FOLLOW US: facebook twitter

Λεφτά… δεν υπάρχουν για το αρδευτικό της Ηλείας – Μόνη «σανίδα σωτηρίας» το Ταμείο Ανάκαμψης για την υπογειοποίηση του δικτύου

Ημερομηνία: 28-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
-Τι επισημαίνει ο αρμόδιος υφυπουργός Κων/νος Σκρέκας
-Στο Β’ τρίμηνο του 2021 η δημοπράτηση για τα καναλέτα της Γαστούνης

Αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας, αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και είναι ακόμα στο στάδιο της αναζήτησης των σχετικών πόρων.

Όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφο ο αρμόδιος υφυπουργός Κων/νος Σκρέκας, που αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή», ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-25 περιλαμβάνει μόνο 28 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν επαρκούν για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, ενώ το Μέτρο «Υποδομές Έγγειων Βελτιώσεων» 2014-2020 έχει κλείσει.

«Σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα χρηματοδότησης νέων έργων όπως είναι το έργο της Υπογειοποίησης των αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Α΄ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου, από το ΥΠΑΑΤ, σημειώνεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συγχρηματοδότησης μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων αρμοδιότητας ΥΠΑΑΤ, καθώς το Μέτρο 4.3.1 “Υποδομές εγγείων βελτιώσεων” του Π.Α.Α. 2014-2020 έχει κλείσει. Παράλληλα, στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025, (ΦΕΚ 174/Α/10-09-2020), εγκρίθηκε για το ΥΠΑΑΤ προϋπολογισμός 28 εκατ. € μόνον. Καθόσον τα χρήματα αυτά μπορούν να καλύψουν οριακά τις ανειλημμένες υποχρεώσεις εγγειοβελτιωτικών έργων του παρελθόντος, για τη δυνατότητα χρηματοδότησης νέων έργων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) πέραν της προσπάθειας αξιοποίησης πιθανής υπερδέσμευσης του εν λόγω Προγράμματος, θα αναζητήσει και άλλες πηγές χρηματοδότησης» σημειώνει ο κ. Σκρέκας και επισημαίνει ως προοπτική το ταμείο Ανάκαμψης, αλλά χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Για την Yπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων φυσικής ροής των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Α΄ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου Ν. Ηλείας”, επισημαίνεται ότι ήδη γίνονται προσπάθειες από το ΥΠΑΑΤ για χρηματοδότηση αυτού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει λέγοντα ότι «εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ γίνονται προσπάθειες ένταξης των ανωτέρω έργων σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός του συνόλου των αρδευτικών δικτύων του Ν. Ηλείας».

Σκρέκας: Κυβερνητική προτεραιότητα η προσέλκυση νέων αγροτών στις καλλιέργειες

Την άνοιξη η δημοπράτηση για τον ΤΟΕΒ Γαστούνης

Όσον αφορά την υπογειοποίηση των καναλέτων του ΤΟΕΒ Γαστούνης, που έχουν ενταχθεί από τον Ιούλιο του 2019 στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 17,4 εκατ. ευρώ, η δημοπράτηση σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα προσδιορίζεται στο β΄τρίμηνο του 2021, αφού ως τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις.

Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός, έχει εγκριθεί προϋπολογισμός ύψους 24.000 ευρώ για το Υποέργο των Απαλλοτριώσεων, οι σχετικές διαδικασίες της απαλλοτρίωσης προχωρούν και αναμένονται οι απαντήσεις από τα αρμόδια Υποθηκοφυλακεία για τις μετεγγραφές των ακινήτων.

Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα σε ημερίδα στη Γαστούνη για συγκεκριμένο θέμα από τον πρώην βουλευτή Ηλείας, Γ. Κουτσούκο, ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου είναι 66,5 εκατ. ευρώ και είναι ώριμο, καθώς έχουν εγκριθεί τα επικαιροποιημένα τεύχη δημοπράτησης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος