Ημερίδα την Κυριακή από το τμήμα Χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου

Το τμήμα Χορού του Λυκείου  των Ελληνίδων Πύργου –τμήμα διοργανώνει την Κυριακή 19-10-2025 ημερίδα με θέμα: «Χορός: η ζωή που κινείται σε φόρμες βηματισμών μέσα στο χώρο και στο χρόνο» στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΛΕΠ η ημερίδα περιλαμβάνει τα εξής:

9.00-13.00μμ: “Δομικο-μορφολογική και διδακτική προσέγγιση του χορευτικού ρεπερτορίου της Κύθνου”

Εισήγηση: Δρ. Βασίλης Καρφής- Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό  ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ. Συνεπικουρεί η κ. Ζιάκα Μαρία, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στον «Ελληνικό παραδοσιακό χορό».

Η διδασκαλία των χορών της Κύθνου αφορά όλους, όπως κάθε χορευτικό ρεπερτόριο οποιασδήποτε περιοχής ή πολιτισμικής ομάδας. Το χορευτικό ρεπερτόριο της Κύθνου περιλαμβάνει τον Καλαματιανό (ζευγαρωτό και κυκλικό χορό), το Συρτό και τον Μπάλο, τον Θερμιώτικο Καρσιλαμά, το Μπαμ (ζεϊμπέκικο), τη Σούστα (χορός της νύφη)ς, το Συρτό των συμπεθέρων και το Λοχαγό. Το χορευτικό φαινόμενο της Κύθνου παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα στην χορευτική απόδοσή του και είναι δύσκολο να το αποδώσει-μιμηθεί απλά κάποιος χωρίς την αναλυτική του διδασκαλία.

15-19μμ: “Η μουσικοκινητική αγωγή συναντά τον ελληνικό παραδοσιακό χορό: μια διδακτική προσέγγιση που ενώνει τη μουσική, την κίνηση και τον λόγο”

Εισήγηση: Δρ. Ολυμπία Αγαλιανού, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε δασκάλους χορού, αλλά και σε οποιοδήποτε παιδαγωγό επιθυμεί να εντάξει στοιχεία του ελληνικού μουσικοχορευτικού πολιτισμού στη διδασκαλία του ή επίσης σε όσες και όσους ασχολούνται με την ελληνική παράδοση και θέλουν να εμβαθύνουν στο υλικό της. Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι απαραίτητη η πρόθεση για συμμετοχή σε χορευτικές και μουσικές δραστηριότητες καθώς και μουσικά και κινητικά παιχνίδια και δεν είναι απαραίτητη η προϋπάρχουσα μουσική ή χορευτική εμπειρία.

Στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε με τα “πρώτα χορευτικά βήματα” των παιδιών και τη μύηση τους στον ελληνικό μουσικοχορευτικό πολιτισμό. θα τεκμηριώσουμε θεωρητικά τις επιλογές των τεχνικών διδασκαλίας και του ενδεικτικού υλικού που θα παρουσιαστεί βασισμένοι στα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών, το ύφος και ο ήθος του ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού σε συνδυασμό με τις τάσεις σύγχρονη παιδαγωγική του χορού και της μουσικής. Θα ασχοληθούμε, επίσης, με τη σύνδεση λόγου, χορού και μουσικής και θα διερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια διδασκαλία με χαρά και νόημα. Τέλος, θα αναλύσουμε βασικά ρυθμικά ζητήματα και τη σύνδεσή τους με το ελληνικό μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο. 

Θα δοθούν βεβαιώσεις και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: Α. Παρασκευοπούλου 6944343669, Κ. Τζανέτος 6973050849, Α. Διαμαντοπούλου 6947009215.