούργησαν τα lockdowns

Ημερομηνία: 03-03-2021 | Συντάκτης:
Κερδισμένα τα σούπερ μάρκετ – Eστίαση, ένδυση, υπόδηση οι μεγάλοι χαμένοι

Συγκέντρωση του λιανεμπορίου σε δύο επίπεδα, τόσο με βάση το μέγεθος της επιχείρησης όσο κυρίως με βάση τα είδη τα οποία πουλάει, επέφερε η πανδημία τον πρώτο χρόνο της ζωής μας με αυτήν. Η όξυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στους διάφορους κλάδους του λιανεμπορίου είναι ακριβώς και το στοιχείο που διαφοροποιεί την περίοδο αυτή σε σύγκριση με άλλες περιόδους της οικονομίας – ακόμη και σε σύγκριση με αυτή της πρόσφατης δεκαετούς χρηματοοικονομικής κρίσης.

Και μπορεί ο κλάδος των σούπερ μάρκετ να είχε ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια να μετατρέπεται σε βασικό προορισμό για την αγορά τροφίμων, όμως η πανδημία όχι μόνο επιτάχυνε αυτή τη μετατροπή, αλλά στην πραγματικότητα κατέστησε το σούπερ μάρκετ σχεδόν μοναδικό προορισμό για τις αγορές των καταναλωτών, εξέλιξη που περιορίστηκε μόνο με ρυθμιστικές αποφάσεις του κράτους, όπως είναι για παράδειγμα η απαγόρευση διάθεσης διαρκών καταναλωτικών αγαθών για όσο διάστημα το υπόλοιπο λιανεμπόριο τελεί υπό καθεστώς αναστολής λειτουργίας.

Μεγάλες απώλειες

Το ισχυρότερο πλήγμα, με βάση τις απώλειες σε απόλυτους αριθμούς αλλά και με βάση τη σημασία που έχουν στην οικονομική δραστηριότητα στη χώρα λόγω του μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και απασχολουμένων σε αυτούς, δέχθηκαν ο κλάδος της ένδυσης με μείωση τζίρου 36,6% και απώλεια περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2020, ο κλάδος της υπόδησης με μείωση τζίρου 34,9% και απώλεια περίπου 170 εκατ. ευρώ, ο κλάδος κοσμημάτων – ρολογιών με μείωση τζίρου 46,8% και απώλεια περίπου 200 εκατ. ευρώ. Απώλειες 10,9% ή περίπου 140 εκατ. ευρώ είχε και ο κλάδος των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος