FOLLOW US: facebook twitter

Λευτέρης Βαρουξής: «Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις για τις ζημιές στην παραγωγή»

Ημερομηνία: 20-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε στις καλλιέργειες η σφοδρή χαλαζόπτωση, που έπληξε την Ηλεία και κυρίως την περιοχή της τοπικής κοινότητας των Καλυβακίων του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών είδαν για ακόμα μία φορά να χάνεται το εισόδημά τους  λίγο πριν αρχίσουν να μαζεύουν την παραγωγή τους για να την προωθήσουν στην αγορά.

Η έλλειψη εργατών γης είχε αναγκάσει τους καλλιεργητές πορτοκαλιών στα Καλυβάκια στο να καθυστερήσουν να μαζέψουν την φετινή σοδειά,  με αποτέλεσμα το χαλάζι να προκαλέσει ζημιά που ξεπερνάει το 80% στην παραγωγή της περιοχής.

Έχει ήδη γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ,  προκειμένου να περάσουν άμεσα οι εκτιμητές για να καταγράψουν την καταστροφή που έχει υποστεί η παραγωγή των εσπεριδοειδών.

Σημαντικές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν και σε ελαιώνες, αφού οι ελιές που είχαν απομείνει αμάζευτες, έπεσαν λόγω του πλήγματος που δέχθηκαν από το χαλάζι.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση καταγραφή της ζημιάς που έχει προκαλέσει η σφοδρή χαλαζόπτωση στα εσπεριδοειδή στην περιοχή των Καλυβακίων, καθώς και σε άλλες  περιοχές του νομού, όπου προκλήθηκαν καταστροφές. Θα πρέπει άμεσα να γίνουν οι εκτιμήσεις και να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων,  έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι αγρότες για να επιβιώσουν. Η κυβέρνηση σε τέτοιες περιπτώσεις επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά, όπως έχει δείξει σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ο ΕΛΓΑ άμεσα θα πρέπει να στείλει γεωπόνους-εκτιμητές , προκειμένου να καταγράψουν την ζημιά που έχει υποστεί η παραγωγή στο πραγματικό της μέγεθος και ο κάθε παραγωγός να πάρει αυτό που του αναλογεί», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του το Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ, Λευτέρης Βαρουξής, αφού ενημερώθηκε για τις καταστροφές που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος