FOLLOW US: facebook twitter

“Κυβερνοεπίθεση” στον Δήμο Ήλιδας: Προσπάθειες για την ανάκτηση των “χαμένων” αρχείων

Ημερομηνία: 04-07-2022 | Συντάκτης:

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν “χακερς” που επιτέθηκαν στα συστήματα του Δήμου Ήλιδας, αναζητά η δημοτική αρχή σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς με πρώτο μέλημα να είναι η άμεση αποκατάσταση του συστήματος και κατ’ επέκταση των υπηρεσιών του δήμου προς του πολίτες.
Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα του Δήμου Ήλιδας Νίκη Κοκκαλιάρη, ο Δήμος κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί ο τύπος του ιού και το πως θα μπορέσουν να ανακτηθούν τα αρχεία που έχουν χαθεί. “Γίνονται προσπάθειες ώστε το δυνατόν συντομότερα να αποκατασταθούν οι υπηρεσίες του δήμου προς τον πολίτη που τη δεδομένη στιγμή δε λειτουργούν.

Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουν ενημερωθεί οι φορείς που μας εποπτεύουν και επιδιώκουμε την ταχεία αποκατάσταση του προβλήματος” ανέφερε και υπενθύμισε ότι παρόμοια φαινόμενα έχουν συμβεί και σε άλλους δήμους της χώρας όπως στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, η κ. Κοκκαλιάρη με ανάρτηση της στο facebook ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρικού ταχυδρομείου που ενδεχομένως λάβουν με εμφανιζόμενο όνομα, χρήστη ή email του Δήμου Ήλιδας. “Ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι συνεχίζουν να αποστέλλονται ψεύτικα μηνύματα προς τον κόσμο με εμφανιζόμενο όνομα από χρήστη ή μαιλ χρήστη του Δήμου Ήλιδας πχ @amaliada.gr τα οποία μάλιστα φέρουν και επισυναπτόμενο zip αρχείο που προτρέπει τον χρήστη να το εκτελέσει. Προφανώς πρόκειται για Ψεύτικο (SPAM) μαιλ το οποίο πιθανόν να φέρει Ιό. Οποιοσδήποτε χρήστης το λάβει πρέπει να το διαγράψει αμέσως ή να το επισημάνει να μεταφέρεται αυτόματα στα ανεπιθύμητα”.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα του δήμου Ήλιδας παραμένουν ανενεργά από την περασμένη βδομάδα οπότε και δέχτηκε κυβερνοεπίθεση από χάκερ με κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιείται για εκβιασμούς και το οποίο “κλειδώνει” την οθόνη ή κρυπτογραφεί τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο δίσκο.

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Ηλιδας έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, το αρμόδιο Υπουργείο, την Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενώ έχει ξεκινήσει η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των κώδικα που θα επιτρέψει το «ξεκλείδωμα» των αρχείων, μια διαδικασία ωστόσο που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη.

Άλλωστε όπως είπε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας ο δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης, η ανάκτηση των αρχείων του δήμου μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες(!) με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος