FOLLOW US: facebook twitter

Λεβεντοχώρι, ένας ευλογημένος τόπος…

Ημερομηνία: 11-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Περιβάλλον

Το γραφικό Λεβεντοχώρι Ηλείας πήρε την επίσημη ονομασία του, σύμφωνα πάντα και με προφορικές μαρτυρίες, όταν δυο άνδρες –από διαφορετικές οικογένειες του χωριού- είχαν διαφωνήσει και ήταν έτοιμοι να τσακωθούν… «γιατί τσακώνεστε, αφού και οι δυο είστε λεβέντες;» ήταν η ατάκα γηραιότερης γυναίκας του χωριού που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να μην γίνει καυγάς αλλά και να αποκτήσει ονομασία το χωριό.

Τόπος ευλογημένος, έδαφος γόνιμο, κλίμα γλυκό χειμώνα – καλοκαίρι, αραιοκατοικημένος, όπως όλη η Ηλεία τον καιρό της τουρκοκρατίας, μετά τον ιερό απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Δέχτηκε τους πρώτους μόνιμους κατοίκους από την ορεινή Γορτυνία κυρίως. Ξεχέρσωσαν, έσπασαν την πέτρα, ασχολήθηκαν με καλλιέργειες που δεν τις γνώριζαν, όπως σταφίδα, έριξαν βάρκες στην θάλασσα κι έμαθαν να χαίρονται τα δώρα της. Δημιούργησαν οικογένειες, χωροθέτησαν οικόπεδα, δρόμους, την πλατεία με την εκκλησία τους, την Αγία Τριάδα, το ξωκλήσι των Αγλιων Αποστόλων, το κοιμητήριο, το δημοτικό σχολείο τους (δεν λειτουργεί σήμερα). Ένα όμορφο χωριό είχε γεννηθεί, τον καιρό του Οθωνα το 1840.

Είναι η κοινότητα Λεβεντοχωρίου, που άνηκε στον τότε Δήμο Λετρίνων! Σήμερα το Λεβεντοχώρι είναι Δημοτικό Διαμέρισμα Πύργου με 200 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Το Λεβεντοχώρι βρέχεται νοτιοδυτικά από το Ιόνιο πέλαγος, το οποίο είναι γνωστό για τα κρυστάλλινα νερά του. Το χωριό φημίζεται τόσο για τις πεντακάθαρες παραλίες του όσο και για τις ταβέρνες του. Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα του χωριού και να “παίξετε” εσείς και τα παιδά σας με τα νερά που δε βαθαίνουν απότομα. Στις παραλίες του μπορείτε να ερωτευτείτε με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα πίσω από τα βουνα της Ζακύνθου.

Η οικονομία του βασίζεται κυρίως στην γεωργία (ελαιόλαδο, καρπούζι, αχλάδια, πατάτα – γλυκοπατάτα, κρασί) και στον τουρισμό, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Εντός του χωριού, αλλά και παραθαλάσσια υπάρχουν πανέμορφα καταλύμματα όπου μπορείτε να μείνετε.

Στο χωριό διοργανώνονται βραδιές για τα παιδία από το Σύλλογο Γυναικών Λεβεντοχωρίου, αλλά και live μουσικές βραδιές στις ταβέρνες του χωριού που προσελκύουν κόσμο από όλο το νομό.
Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με αυτοκίνητο. Μπορεί να έρθει κάποιος μέσω της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου (Πύργου – Πατρών), ενώ βρίσκεται μόλις 3 χλμ από το λιμάνι του Κατακόλου.

Γύρω από το Λεβεντοχώρι μπορείτε να βρείτε πολλά bars και να απολαύσετε μια βόλτα στις γειτονικές παραθαλλάσιες περιοχές Σκαφίδια, Κατάκολο και Κουρούτα, κατά τους καλοακιρινούς μήνες.

Ακόμη, γειτονικά μπορείτε να επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Σκαφιδιάς που λειτουργούσε σαν κρυφό σχολειό, την έπαυλη Καρανικολού, ένα αρχοντικό της παλαιάς εποχής και άλλα μοναστήρια του νομού όπως η Σέπετο, η Κρεμαστή, η Τρυπητή, η Φραγκαβίλα κ.α. Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε τη Νέδα, τον επίκουρο Απόλλωνα, το μουσείο του Κατακόλου και φυσικά τη φημισμένη αρχαία Ολυμπία που βρίσκεται στο νομό, σε απόσταση περίπου 45 χλμ από το χωριό, το μέρος όπου είχαν διεξαχθεί οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες!

Μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε τα social media του χωριού για να βλέπετε τις ομορφιές του τόπου:

Facebook: https://www.facebook.com/leventochori

Instagram: https://www.instagram.com/leventochorion

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCEco-Dmv0-4w4lbY8cqiVuA

Τέλος, υπάρχει μια καλογραμμένη μαρτυρία για την ιστορία του χωριού και τη ζωή τη δεκαετία του 60 από τον κύριο Γεώργιο Παπαηλίου, ετών 95, μόνιμο κάτοικο, με φωτογραφίες της εποχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος