FOLLOW US: facebook twitter

«Λαμπράκης-Κύπρος Κοινή πορεία Ειρήνης»: Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πάνου Τριγάζη στον Πύργο

Ημερομηνία: 23-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Στον Γρηγόρη Λαμπράκη που αποτελεί πανελλήνιο και διεθνές σύμβολο αγώνα για την ειρήνη και στην σύνδεσή του με την ιστορία της Κύπρου, είναι αφιερωμένο το νέο βιβλίο του Πάνου Τριγάζη «ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ – ΚΥΠΡΟΣ Κοινή Πορεία Ειρήνης» που παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΔ στον Πύργο. Το βιβλίο σύμφωνα με τον συγγραφέα φέρει έναν μεταφορικό τίτλο και συμβολίζει την διάθεση αλληλεγγύης με την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεν πρόλαβε να επισκεφθεί την Κύπρο καθώς  δολοφονήθηκε στα 50 χρόνια του από το φασιστικό παρακράτος, στις 22 Μαΐου 1963. «Η κοινή πορεία ειρήνης» του Λαμπράκη με την Κύπρο στην ουσία παραπέμπει στη συμπόρευση του κινήματος ειρήνης της Ελλάδας με το Κυπριακό, ήδη από το 1955, όταν ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Φάμελος ενώ το βιβλίο παρουσίασαν ο Καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου Κώστας Ζώρας, η γιατρός και συγγραφέας Μαρία Αρβανίτη- Σωτηροπούλου και ο Τάσος Στάσης, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο που αναφέρθηκαν στον Γρηγόρη Λαμπράκη , την προσωπικότητά του και τους αγώνες του για την ειρήνη όπως και την σύνδεσή του με το Κυπριακό.

Ο κ. Τριγάζης έκανε μια μεγάλη ιστορική διαδρομή στο Κυπριακό, τον Γρηγόρη Λαμπράκη και πολλούς άλλους αγωνιστές,  την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε και την συμβολή σε αυτό του Γιάννου Κρανιδιώτη που έφυγε πρόωρα και τραγικά και ο οποίος ανέδειξε την δύναμη της διπλωματίας στον αγώνα για την ειρήνη , τις ελληνοτουρκικές σχέσεις , τον πόλεμο στο Ιράκ, την Συρία και το Βαλκανικό ζήτημα. Μάλιστα αποκάλυψε ότι το επόμενο βιβλίο του θα είναι το Βαλκανικό όραμα του Λαμπράκη και θα βάλει και έναν υπότιτλο «Αθήνα – Σκόπια σε 28 χρόνια» γιατί πήρε 28 ολόκληρα χρόνια για ένα έλληνα πρωθυπουργό να ταξιδέψει στα Σκόπια και ο πρώτος που έκανε αυτό το ταξίδι ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και την σημασία αυτού του ταξιδιού μέσα από το οποίο η χώρας μας απέκτησε έναν στρατηγικό εταίρο,  θα την συνειδητοποιήσουμε μετά από πολλά χρόνια.

Παράλληλα ο κ. Τριγάζης αναφέρθηκε στους αγώνες της Αριστεράς για την Ειρήνη και την Κύπρο συμπολιτευόμενη με την Κυπριακή Αριστερά και ειδικά με το ΑΚΕΛ επισημαίνοντας ότι σε αντίθεση με την Δεξιά, η Αριστερά της Ελλάδας έχει δώσει πολλές μάχες για την Κύπρο.

«Υπάρχει μια υποκριτική στάση για την Κύπρο, λέμε πονάμε για την Κύπρο αλλά ο χώρος της Ν.Δ δεν οργάνωσε ποτέ ένα συλλαλητήριο για την Κύπρο ενώ είδαμε χιλιάδες για την Μακεδονία! Δηλαδή οι δεξιοί της Ελλάδας μας λένε ότι η Μακεδονία κινδύνευε περισσότερο από την Κύπρο! Εμείς οι άνθρωποι της Αριστεράς έχουμε ταυτιστεί με το Κυπριακό, γιατί είμαστε παιδιά του Γρηγόρη Λαμπράκη».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος