FOLLOW US: facebook twitter

O Λεωνίδας Αντωνακόπουλος αποκλειστικά στην «Πρωινή»: «Η γραφειοκρατία ηττήθηκε αλλά δεν ξέρει να χάνει»

Ημερομηνία: 01-06-2020 | Συντάκτης:

Ο Ηλείος πρώην επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος μιλάει αποκλειστικά στην «Πρωινή»

Για την πρωτοφανή και απαράδεκτη σκευωρία που στήθηκε εις βάρος του το 2018 μιλάει αποκλειστικά στην «Πρωινή» ο Ηλείος πολιτικός επιστήμονας και πρώην  επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, μετά την πανηγυρική του δικαίωση. Κάνοντας λόγο για «άθλιο παίγνιο» στο οποίο επιδόθηκαν κάποιοι χωρίς κανένα στοιχείο, ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος τονίζει πως αναμένει  από τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προβεί στην ευρεία διάχυση της ανακοίνωσης Τύπου που αποκαθιστά την τιμή του και την υπόληψή του.

Kε Αντωνακόπουλε, μια υπόθεση διοικητικής έρευνας που σας αφορούσε και που είχε ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από δύο χρόνια περίπου, περατώθηκε με πλήρη δικαίωσή σας και τέθηκε στο αρχείο χωρίς καμία συνέχεια. Μπορείτε να μας πείτε τι είχε συμβεί;

Πράγματι, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε σε μένα και σε δύο ακόμη στελέχη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα την απόφασή του να τεθούμε σε διαθεσιμότητα. Αντιλαμβάνεστε ότι για μένα προσωπικά, ως επικεφαλής του Γραφείου μετά από μακρά και αψεγάδιαστη καριέρα 35 ετών στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, αλλά και για τους άξιους συναδέλφους μου, ήταν μια απροσδόκητη και σοκαριστική εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, διότι μας ανακοίνωσαν ότι είχε αρχίσει «μυστική έρευνα» σε διοικητικό επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018, με αντικείμενο δήθεν «διοικητικές παραλείψεις σε μια σειρά από υπηρεσιακές υποθέσεις», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις και συγκεκριμένα στοιχεία.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι πολύ γενικό και προφανώς δυσανάλογο με την αυστηρότητα της απόφασης των αρχών του Κοινοβουλίου εις βάρος σας;

Βεβαίως, είναι ακριβώς όπως το θέσατε και θα πρέπει να σας πω ότι ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο των κατηγοριών, δεν μας κοινοποιήθηκε ποτέ κανένας σχετικός φάκελος, κανένα στοιχείο, ούτε βεβαίως μας έδωσαν ποτέ τη δυνατότητα να μιλήσουμε, να ακουστούμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να αντικρούσουμε τους έωλους ισχυρισμούς κάποιων «συναδέλφων», οι οποίοι καλύπτονταν πίσω από ανωνυμία. Κάποιοι  κατασκεύασαν με ανήθικο και απαράδεκτο τρόπο μια ντροπιαστική για τον θεσμό σκευωρία εις βάρος μας και επιδόθηκαν σε ένα άθλιο παίγνιο, χωρίς στοιχεία, χωρίς αποχρώσες ενδείξεις, με όλα τα χαρακτηριστικά μιας «εκκαθάρισης λογαριασμών».

Αυτό δεν είναι περίεργο για έναν ευρωπαϊκό κοινοβουλευτικό θεσμό που υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τον διάλογο και τη διαφάνεια;

Η κακοήθεια ορισμένων προσώπων είναι δεδομένη στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και το ανεξήγητο γεγονός ότι δεν λειτούργησε κανένα «φίλτρο» σε μια καλά ιεραρχημένη διοίκηση υψηλού επιπέδου. Όμως η ανοίκεια αυτή συμπεριφορά ορισμένων δεν χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως σύνολο, ως θεσμό. Απόδειξη αυτού ότι έστω με μεγάλη καθυστέρηση, με παρακωλύσεις και με πολύπλοκες και αδιαφανείς εν πολλοίς διαδικασίες, έλαμψε τελικά η αλήθεια! Βεβαίως, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το Δικαστήριο της ΕΕ, στο οποίο είχαμε προσφύγει.

Είδαμε ότι οι αρχές του Κοινοβουλίου σας απηύθυναν εγγράφως συγγνώμη, αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία εις βάρος σας και παραδέχονται «αστοχίες που διαπράχθηκαν από αδεξιότητα και οι οποίες είχαν επιβλαβείς επιπτώσεις εις βάρος σας … και καταστάσεις οι οποίες διέφυγαν του ελέγχου του Κοινοβουλίου».

Ναι – και όχι μόνο. Προέβησαν σε ακύρωση a posteriori της απόφασης για τη διαθεσιμότητα, την αφαίρεσαν από τον υπηρεσιακό μας φάκελο, σαν να μην έγινε ποτέ. Παράλληλα όμως, επειδή είχαμε προσφύγει από τον Οκτώβριο του 2018 στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της διαγραφόμενης δικαστικής ήττας του Κοινοβουλίου, αναδιπλώθηκαν και επεδίωξαν εξωδικαστικό διακανονισμό, ο οποίος επισφραγίστηκε με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 27ης Ιανουαρίου και της 30ής Απριλίου 2020. Αυτός περιλαμβάνει, εκτός από την ακύρωση της απόφασης του γ.γ. για τη διαθεσιμότητα και αναστολή των καθηκόντων μας, επιστολή απολογίας προς εμάς, επίσημη ενημέρωση ότι ολοκληρώθηκε η διοικητική έρευνα χωρίς να έχει προκύψει κανένα στοιχείο εις βάρος μας, οικονομική αποζημίωση για ηθική βλάβη και κάλυψη των δικαστικών δαπανών, καθώς και ανακοίνωση Τύπου, την οποία -ίσως είδατε- να έχει αναρτηθεί από τις 18 Μαΐου στην ηλεκτρονική σελίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Η δημοσιοποίηση της δικαίωσής σας από τις Υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε την έκταση που αναμένατε;

Τον Οκτώβριο του 2018 η τότε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπήρξε λαλίστατη, υιοθετώντας εμμέσως τους ισχυρισμούς των σκευωρών και διατυπώνοντας υπόνοιες εις βάρος μας. Τώρα  βρίσκονται σε πρόδηλη αμηχανία και προσπαθούν να περιορίσουν την εμβέλεια της δημόσιας παραδοχής τους ότι έσφαλαν! Ουσιαστικά το Κοινοβούλιο παραβίασε έναν από τους βασικούς όρους της διευθέτησης ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ, που είναι η ευρεία διάχυση της σχετικής ανακοίνωσης Τύπου. Όπως προείπα, αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα. Όμως μόνο εκεί. Καμία αναφορά στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του Κοινοβουλίου και βεβαίως καμία αποστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους χιλιάδες αποδέκτες των ανακοινώσεων του θεσμού, που είναι κατά πλειοψηφία δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Βεβαίως, αντιδράσαμε σε αυτό μέσω του νομικού μας εκπροσώπου και απαιτήσαμε την πλήρη συμμόρφωση του Κοινοβουλίου με τους όρους που επέβαλε το Δικαστήριο.

Σας αρκεί αυτή η παραδοχή και η  δημοσιότητα; Τι θα συμβεί με τους υπεύθυνους της σκευωρίας; Θα μείνουν στο απυρόβλητο;

Κύριε Φωτεινόπουλε, εκτός από την πανηγυρική δικαίωσή μας, πρόκειται και για μια ηχηρή ήττα αυτών που με δόλιο και ανήθικο τρόπο επιτέθηκαν σε συναδέλφους τους και αυτών στην ιεραρχία που «αιδημόνως σίγησαν»  και επέτρεψαν να συμβεί. Είναι αντικειμενικά δύσκολο για έναν διεθνή οργανισμό να παραδέχεται δημοσίως τα λάθη του. Η γραφειοκρατία ηττήθηκε, όμως προφανώς δεν ξέρει να χάνει… Όσον αφορά τους υπαίτιους, θεωρώ ότι έχουν γνώση οι φύλακες και εμείς από την πλευρά μας φροντίζουμε με διοικητικά και δικαστικά μέσα να υποστούν τις συνέπειες!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος