FOLLOW US: facebook twitter

Κυβέρνηση: Ξεχάστε το κοινωνικό μέρισμα

Ημερομηνία: 20-11-2020 | Συντάκτης:

Μόνο οι δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν μια επιπλέον εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, ανακοινώνοντας το τέλος του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο για πρώτη χρονιά μετά από καιρό, δε θα λάβουν, όπως είχαν υπολογίσει, ως μία οικονομική ανάσα για τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Δεν πρόκειται να γίνουν αιτήσεις, καθώς δεν υπάρχει μέρισμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και των ευάλωτων νοικοκυριών. Όπως είπε, μόνο οι δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με την τακτική καταβολή του Δεκεμβρίου θα πάρουν το διπλάσιο ποσό, με το μέτρο να αφορά περίπου 482.000 πολίτες.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θύμισε ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Τα υπόλοιπα μέτρα που παρουσιάστηκαν από τους δύο υπουργούς, δεν εισέφεραν κάτι νέο στην ενημέρωση των πολιτών που έχουν γονατίσει οικονομικά, καθώς αποτελούν ουσιαστικά ανακεφαλαίωση αυτών που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη.

  1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή.
  2. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων το μήνα Νοέμβριο.
  3. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.
  4. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους.
  5. Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέτρο αφορά σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.
  6. Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος