FOLLOW US: facebook twitter

Λαμπερή πρεμιέρα για τον «Ιδανικό Σύζυγο» του Όσκαρ Γουάιλντ

Ημερομηνία: 03-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

 

Έλαμψε στη σκηνή του Απόλλωνα η ομάδα θεάτρου «Προσκήνιο» που γιόρτασε και την 20χρονη επέτειό της

Τίποτα λιγότερο δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει από την ομάδα θεάτρου «Προσκήνιο» που έλαμψε επί σκηνής, το βράδυ του Σαββάτου, στην πρεμιέρα της φετινής τους παράστασης «Ιδανικός Σύζυγος» του Όσκαρ Γουάιλντ, στο κατάμεστο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 15 άτομα, άτομα στέκονται, γάμος και εσωτερικός χώρος

Απολαυστικοί διάλογοι, με το ειρωνικό και λεπτό χιούμορ του Γουάιλντ, γεμάτοι βαθυστόχαστες ατάκες, με γρήγορη πλοκή και εναλλαγή των πραγματικά ευφάνταστων σκηνικών καθήλωσαν το θεατρόφιλο κοινό, που απόλαυσε ένα ακραίο πολιτικό θρίλερ με φοβερό σασπένς και αρκετά σημεία σάτιρας. Μια πραγματικά θαυμάσια φαρσοκωμωδία που σατιρίζει αρκετά τσουχτερά τη δημόσια, κοσμική και πολιτική ζωή των ανωτέρω τάξεων, διαχρονική και επίκαιρη, στο σήμερα, έναν αιώνα και πλέον μετά τη συγγραφή του.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 11 άτομα

Κάτω από την έμπειρη και αυστηρή σκηνοθετική ματιά του Αλέξανδρου Κοέν, που συνεργάζεται για 6η συνεχή χρονιά με την ομάδα, μέσα από τα υπέροχα σκηνικά και την καλόγουστη όπως πάντα ενδυματολογική προσέγγιση, οι ηθοποιοί ακτινοβολούσαν στη σκηνή του «Απόλλωνα». Όλοι τους εξαίρετοι, πειθαρχημένοι και φωτεινοί. Ξεχωριστή η εμφάνιση του ταλαντούχου Νίκου Λαϊνόπουλου- όπως και κάθε άλλη φορά- στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και της συμπρωταγωνίστριάς του, Ασπασίας Αργυροπούλου που ερμήνευσε εξαιρετικά τον ρόλο της, με φωνή «καμπάνα», μοναδική κίνηση και στήσιμο στη σκηνή.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται και γένι

Δυνατές ερμηνείες από την Πέγκυ Δρεμπέλα, τη Φανή Ζάγκλη, τη Μαρία Μαντά και τον Διονύση Ζάγκλη (που παρότι ασθενής, απέδωσε τα μέγιστα), ιδιαίτερα λαμπερή και η Νίκη Δημοπούλου που πήρε το βάπτισμα του πυρός συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην ομάδα, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά, η Τζωρτζίνα Αργυροπούλου, ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, η Νικόλ Σπηλιωτοπούλου και ο Ανδρέας Βαχλιώτης που αν και με μικρότερους ρόλους, το υποκριτικό τους ταλέντο έλαμψε.

Όλοι τους απέσπασαν το πιο ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών και μετά την υπόκλιση, η ομάδα μοιράστηκε μαζί τους, το κόψιμο της γενέθλιας τούρτας τους, για την 20ή επέτειό τους στο σανίδι.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, άτομα στέκονται

Η υπόθεση

Το επτασφράγιστο μυστικό του βουλευτή Ρόμπερτ Τσίλτερν, τον οποίο υποδύεται ο Νίκος Λαϊνόπουλος, θα βγει στην επιφάνεια και θα τον εκθέσει ανεπανόρθωτα: κατηγορείται πως στην αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας εκμεταλλεύτηκε κυβερνητικά μυστικά για δικό του όφελος. Το έργο εξετάζει κατά πόσο η ηθική των πολιτικών – και των πολιτών γενικότερα– υποτάσσεται στη σκοπιμότητα και στους μηχανισμούς της κρατικής μηχανής. Όπως σχολιάζει στο έργο του ο Γουάιλντ, «αργά ή γρήγορα όλοι πληρώνουμε για ό,τι κάναμε στο παρελθόν, μια και είμαστε το παρελθόν μας». Μέσα σ’ ένα κλίμα ευθυμίας και πανέξυπνων διαλόγων, ο «Ιδανικός σύζυγος» εξετάζει τη σχέση πολιτικής εξουσίας και ατομικής ηθικής. Ο Γουάιλντ μας προτρέπει, αφού επικρίνουμε τους άλλους, ν’ ασκήσουμε κριτική και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα

Για όσους αναζητούν λοιπόν, ένα μικρό φως στο απέραντο σκοτάδι, μη χάσουν αυτή την υπέροχη παράσταση, στο Θέατρο Απόλλων μέχρι και τις 16 Φεβρουαρίου (εκτός Δευτέρας- Τρίτης) 9.30 το βράδυ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

Συντελεστές

Μετάφραση- σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν

Κουστούμια: Χριστίνα Κωστέα

Φωτισμοί: Ανδρέας Ζέζας

Βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Ζάγκλη

Επιμέλεια αφίσας- φωτογραφία- πρόγραμμα: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Διαφημιστικό- βίντεο: Αλέξης Ζαφειράκης

Μακιγιάζ: Ερατώ Αργυρίου

Ψηφιακές προβολές: Βαγγέλης Τσάκωνας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος