FOLLOW US: facebook twitter

“Λευκός καπνός” για τη σταφίδα!

Ημερομηνία: 17-12-2021 | Συντάκτης:

Στην χθεσινή σύσκεψη στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ο υπουργός δεσμεύτηκε για την απόσυρση των αποθεμάτων και διασφάλιση της τιμής στο 1,40 για τον παραγωγό


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Θετικές όπως όλα δείχνουν είναι οι εξελίξεις στο θέμα της σταφίδας που επί τόσους μήνες και συγκεκριμένα απο τον Απρίλιο μήνα, ταλαιπωρεί όλους τους σταφιδοπαραγωγούς , τις ενώσεις και τους συνεταιρισμούς, καθώς μετά την χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε στο Υπουργείο ο υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός, βγήκε “λευκός καπνός”!

Στην χθεσινή μακρά σε διάρκεια σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ που ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ έχει κληθεί η Παναιγιάλειος , μαζί με άλλες Ενώσεις και Ομάδες Παραγωγών- μεταξύ των οποίων και η Ο.Π Αμαλιάδας που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της Χρήστο Βαλιανάτο- καθώς και εκπρόσωποι των μεταποιητών και εμπόρων κορινθιακής σταφίδας, όπως ο Κουνινιώτης κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους παρόντες ο Υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στο εμβληματικό προϊόν της σταφίδας και για το λόγο αυτό διατήρησε τη συνδεδεμένη ενίσχυση και πρόσθεσε και εξήγησε πως το θέμα με τη σταφίδα είχε μπερδευτεί, γιατί υπάρχει το απόθεμα των 4.5 τόνων στην Ενωση του Αιγίου. Ωστόσο παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρά τα επανειλημμένα αιτήματά του έχει αρνητική θέση και δεν επιτρέπει τελικά την απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας, δεσμεύτηκε ότι αυτή τελικώς θα απορριφθεί από το ελληνικό κράτος, έτσι ακριβώς όπως έχει ζητηθεί από την Παναιγιάλειο, ικανοποιώντας έτσι ένα βασικό αίτημα των σταφιδοπαραγωγών που θα επιτρέψει την απορρόφηση του προϊόντος που βρίσκεται στις αποθήκες των παραγωγών. Μετά από αυτήν την εξέλιξη ακολούθησε η συζήτηση για την διασφάλιση της τιμής, το μεγάλο ζητούμενο των σταφιδοπαραγωγών καθώς η τιμή είχε κατρακυλήσει κάτω από το 1 ευρώ, αγγίζοντας ακόμα και τα 0.80 λεπτά. Έτσι αποφασίστηκε η τιμή για τον σταφιδοπαραγωγό να κλείσει στο 1,40, πρόταση που αποδέχθηκε η Παναιγιάλειος ενώ δύο ακόμα μεταποιητές δήλωσαν ότι θα απαντήσουν σήμερα αν αποδέχονται την πρόταση Λιβανού. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι παραγωγοί θα μπορούν πλέον να διαθέσουν τη σταφίδα τους με τιμή 1,40 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος σε δήλωσή του στην Πρωινή μετά το πέρας της σύσκεψης, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος και έκανε λόγο για νίκη των σταφιδοπαραγωγών. “ Θεωρώ ότι αυτή η εξέλιξη δικαιώνει τους αγώνες όλων των σταφιδοπαραγωγών και είναι για μας μια μεγάλη νίκη”!

Ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος σε δήλωσή του στην Πρωινή μετά το πέρας της σύσκεψης, έκανε λόγο για νίκη των σταφιδοπαραγωγών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος