FOLLOW US: facebook twitter

Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Φαρμάκης

Ημερομηνία: 05-09-2022 | Συντάκτης:

-Μακράν πρώτος στην παράσταση νίκης και στην καταλληλότητα για περ/ρχης

-Οι 7 στους 10 δηλώνουν δικαιωμένοι για την επιλογή της ψήφου τους το 2019

Κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό είναι ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO, που δημοσίευσε προχθές η εφημερίδα «Παραπολιτικά», καθώς αξιολογείται ως καταλληλότερος για το αξίωμα του περιφερειάρχη και έχει πολύ υψηλό ποσοστό στη λεγόμενη «παράσταση νίκης».

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης συγκεντρώνει ποσοστό 35,1% στο ερώτημα «ανεξάρτητα από τι ψηφίζετε, ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για περιφερειάρχη» έναντι 16,8% του προκατόχου του, Απόστολου Κατσιφάρα, ενώ οι υπόλοιποι είναι πολύ χαμηλά.

Στο ερώτημα «ποιος θεωρείτε ότι τελικά θα εκλεγεί περιφερειάρχης» ο Νεκτάριος Φαρμάκης έχει ακόμα μεγαλύτερη διαφορά από τον δεύτερο, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 36,2% έναντι μόλις 9,1% του Απόστολου Κατσιφάρα, εύρημα που δείχνει την τάση που επικρατεί στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο του νυν περιφερειάρχη αξιολογείται ως θετικό ή μάλλον θετικό από το 59,8% των ερωτηθέντων, οι οποίοι σε ποσοστό 74% δηλώνουν δικαιωμένοι για την επιλογή τους να ψηφίσουν Φαρμάκη στις εκλογές του 2019.

Όσον αφορά τη γνώμη που έχουν οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας για τα πολιτικά πρόσωπα που διεκδικούν ή μπορεί να διεκδικήσουν την περιφέρεια, το 61,7% έχει θετική άποψη για τον Νεκτάριο Φαρμάκη έναντι μόλις 31,2 που έχει αρνητική.

Ο πρώην περιφερειάρχης καταγράφει μεν 45,7% στις θετικές απόψεις, αλλά και 40,8% στις αρνητικές απόψεις, ποσοστό που αποτυπώνει αντισυσπειρώσεις ενδεχομένως και στον ίδιο τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται. Χαμηλό ποσοστό αναγνωρισιμότητας καταγράφει ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Καρπέτας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι έχει την πρόθεση να βγει μπροστά αν ο Κατσιφάρας μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αρνητικό «ισοζύγιο» στις απόψεις έχουν τόσο ο Κώστας Σπηλιόπουλος (22,7%-26,9%) όσο και ο Θάνος Μωραΐτης (19,4%-26,8%) ενώ θετικό ισοζύγιο έχει ο Διονύσης Τεμπονέρας (23,6%-19,4%).

Αξίζει να επισημανθεί πως η περιφερειακή αρχή εμφανίζει υψηλό ποσοστό ικανοποίησης, εκτός από τη διαχείριση των απορριμμάτων (41,9%)  και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας (39,9%), ο οποίος είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας πλέον εξαιτίας των αυξημένων φαινομένων πυρκαγιάς και πλημμύρας τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά στην Ηλεία και στην Αχαΐα. Υψηλή επίσης είναι η ικανοποίηση των πολιτών στα έργα υποδομής (31,9%) και στο περιβάλλον (31,6%).

Επί της ουσίας, το γενικότερο συμπέρασμα της δημοσκόπησης είναι πως έξι στους δέκα πολίτες της Δυτικής Ελλάδας εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στον Νεκτάριο Φαρμάκη και επτά στους δέκα δηλώνουν ότι δεν έχουν μετανιώσει για την επιλογή ψήφου το 2019, εύρημα που έχει ιδιαίτερη σημασία για μια Περιφέρεια που παραδοσιακά «χρεωνόταν» στην Κεντροαριστερά, τουλάχιστον στους δύο από τους τρεις νομούς (Ηλεία και Αχαΐα). Το μόλις 31,2% σε αρνητικές απόψεις δείχνει πως απέναντί του δεν υπάρχει μέτωπο και πως έχει διείσδυση σε ακροατήριο όλων των πολιτικών απόψεων.

Σε ό,τι αφορά τους αντιπάλους τους, ο μόνος που «ανιχνεύεται» είναι ο Απ. Κατσιφάρας, αλλά με ευρήματα που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι καλύτερα. Το ποσοστό 16,8% στην καταλληλότητα για το «τιμόνι» της περιφέρειας είναι πολύ χαμηλό για κάποιον που έχει διατελέσει υπουργός, βουλευτής και εννέα χρόνια περιφερειάρχης και συνεπώς έχει συσσωρευμένη πολιτική εμπειρία. Επίσης, το 9,1% στην παράσταση νίκης δείχνει πως η ρεβάνς το 2023 δεν είναι πιστευτή ούτε από δυνητικούς ψηφοφόρους του. Το 45,7% στις θετικές απόψεις ουσιαστικά αποτυπώνει την αναγνωρισιμότητά του, όμως το 40,8% στις αρνητικές απόψεις είναι πολύ υψηλό και φανερώνει σημαντική δυσαρέσκεια ακόμα και σε κοινό που τον έχει ψηφίσει στο παρελθόν και πλέον εκφράζει τη στήριξή του στον Νεκτάριο Φαρμάκη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος