FOLLOW US: facebook twitter

Λέσχη Βιβλίων Αμαλιάδας – Επετειακή συνάντηση

Ημερομηνία: 30-09-2021 | Συντάκτης:
Τούτη η φθινοπωρινή συνάντηση της Λέσχης Βιβλίων Αμαλιάδας στο φιλόξενο Αναγνωστήριο της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας είχε ιδιαίτερα εορταστικό χαρακτήρα καθώς άνοιξε αισιόδοξα η δεύτερη δεκαετία της παρουσίας και δραστηριότητας της στην πνευματική ζωή της πόλης.

Διπλή όμως η χαρά μας γιατί η παρουσίαση και σχολιασμός του βιβλίου «Αυτά που μένουν, Α. Η γραμμή της ζωής» του Αμαλιαδίτη συγγραφέα και στοχαστή Μήτσου Αλεξανδρόπουλου εγκαινιάζει μια σειρά δράσεων που οργάνωσε η Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη.
Σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας η Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη και στο πλαίσιο των αφιερωμάτων στο Μήτσο Αλεξανδρόπουλο, δημιούργησε ένα πρόγραμμα για μαθητές, το οποίο περιλαμβάνει σύντομο φιλμάκι αναφερόμενο στη ζωή και το έργο του λογοτέχνη και συνομιλία των μαθητών με τον άνθρωπο, πολίτη και λογοτέχνη Μήτσο Αλεξανδρόπουλο μέσα από κείμενά του στο Αναγνωστήριο της Π.Β.Α.
Παράλληλα, στο χώρο του Αναγνωστηρίου λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Συνομιλώντας με τον Μήτσο Αλεξανδρόπουλο» για τη ζωή και το έργο του στην οποία ξεναγήθηκαν τα μέλη μας, τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου και η Γ.Γ του Δήμου Ήλιδας κα Νίκη Κοκκαλιάρη από την πρόεδρο του ΔΣ κα Άννα Μοσχόβου.
Με επιλογή κειμένων από το «Αυτά που μένουν, Α. Η γραμμή της ζωής» – τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να ανταμώσουμε το λογοτεχνικό στοχασμό του συγγραφέα και να τον γνωρίσουμε, ως λογοτέχνη – πλαισιώνονται από εικόνες του τόπου όπου γεννήθηκε, όπου βίωσε ευχάριστες και δυσάρεστες εφηβικές εμπειρίες και συναντήθηκε με τους πρώτους κοινωνικοπολιτικούς του προσανατολισμούς, καθώς και εικόνες των τόπων, στους οποίους τον οδήγησαν αυτοί οι προσανατολισμοί.
Η έκθεση θα είναι στη διάθεση των συμπολιτών μας από την Τετάρτη, 29/09/ 2021, ώρα 18.00-20.00 (αρχικά καθημερινά).
Στο πρόσωπο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου, του βαθύτερου ίσως γνώστη και μελετητή της ρώσικης λογοτεχνίας στη χώρα μας, ενσαρκώνεται η ιστορία μιας ολόκληρης γενιάς πνευματικών ανθρώπων. Η πορεία του από τη Νομική Σχολή και το Αντάρτικο, η διαφυγή του στο Ανατολικό μπλοκ και η επιστροφή του στην Ελλάδα μετά από 24 χρόνια συνθέτουν μια οδυνηρά γνώριμη ιστορία…

Η Λέσχη μας

Συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την ημέρα που ο εκλεκτός φίλος Ιγνάτιος Αποστολίδης, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη μας λόγω της εργασίας του, έριξε την ιδέα της δημιουργίας μιας λέσχης ανάγνωσης. Τόπος συνάντησης η Βιβλιοθήκη μας που αγκαλιάζει και προωθεί αξιόλογες δραστηριότητες προς πνευματικό όφελος των πολιτών και η τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα αφιερώθηκε στην αγαπημένη πλέον συνήθεια.
Στην πορεία το συντονισμό της Λέσχης Βιβλίων Αμαλιάδας επωμίστηκαν οι Παναγιώτης Τσάγκας και Διονύσης Τουρούκης, κάνοντας αρκετή δουλειά για τον συντονισμό, την ενημέρωση των μελών, την τροφοδότηση της ιστοσελίδας και την οργάνωση άλλων δραστηριοτήτων της λέσχης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα μέλη συμμετέχουν σταθερά από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, ενώ τα βιβλία που επιλέγουν να διαβάζουν οι συμμετέχοντες δεν είναι μόνο πρόσφατες εκδόσεις, αλλά και παλαιότεροι τίτλοι.
Η Λέσχη Βιβλίων Αμαλιάδας συνέδεσε εξαρχής τη λειτουργία της με την Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη. Συμμετείχε, σύμφωνα με τις δυνατότητές, στην ανανέωση της συλλογής της, καθώς παράγγελνε τα βιβλία που επιλέχθηκαν δωρίζοντας στη συνέχεια αντίτυπα στην Βιβλιοθήκη.
Τους αναγνώστες της Λέσχης Βιβλίων Αμαλιάδας ένωσε βέβαια η αγάπη για το βιβλίο αλλά κυρίως η ανάγκη να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, συμμετέχοντας σε μια ωραία κουβέντα για χαρακτήρες και γεγονότα του βιβλίου που διάβασαν ακούγοντας παράλληλα πολλές διαφορετικές σκέψεις.
Δύο φορές το χρόνο προτείνονται βιβλία από τα μέλη, γίνεται ψηφοφορία για την επιλογή και αποφασίζεται η σειρά που θα ακολουθηθεί.
Ο συντονιστής έχει την έγνοια για την ενεργή συμμετοχή όλων των μελών στη συζήτηση και ευνοεί την έκφραση των πιο διστακτικών με τη θέσπιση μιας ορισμένης σειράς στην κουβέντα.
Η διαδικασία της όλης συνάντησης, κερδίζει και τους φίλους που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο αλλά μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα.
Το κάθε μέλος χωριστά έχει παραδεχτεί ότι έχει μάθει καινούρια πράγματα, έχει διαβάσει βιβλία που δεν θα διάβαζε ως μοναχικός αναγνώστης, ενώ έχει αναπτύξει την κοινωνικότητά του και τις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις του.
Η Λέσχη Βιβλίων Αμαλιάδας πραγματοποιεί ένα μεγάλο εύρος παράλληλων δραστηριοτήτων όπως είναι η συζήτηση με συγγραφείς, η παρακολούθηση ταινιών που βασίζονται σε βιβλίο που έχει σχολιαστεί, η επίσκεψη σε μουσεία καθώς αναγνώσεις και συναντήσεις που πραγματοποιούν τα μέλη δύο λεσχών π.χ με τη Λέσχη Ανάγνωσης Πύργου.
Τα σπιτικά λικέρ τα χειροποίητα γλυκά και οι έξοδοι, κάποιες φορές, στα ταβερνάκια συμπληρώνουν ιδανικά τις συζητήσεις των βιβλιοφάγων της Λέσχης μας.
Με ενενήντα τίτλους, ενενήντα ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές συναντήσεις η συλλογικότητα της Λέσχης Βιβλίων Αμαλιάδας πορεύεται με τις «σελίδες της ολάνοιχτες» και την ευχή να διπλασιάσει τα χρόνια παρουσίας της στο κοινωνικό γίγνεσθαι.


Καιρός Πύργος