FOLLOW US: facebook twitter

Λάθη στους 4 από τους 10 φοροελέγχους παραδέχεται η ΑΑΔΕ

Ημερομηνία: 08-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Λάθη στο 40% των φορολογικών ελέγχων που διενεργούν οι ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα διαπιστώνεται από τα στατιστικά στοιχεία της ίδιας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για ένα στοιχείο που προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς εκτός από την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται χιλιάδες φορολογούμενοι, το Κράτος αναγκάζεται μετά μήνες ή χρόνια να επιστρέψει φόρους και πρόστιμα που είχε εισπράξει, υπό τη μορφή «προκαταβολής».

Ειδικότερα σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, ο φορολογούμενος που παραλαμβάνει το σημείωμα του ελέγχου και την Πράξη Προσδιορισμού Φόρου της φορολογικής αρχής, έχει τη δυνατότητα, εντός 30 ημερών, να καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, συνυποβάλλοντας και τα αποδεικτικά στοιχεία με τα οποία τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του. Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη.

Η ΔΕΔ αποφασίζει επί της ενδικοφανούς προσφυγής εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της. Αν στο ανωτέρω χρονικό διάστημα δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί ο προσφυγών, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί (σιωπηρή απόρριψη).

Επίσης, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος, δεν δικαιωθεί στη ΔΕΔ, έχει τη δυνατότητα προσφυγής στα φορολογικά δικαστήρια, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι, εάν προηγουμένως δεν προσφύγει στη ΔΕΔ, δεν μπορεί να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 εκδικάστηκαν από τη ΔΕΔ, 3.772 υποθέσεις. Από αυτές έγιναν αποδεκτές και διαγράφηκαν στο σύνολο ή εν μέρει φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις που καταλογίστηκαν αρχικά, οι 1.470 ή ποσοστό 39%.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος