FOLLOW US: facebook twitter

Αιτία πολέμου το νέο εργασιακό: Κυριάρχησε η κριτική στο νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης κατά τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στον Πύργο

Ημερομηνία: 07-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
-Ενιαία πορεία των εργαζομένων ως το μνημείο Καλάκου

Την αντίθεσή τους στον νέο νόμο της κυβέρνησης για το εργασιακό και το ασφαλιστικό διατράνωσαν χθες όσοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις και τις πορείες για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που διοργανώθηκαν χθες το πρωί στον Πύργο.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία έξω από το πάρκο ΣΠΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των Σωματείων αναφέρθηκαν αναλυτικά σε διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου, στηλιτεύοντας την κατάργηση του οκταώρου, την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και τις αλλαγές στη συνδικαλιστική νομοθεσία.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, τόνισε ότι 135 χρόνια μετά την απεργία στο Σικάγο, το οκτάωρο, η σταθερή και μόνιμη εργασία, η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια δωρεάν Υγεία-Παιδεία-Πρόνοια και τα δημοκρατικά δικαιώματα μπαίνουν στο στόχαστρο.

«Η κυβέρνηση νομοθετεί το 10ωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, καθιερώνει εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία. Παράλληλα, επιβάλλει νέους περιορισμούς των συνδικαλιστικών ελευθεριών για να μην αντιδρούν, οργανώνονται και αντιστέκονται οι εργαζόμενοι. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία, απελευθέρωση των απολύσεων, μονιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας. Ο εκσυγχρονισμός που επικαλούνται, σημαίνει εργασιακή ζούγκλα και σύγχρονη σκλαβιά», επισήμανε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμων Πύργου-Ζαχάρως-Αρχ. Ολυμπίας, Χρ. Γαρύφαλλος, καυτηρίασε τις επερχόμενες αλλαγές στο εργασιακό, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση σε πλήρη ταύτιση με τα εγχώρια και ξένα εργοδοτικά επιχειρηματικά συμφέροντα ετοιμάζει μία ακόμη επίθεση στους εργαζομένους και στα δικαιώματά τους. (…) Με ένα νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή για ψήφιση καταργεί το 8ωρο και το πενθήμερο θεσμοθετώντας παράλληλα τη 10ωρη εργασία, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, βάζει απαγορευτικό στο δικαίωμα της απεργίας και μετατρέπει τη συνδικαλιστική δράση σε ιδιώνυμο αδίκημα».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΝΜ Αμαλιάδας, Σωκράτης Σωτηρόπουλος, αναφέρθηκε στην απουσία σωστής Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στη χώρα μας και ενός συνολικού σχεδίου που θα βασίζεται στην  έγκαιρη προετοιμασία του εμβολιαστικού μηχανισμού και όχι στην αποξήλωση των νοσοκομείων και μετατροπή τους σε εμβολιαστικά κέντρα.

«Καταδεικνύεται η προχειρότητα και η “ανεμελιά” της ανεύθυνης κυβέρνησης της ΝΔ. Οι ιδεοληπτικές εμμονές της με την  προνομιακή μεταχείριση του ιδιωτικού τομέα  να μένει στο απυρόβλητο ενώ οι δημόσιες δομές βρίσκονται καθημερινά σε πόλεμο, επιτείνουν την ήδη άσχημη κατάσταση», υπογράμμισε.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία από εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας,Μινα Γιαννοπούλου και από τον πρόεδρο της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας, Σωτ. Παπαηλιού, καθώς και από την αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηλείας Ευρ. Παυλοπούλου.

Συνένωση και πορεία με το ΠΑΜΕ

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ενώθηκαν με τη συγκέντρωση που οργάνωσαν τα σωματεία και οι φορείς που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα στον Πύργο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην παρακαταθήκη της Εργατικής Πρωτομαγιάς και επέκριναν τις αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό.

Η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ Πύργου, Μαρία Παρασκευάκου, αναφέρθηκε στη συμβολή των γυναικών στους εργατικούς αγώνες, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και των οικονομικών και κοινωνικών της επιπτώσεων, και τόνισε ότι πρέπει να προστατευτεί ο γυναικείος οργανισμός και η μητρότητας με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της σύγχρονης επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου & Περιχώρων, Παναγιώτης Γιάνναρος, επισήμανε πως με την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο άνοιξε ο δρόμος της κατάκτησης της 8ωρης εργασίας και άλλων κοινωνικών κατακτήσεων όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η κοινωνική ασφάλιση, οι συντάξεις κλπ. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, σημειώνοντας ότι πρέπει να θεσπιστεί κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, να αυξηθούν οι συντάξεις και να θεσπιστεί εκ νέου η 13η και η 14η σύνταξη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, χαιρέτισε τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως παγκοσμίου συμβόλου των αγώνων της εργατικής τάξης και τόνισε  ότι ο αγροτικός κόσμος θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με τους εργαζόμενους στα μπλόκα και στα μεγάλα συλλαλητήρια για να μην καταπατηθούν τα εργατικά δικαιώματα και να μην κυριαρχήσει η καταστολή και ο αυταρχισμός. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα συμπαράστασης σε ένα ακόμα αγροτοδικείο στις 12 Μάη στα δικαστήρια της Αμαλιάδας, εξαιτίας κινητοποιήσεων το 2017.

«Θέλουν τους εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους»

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Ζωή Τσάση, Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου Κυλλήνης, η οποία άσκησε ολοκληρωμένη κριτική στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, με έμφαση στο εργασιακό-ασφαλιστικό και στη δημόσια υγεία.

«Η κατάργηση του οκταώρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Κυριακής αργίας για τους περισσότερους κλάδους καθώς και βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αποτελούν κορυφαίο χτύπημα στα δικαιώματά μας και στον ίδιο τον σκοπό ύπαρξης και δράσης των συνδικάτων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι κάθε κυβέρνηση έβαλε το χεράκι της στο να δυναμώσει το νομικό οπλοστάσιο υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

«Επιδιώκουν οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι να αναγκάζονται να δουλεύουν 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη εργοδοτική δέσμευση την απόδοση λίγων ημερών αδείας στο ίδιο διάστημα. Επιδιώκουν να μετατρέψουν όλη την Ελλάδα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν από μισθούς των 200 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα», σημείωσε και στη συνέχεια δήλωσε πως η κυβέρνηση συνδέει «το νέο αντεργατικό τερατούργημα με την εκταμίευση δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ομολογώντας κυνικά ότι αποτελεί προαπαιτούμενο η ισοπέδωση κορυφαίων εργατικών κατακτήσεων για να δώσει πακτωλό χρημάτων στα μονοπώλια.

Για το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας υπογράμμισε πως οι κυβερνητικές επιλογές επιβεβαίωσαν ότι κριτήριο δεν είναι η ανάγκη προστασίας της υγείας και οι συνολικές ανάγκες του λαού, αλλά οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, τονίζοντας ότι για αυτό το λόγο η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αλλεπάλληλες παλινωδιές με συνεχόμενα «άνοιξε-κλείσε» κα Lockdown.

Ακολούθησε ενιαία πορεία από την πλατεία στο μνημειο Καλάκου, όπου η Ζωή Τσάση και ο γραμματεάς της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ, Γιάννης Τεφάνης, κατέθεσαν στεφάνια και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος