FOLLOW US: facebook twitter

Κύπρος: Σε διπλωματικό συναγερμό η Λευκωσία για την Αμμόχωστο – Τι αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο

Ημερομηνία: 21-07-2021 | Συντάκτης:
nikos-xristodoulidis

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει προβεί σε ενημέρωση του ύπατου εκπροσώπου εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ για τις νέες εξελίξεις.


Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, με φόντο τις εξαγγελίες των Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Ήδη, η Λευκωσία τέθηκε σε διπλωματικό συναγερμό. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει προβεί σε ενημέρωση του ύπατου εκπροσώπου εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ για τις νέες εξελίξεις, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Άγκυρας ως απαράδεκτες.

Εθνικό Συμβούλιο: Επικίνδυνες οι προσφυγές στην «επιτροπή»

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, το Εθνικό Συμβούλιο επανέλαβε την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αυτές οι εξαγγελίες πλήττουν καίρια τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου, αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο ίδιος σε δήλωσή του και συμπλήρωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο επεσήμανε πως στόχος της Τουρκίας με τις νέες εξαγγελίες είναι η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

«Χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας. Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ομοψυχία και ομογνωμία. Το Εθνικό Συμβούλιο καλεί σε ενότητα στην προσπάθεια αντιμετώπισής των νέων διχοτομικών μεθοδεύσεων της Τουρκίας», κατέληξε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος