FOLLOW US: facebook twitter

Λευτέρης Βαρουξής: Μονόδρομος για τους αγρότες η Ε.Ε.

Ημερομηνία: 13-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
Η επόμενη μέρα χρειάζεται έναν έξυπνο, ανθεκτικό και ανανεωμένο αγροδιατροφικό τομέα

Η ιστορία της Ευρώπης στηρίζεται στους ώμους των αγροτών. Αυτοί είναι που στην κυριολεξία έθεσαν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού, επιφορτίστηκαν με τη διατροφή της πόλης και της υπαίθρου, και συγκρότησαν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Οι αγροτικοί τρόποι ζωής διαμόρφωσαν την κοινωνική πραγματικότητα για αιώνες. Ο γεωργικός τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ΕΕ και έχει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην παραγωγή υγιεινών τροφίμων, αλλά και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Παρά τα όσα λέγονται και τις όποιες διαμαρτυρίες η Ευρώπη έχει ΚΑΠ, που είναι μια μεγάλη κατάκτηση τα τελευταία 50 χρόνια και το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί πως η επόμενη μέρα χρειάζεται έναν έξυπνο, ανθεκτικό και ανανεωμένο αγροδιατροφικό τομέα, που θα διασφαλίζει την παραγωγή οικονομικά προσιτών και υψηλής ποιότητας θρεπτικών τροφίμων για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και θα ενισχύει τον κοινωνικοοικονομικό ιστό στις αγροτικές περιοχές

Χρειαζόμαστε φιλόδοξους στόχους για τη μελλοντική γεωργική πολιτική της ΕΕ. Πρέπει να διασφαλίσουμε τον ασφαλή εφοδιασμό των πολιτών της ΕΕ με υψηλής ποιότητας τρόφιμα, να στηρίξουμε καλύτερα τους νέους, τους νέους και τους οικογενειακούς αγρότες, να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα των γεωργών μας – αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η ΚΓΠ παραμείνει καλά χρηματοδοτημένη στο μέλλον, κάτι για το οποίο θα αγωνιστούμε στην επόμενη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στις αγρότισσες. Οι γυναίκες διαδραματίζουν έναν ουσιαστικό οικονομικό και κοινωνικό ρόλο στις αγροτικές περιοχές. Το επιχειρηματικό τους πνεύμα και η αίσθηση της καινοτομίας που διαθέτουν τις κινητοποιούν να αναπτύξουν πολυάριθμα σχέδια γύρω από τον τουρισμό, τη βιοτεχνία, τον πολιτισμό, ή την τοπική κληρονομία, τα οποία συνεισφέρουν στην δυναμικότητα των περιοχών αυτών. Στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις οι γυναίκες είναι συχνά αυτές που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διαφοροποίησης, όπως η μεταποίηση και η απευθείας πώληση γεωργικών προϊόντων, ή η υποδοχή τουριστών.

Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες ανάγκες που έχουν οι γυναίκες, παρέχοντας οικονομική στήριξη για τη δημιουργία γεωργικών και μη επιχειρήσεων, τη διαφοροποίηση, τη διοργάνωση εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης ή της δημιουργίας δικτύων, μεταξύ άλλων ενδεικνυόμενων μέτρων. Ενώ, άλλα ευρωπαϊκά ταμεία θα πρέπει να συνδράμουν χώρες ή περιφέρειες να συστήσουν τις υποδομές και τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν την ένταξη και την απασχόληση των γυναικών σε γεωργικές περιοχές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος