FOLLOW US: facebook twitter

Κυλλήνη, Ανδραβίδα και Ολυμπία στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών

Ημερομηνία: 04-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Οικονομία
Με τις νέες τιμές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ 2022
-Σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας προκύπτουν αυξήσεις αντικειμενικών-φορολογητέων αξιών από 30% έως και πάνω από 100% αλλά και μειώσεις σε περίπου 4.000 περιοχές.

Αντικειμενικές-«φωτιά» για πολλές περιοχές της χώρας, προτείνουν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές που είχαν αναλάβει όλο το προηγούμενο διάστημα να φέρουν εις πέρας τη μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδος προς τους θεσμούς για διαμόρφωση των τιμών της Εφορίας στο ύψος των πραγματικών της αγοράς.

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, οι οποίες είναι έτοιμες και θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα, αλλά θα εφαρμοστούν από την 1/1/2022, θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους. Όπως αποκαλύφθηκε στην έκθεση της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς, από το 2022 να γίνει επίσπευση της διαδικασίας εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, ώστε τον Μάρτιο να έχουν εκδοθεί τα καινούργια εκκαθαριστικά, τα οποία θα υπολογιστούν με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ «Περίπου 3.500 περιοχές και οικισμoί που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες, βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων και οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν πολύ χαμηλούς φόρους. Σε ότι αφορά τον Νομό Ηλείας εντάσσονται στο νέο σύστημα η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία.

Η απόφαση για τις νέες αντικειμενικές τιμές είναι έτοιμη από τις 18 Μαΐου και δεν μένουν παρά οι επίσημες ανακοινώσεις για το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ολοκληρώσει μια αξιολόγηση των τιμών των ακινήτων με επέκταση της βάσης φόρου ακινήτων από 85% σε περίπου 95% των ακινήτων και την πλήρη ψηφιοποίηση των νέων ζωνών.

Οι περιοχές όπου αναμένεται να υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών τιμών είναι κυρίως αυτές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς ακόμη και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης τον Ιούνιο του 2018.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ιδιωτών πιστοποιημένων εκτιμητών προκύπτουν αυξήσεις αντικειμενικών-φορολογητέων αξιών από 30% έως και πάνω από 100% σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας αλλά και μειώσεις σε περίπου 4.000 περιοχές.

Το υπουργείο Οικονομικών, θα χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την επέκταση των αντικειμενικών, προκειμένου να προχωρήσει από το επόμενο έτος σε αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να απορροφηθούν τυχόν επιβαρύνσεις από μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών. Παράλληλα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο περιορισμού του συμπληρωματικού φόρου, οποίος επιβάλλεται σήμερα σε φορολογουμένους των οποίων η ακίνητη περιουσία υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος