FOLLOW US: facebook twitter

Κυβερνητική επιλογή η περικοπή των σχολικών γευμάτων

Ημερομηνία: 07-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Θύμα της επίθεσης της κυβέρνησης  στη δημόσια Παιδεία πέφτει και το δημοφιλές και ευρείας αποδοχής κοινωνικό μέτρο των δωρεάν σχολικών γευμάτων. Η απουσία αυτών των γευμάτων που καταγράφονται από την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε πολλά σχολεία της χώρας, έχουν αναστατώσει και εξοργίσει την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ προκαλούν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφού σχετικές ερωτήσεις καταθέτουν και κυβερνητικοί βουλευτές, με τις καταγγελίες να προέρχονται και από προσκείμενες στη Νέα Δημοκρατία αυτοδιοικητικές αρχές.

Βαθιά γνώστρια του θέματος, αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, εξηγεί τι συμβαίνει με τα σχολικά γεύματα και τις αιτίες.

«Κάθε χρόνο, την Άνοιξη, γίνονται οι διαγωνισμοί για τα σχολικά γεύματα  Έτσι και την περασμένη Άνοιξη προκηρύξαμε 185.000 καθημερινά σχολικά γεύματα, στους περισσότερους δήμους της χώρας, με 71 εκατομμύρια ευρώ». Εξηγεί, ότι λόγω της προφανούς σημασίας του αντικειμένου – δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας και μάλιστα αυτής των παιδιών – ο διαγωνισμός αυτός δεν προκρίνει την φθηνή τιμή προσφοράς, αλλά επικεντρώνεται στην ποιότητα. Ακόμη ένα βασικό κριτήριο είναι η τόνωση της ντόπιας αγοράς, μέσω της προμήθειας πρώτων υλών για την παρασκευή των γευμάτων. «Άρα οι εταιρείες παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό με βάση την εμπειρία τους και με βάση τα προϊόντα που προτείνουν. Να είναι φρέσκα και εποχής. Αυτόν τον διαγωνισμό τον κάναμε».

Τον περασμένο Αύγουστο επιλέχθηκαν οι ανάδοχοι για τα 2/3 των γευμάτων. Για το 1/3, δηλαδή για τα 54.000 γεύματα, υπήρχαν ενστάσεις, όπως αναμένεται σε κάθε διαγωνισμό. Όπως σημειώνει η Θ. Φωτίου, η κυβέρνηση αδιαφόρησε να «τρέξει» τις ενστάσεις. «Τις παράτησαν. Δεν τις τρέξανε. Εμείς κάθε χρόνο προσπαθούσαμε μέχρι τον Δεκέμβρη να έχουμε δώσει σε όλα τα σχολεία γεύματα».

Σε αυτό το σημείο η κα Φωτίου εφιστά την προσοχή στις πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες των σχολικών γευμάτων. Έτσι, τα σχολικά γεύματα που διανέμονται είναι ειδικά μελετημένα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και προσαρμοσμένα στην μεσογειακή διατροφή, ενώ, παράλληλα, είναι ποιοτικά μαγειρεμένα, με γεύσεις που αγαπούν τα παιδιά. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι, όπου έτρεξε το πρόγραμμα, είχαμε αύξηση της προσέλευσης στο σχολείο, αλλά και αύξηση της σχολικής απόδοσης. Ενώ, τα σχολικά γεύματα θεωρούνται διεθνώς ως βασικό μέτρο κατά της δημογραφικής μείωσης.

Από πού προκύπτει όμως ότι πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή; Η Θ. Φωτίου μας εξηγεί, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει τον διπλασιασμό του κονδυλίου των 71 εκ. ευρώ για το 2020, έτσι ώστε, από τα 185.000 παιδιά, να φτάσουν να απολαμβάνουν δωρεάν γεύμα 400.000 παιδιά. Ο στόχος ήταν, το 2021 «να πάμε σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, ώστε όλα τα παιδιά να τρώνε δωρεάν σχολικά γεύματα».

Αντίθετα, η κυβέρνηση, προχώρησε σε άγρια περικοπή και του κονδυλίου των 71 εκ. ευρώ, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού που ψήφισε, με αποτέλεσμα, τα λεφτά για σχολικά γεύματα για το 2020 να μειωθούν κατά 30 εκ. ευρώ. «Η κυβέρνηση λοιπόν» τονίζει η Θ. Φωτίου, «η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου που είχε γεύματα στα ιδιωτικά σχολεία πήγαινε και μάθαινε τι σήμαινε υγιεινή διατροφή, τα κόβει για τα δημόσια σχολεία. Γιατί έχουν ταξική μεροληψία. Είναι κατά του δημόσιου σχολείου». Η ίδια σημειώνει επίσης πως λόγω των αντιδράσεων «δεν είναι εύκολο να κόψουν ένα τόσο κοινωνικό μέτρο με ευρεία αποδοχή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος