FOLLOW US: facebook twitter

«Κυκλώνας» χτυπά  τον προϋπολογισμό

Ημερομηνία: 23-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Ασκήσεις ψυχραιμίας στο υπουργείο Οικονομικών και αγωνία για τη διαχείριση της κατάστασης αν απαιτηθεί νέο lockdown • Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι οι απώλειες στο ΑΕΠ για κάθε μήνα καθολικής καραντίνας ανέρχονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.

Στη δίνη του κυκλώνα και ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος αν δεν είχε το μαξιλάρι ασφαλείας των 37,8 δισ. ευρώ, θα είχε ήδη εκπέμψει σήμα κινδύνου, έτσι όπως βαδίζει ακυβέρνητος μέσα στην πανδημική κρίση. Μετά τις βαθιές πληγές που άνοιξε ο κορονοϊός στα κρατικά ταμεία, ήρθε ο κυκλώνας «Ιανός» να ενισχύσει τις πιέσεις που ασκούνται σε δημοσιονομικό πεδίο και να ανεβάσει το θερμόμετρο στο οικονομικό επιτελείο, η αγωνία του οποίου βρίσκεται ήδη στο κόκκινο φοβούμενου μια νέα γενικευμένη καραντίνα στην οικονομία.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θεωρούνται καθοριστικά για τις αποφάσεις που θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Εφόσον το πρόβλημα των κρουσμάτων παραμείνει δυναμικό, ο παραγωγικός ιστός της χώρας ενδεχομένως να υποχρεωθεί να κατεβάσει και πάλι ρολά, που είναι και το δυσμενές σενάριο για την οικονομία. Αν επιβεβαιωθούν οι υπολογισμοί που έχει κάνει η κυβέρνηση ότι οι απώλειες στο ΑΕΠ για κάθε μήνα καθολικής καραντίνας ανέρχονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ, τότε η κατάσταση στην οικονομία και στον προϋπολογισμό παύει να είναι διαχειρίσιμη ακόμη και αν το lockdown στα μαγαζιά είναι μόλις για 14 ημέρες.

Σε ασφυκτική πίεση το δημόσιο ταμείο μετά το πλήγμα του «Ιανού» που απαίτησε νέο πακέτο έκτακτων ενισχύσεων στους πληγέντες

Ήδη καταγράφεται ισχυρή επίπτωση στο ΑΕΠ από τη μεγάλη μείωση της πραγματικής οικονομίας που ξεκίνησε στο δεύτερο τρίμηνο και συνεχίζεται, ενώ το πραγματικό μέγεθος αυτών των συνεπειών θα κατοπτριστεί στα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να μείνουν ήρεμοι ατενίζοντας με αισιοδοξία το γεγονός ότι η ύφεση στο τρίμηνο του καλοκαιριού, που είναι η καρδιά των ταξιδιωτικών εισπράξεων και οι οποίες φέτος κινήθηκαν κατηφορικά, δεν θα είναι βαθύτερη από 15,2% που ήταν στο δεύτερο.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι τέλος του μήνα-αρχές του επόμενου θα έχουν στο υπουργείο Οικονομικών την πρώτη καθαρή εικόνα για τη φετινή τουριστική σεζόν και πως τη δεδομένη χρονική στιγμή το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην επούλωση των πληγών για τα νοικοκυριά που χτυπήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

Διψήφια ύφεση και στο ΑΕΠ

Πολύ πίσω στον χρόνο, στην εποχή της δραχμής και στα έτη 1996-1998 θα χρειαστεί να επιστρέψει κάποιος για να βρει επίδοση ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αντίστοιχη με αυτή που αναμένεται να καταγραφεί στο φετινό γ’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η διψήφια ύφεση και την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Μπορεί στο γ’ τρίμηνο να μην υπήρχε lockdown, όμως οι επιδόσεις του τουρισμού ήταν απογοητευτικές, με τη μείωση εσόδων να ξεπερνά ακόμη και το 80%. Επίσης, ο Σεπτέμβριος ολοκληρώνεται με λήψη ολοένα και περισσότερων περιοριστικών μέτρων, αλλά και την ψυχολογία της αγοράς να επηρεάζεται από την ανησυχία για το επερχόμενο δεύτερο «κύμα», κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί ιδιαίτερα έντονα και στην κατανάλωση.

Στο οικονομικό επιτελείο ήδη κινούνται με βασικό σενάριο για ύφεση 8%-9% το 2020, κάτι που σημαίνει ότι από τα 194,3 δισ. που ήταν το 2019 το ΑΕΠ σε όρους αλυσωτών δεικτών όγκου με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, θα πέσουμε αρκετά κάτω από τα 180 δισ. ευρώ. Ήδη έχει καταγραφεί απώλεια 8 δισ. στο α’ εξάμηνο, οπότε στο β’ εξάμηνο οι απώλειες ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και στα 10 δισ. ευρώ.

Λόγω τουρισμού, το γ’ τρίμηνο είναι το πιο αποδοτικό, καθώς το ΑΕΠ  φτάνει στα 53 δισ. Στο φετινό γ’ τρίμηνο αναμένεται να καταγραφεί η χειρότερη επίδοση τουλάχιστον των 20 τελευταίων ετών, με το ΑΕΠ να περιορίζεται ακόμη και στην περιοχή των 43-44 δισ. ευρώ.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος