FOLLOW US: facebook twitter

«Λαμπράκης-Κύπρος Κοινή πορεία Ειρήνης»: Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στον Πύργο το νέο βιβλίο του Π. Τριγάζη

Ημερομηνία: 19-09-2019 | Συντάκτης:
-Αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Γρηγόρη Λαμπράκη στο βιβλίο του Π. Τριγάζη

Σημαντικά κομμάτια από το προσωπικό ημερολόγιο του Γρηγόρη Λαμπράκη για την συμμετοχή του στην πρώτη διεθνή πορεία ειρήνης από το Ολντερμάστον στο Λονδίνο το 1963 εμπεριέχει το νέο βιβλίο του Πάνου Τριγάζη, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα των διεθνών σχέσεων με τίτλο «Λαμπράκης-Κύπρος»- Κοινή Πορεία Ειρήνης.

Το Παρατηρητήριο Διεθνών οργανισμών και παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) διοργανώνει την παρουσίαση  του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη στον Πύργο το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.), οδός Μανωλοπούλου και Μαγνησίας, 1ος όροφος (έναντι ΔΟΥ Πύργου).

Ομιλητές θα είναι οι:

Κώστας Ζώρας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Μαρία Αρβανίτη – Σωτηροπούλου, γιατρός, συγγραφέας

Tάσος Στάσης,  πρόσφυγας από την Αμμόχωστο

Συντονιστής, Νίκος Φάμελλος, ακτιβιστής της ειρήνης- Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Πάνος Τριγάζης  στο βιβλίο του αναφέρεται στην συμπόρευση του Λαμπράκη με Κυπρίους στο Ολντερμάστον σε μία πορεία στην οποία συμμετείχαν και οι Λεωνίδας Κύρκος, Μανόλης Γλέζος, Σπύρος Λιναρδάτος και Μπέτυ Αμπατιέλου.

Ο Λαμπράκης γράφει στο ημερολόγιό του για την τέταρτη ημέρα της πορείας που γινόταν σε μία διαδρομή 80 χιλιομέτρων όσο χωρίζει δηλαδή το Ολντερμάστον από το Λονδίνο: «Απ έξω στο Λόντον. Το πανό με τις λέξεις Greece-ΕΛΛΑΣ κρατώ σ’ όλη την πορεία της 4ης μέρας με τον βουλευτή Λεωνίδα Κύρκο. Όταν φθάσαμε στο άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα, ο Γλέζος είχε την έμπνευση να πάμε όλοι μας (σταματώντας 2 λεπτά από την πορεία ) και να ψάλλουμε τον Έθνικό Ύμνο. Πράγματι πήγαμε και τον τραγουδήσαμε δύο φορές τον Ύμνο… Μέσα στο Λονδίνο η πορεία είχε μήκος  30 χιλιόμετρα. Η κεφαλή έφθασε στο Χάυδ Παρκ στις 3 και η ουρά στις 8 και ακόμη. Ενθουσιασμός, γλέντι, τραγούδι, κι ομιλίες στο Χάυδ Παρκ. Μίλησε ο Κόλινς, ο αρχηγός της πορείας, ο βουδιστής παπάς, που είπε πως έχει βασίσει 50-60 χιλιόμετρα. Φίλησε κατόπιν τον Κόλινς ο Μανόλης Γλέζος…»

Το βιβλίο σύμφωνα με τον συγγραφέα φέρει έναν μεταφορικό τίτλο αφού ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεν πρόλαβε να επισκεφθεί την Κύπρο. Συμβολίζει την διάθεση αλληλεγγύης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η έκδοσή του συμπίπτει δε, με μία κρίσιμη φάση του Κυπριακού λόγω της εντεινόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας αναφορικά με την Κυπριακή ΑΟΖ.

Το βιβλίο του Πάνου Τριγάζη θα παρουσιαστεί σήμερα και στην Αθήνα στο Σπίτι της Κύπρου με ομιλητές τον Ν. Βούτση, τον Γ. Παπανδρέου, την Μ. Κουτσίκου- Γιαννάκου, τον  Νιαζί Κιζιλγιουρέκ Πανεπιστημιακό και ευρωβουλευτή της  Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος