FOLLOW US: facebook twitter

Λάμψη αστέρων στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας

Ημερομηνία: 01-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

sunenteuksi-typou_fest-olympia

Ξεκινά στις 13 Ιουλίου – Πλούσιο το φετινό πρόγραμμα

Μεγάλα ονόματα του θεάτρου και της μουσικής θα παρελάσουν από τη σκηνή του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. Ανάμεσά τους ο Γιάννης Πάριος, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Δήμητρα Γαλάνη, η Γιώτα Νέγκα, η Ελένη Τσαιλογοπούλου ο Γιώργος Κιμούλης, ο Γιάννης Μπέζος, ο Πέτρος Φιλιππίδης ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Κωνσταντίνος  Μαρκουλάκης, η Καριοφυλλιά Καραμπέτη, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, η Δήμητρα Ματσούκα και τα Ρωσικά Μπαλέτα της Μόσχας. Χθες έγινε η παρουσίαση του φετινού προγράμματος που ξεκινά με τον Πλούτο του Αριστοφάνη στις 13 Ιουλίου και ολοκληρώνεται με την ενταγμένη ενότητα του 1ου Χορωδιακού Φεστιβάλ στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί πως και το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιείται με παραχωρήσεις στη λογική της αυτοδιοργάνωσης και τα έξοδα του δήμου και της Κοινωφελούς επιχείρησης είναι μηδενικά. Όσο για τα εισιτήρια ο στόχος είναι να κυμανθούν οι τιμές στους στις δυνατότητες του ηλειακού κοινού.

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Άρης Παναγιωτόπουλος τόνισε πως το φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο. «Φέτος ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας και θεωρώ πως το φετινό φεστιβάλ είναι το καλύτερο των τελευταίων ετών. Σε συνεργασία με το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και με το ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης όλο το χειμώνα εργαστήκαμε ακατάπαυστα προκειμένου να έχουμε αυτό το πλούσιο αποτέλεσμα και ένα φεστιβάλ το οποίο επιμερίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες. Τη συναυλιακή με μεγάλα ονόματα όπως είναι ο Γιάννης Πάριος, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θάνος Μικρούτσικος με τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη, η Δήμητρα Γαλάνη με τη Γιώτα Νέγκα και την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Στο θεατρικό όπου και φέτος έχουμε τις καλύτερες παραστάσεις που πραγματοποιούν περιοδείες στην Ελλάδα. Το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο και ενδεικτικά αναφέρω τον «Πλούτο» και τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, το Συρανό με το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τέλος την τοπική καλλιτεχνική έκφραση. Ένα γεγονός που έχουμε εντάξει τα τελευταία χρόνια στο φεστιβάλ μας, δίνοντας τόπο και βήμα σε τοπικά συγκροτήματα και θεατρικές ομάδες. Για τους μικρούς μας φίλους υπάρχουν δύο παραστάσεις. Έτσι θεωρούμε το φετινό πρόγραμμα το καλύτερο που θα μπορούσε να υπάρξει. Το φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας είναι ένας πολύ παλιός θεσμός, ένα από τα πιο γνωστά στην Ελλάδα και ίσως το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του νομού μας, με κοινό από την Ηλεία και τους όμορους νομούς.
Το μέλος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δημήτρης Δημητρόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ότι «όπως είπε και ο Αντρέ Μαρλό ο πολιτισμός δεν κληρονομείται αλλά κατακτιέται. Φέτος προσπαθήσαμε και πετύχαμε να δημιουργήσουμε και να παρουσιάσουμε ένα φεστιβάλ αξιόλογο με αρκετά ενδιαφέρουσες παραστάσεις και το προσαρμόσαμε και για την προβολή της τοπικής καλλιτεχνικής έκφρασης. Όπως είπε και ο πρόεδρος θεωρούμε πως θα είναι ένα από τα πιο πετυχημένα φεστιβάλ. Ο κ. Καρυώτης όταν δημιούργησε το θέατρο Φλόκα και αυτή την πολιτιστική έκρηξη πιστεύω ότι αντιλήφθηκε πως οι μεταγενέστεροι θα είμαστε συνεχιστές αυτής της σπουδαίας προσπάθειας για τον τόπο και τον πολιτισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο οργανωτικός διευθυντής του φεστιβάλ Βασίλης Καψής αναφερόμενος στη φετινή διοργάνωση τόνισε πως ο σχεδιασμός που έγινε με το πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης και το ΔΣ, ξεκίνησε αμέσως μετά τη λήξη του περσινού φεστιβάλ. Βασίστηκε σε τρεις θεματικές με υψηλού επιπέδου παραστάσεις, συναυλίες που αποτελούν παράδοση για το φεστιβάλ και προβολή της τοπικής πολιτιστικής έκφρασης. «Προσθέσαμε έναν ακόμα άξονα, για να μπορέσουμε να πλησιάσουμε και να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες μορφές τέχνης. Έτσι φιλοξενούμε μια διεθνή συνεργασία με τα μπαλέτα της Μόσχας με τη «Λίμνη των Κύκνων», παραδοσιακούς χορούς με το Λύκειο Ελληνίδων, παιδικό θέατρο, αρχαίο δράμα και σύγχρονες μορφές τέχνης. Υπήρξε ένας προβληματισμός σε ότι αφορά τη σύγχρονη δημιουργία. Αυτό το συζητήσαμε και είδαμε πως μπορούμε να το προσεγγίσουμε μέσα από τις νέες σκηνοθετικές προσεγγίσεις, που έχουν οι σκηνοθέτες μας στο αρχαίο δράμα. Θα δούμε παραγωγές, όπως η Λυσιστράτη, η Ορέστεια, ή ο Πλούτος του Αριστοφάνη με νέα σκηνοθετική ματιά που συμβαδίζει με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά δρόμενα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καψής που ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους για την καλή συνεργασία και κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος