FOLLOW US: facebook twitter

«Γκογκί-Από την Πόλη στην Ελλάδα»: Κυκλοφόρησε το βιβλίο που υπογράφουν δυο Έλληνες τσιγγάνοι από την Αμαλιάδα ο Ν. Μπατζαλής & ο Κ. Χηνάς

Ημερομηνία: 22-09-2020 | Συντάκτης:

Κυκλοφόρησε στις 15 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Άπαρσις το βιβλίο

Γκογκί [ Μνήμη]ΟΙ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Ε ΡΟΜΑ ΑΝΤΑΡ ΣΤΑΜΠΟΛΙ ΑΝΤΟ ΓΙΟΥΝΑΝΟΣ, που υπογράφουν  δύο έλληνες τσιγγάνοιπου ζουν στην Αμλιάδα, ο Νίκος Μπατζαλής και ο Κωνσταντίνος Χηνάς και είχε προαναγγείλει προ καιρού η Πρωινή, όταν ήταν ακόμα στο στάδιο της εκδοσής του.

Πρόκειται για ένα σπάνιο συλλεκτικό ντοκουμέντο ιστορίας-γλώσσας και παραδόσεων των ελλήνων τσιγγάνων,  για πρώτη φορά ένα καταγεγραμμένο λεξικό της γλώσσας των Ρομά στα νέα ελληνικά και βασικές αρχές γραμματικής!

Ρομά ή Ρόμποιοί είναι τελικά;

“Πιρ τα ντικγιεκεμανούσσες”…

Περπάτα και κοίτα έναν άνθρωπο….

Δύο Έλληνες τσιγγάνοι έγραψαν, ερεύνησαν, μάζεψαν σπάνιο αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό από τους προγόνους τους στην Κωνσταντινούπολη μέχρι σήμερα, κατέγραψαν τις λέξεις της Ρομανί τσιπ στα νέα ελληνικά μαζί με κανόνες γραμματικής, τιμώντας τις ρίζες και τις παραδόσεις τους, θέλοντας να δείξουν την “αθέατη” πλευρά, την άλλη πλευρά των τσιγγάνων στην Ελλάδα.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου αποτελεί μια λεξικογραφική αναφορά βασικών λέξεων που αποτελούν τα σωζόμενα και ζωντανά στοιχεία της γλώσσας, τα οποία συνοδεύονται από την ελληνική τους μετάφραση καθώς και με υποδείξεις για την ορθή προφορά τους.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αποτελεί μια αναφορά στη ζωή και τις παραδόσεις των τσιγγάνων έτσι όπως ζωντανεύουν από τις αφηγήσεις των ίδιων. Ο κύκλος της ζωής, γέννηση, έρωτας και θάνατος συνοδεύεται από μια σειρά έθιμα και συμβολισμούς που πολλά από αυτά θα συναντήσει κανείς σε πολλές λαϊκές παραδόσεις ανά τον κόσμο. Οι αφηγήσεις συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό, μεγάλο μέρος του οποίου είναι μέχρι σήμερα αδημοσίευτο.

Το βιβλίο «Γκογκί» φιλοξενεί στις σελίδες του ένα ρεπορτάζ της Πρωινής για τους έλληνες τσιγγάνους της Αμαλιάδας με πλουσιο φωτογραφικό υλικό που οι ίδιοι μας είχαν παραχωρήσει και ευχαριστούμε τους συγγραφείς που το επέλεξαν να το φιλοξενήσουν στο σπάνιο αυτό ντοκουμέντο για τη ζωή και τα έθιμα των ρομά που ήρθαν από την Πόλη στην Ελλάδα.

 

Ένα βιβλίο των Νίκου Μπατζαλή και Κωνσταντίνου Χηνά, με πρόλογο από την φιλόλογο Θεώνη Μαρτζάκλη και τον καθηγητή κ. Γιάννη Γεωργίου. Σημεία και από τη διατριβή της Στέλλας Παναγοπούλου

………………………………………….

Επιμέλεια έκδοσης: Θανοπούλου Κατερίνα

Επιμέλεια κειμένων: Χαρά Παπαδοπούλου

Επιμέλεια τσιγγάνικων ιστοριών: Θεώνη Μαρτζάκλη

Σχεδιασμός: Γεωργία Αλεβιζάκη

Το βιβλίο έχει τη στήριξη της

ΕλλάνΠασσέ – Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά

Οι δύο συγγραφείς με αφορμή την έκδοση του βιβλίου τους αναφέρουν:

«Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον εκδοτικό οίκο “ΑΠΑΡΣΙΣ”, που εμπιστεύτηκε δύο ταπεινούς ρομαντικούς Έλληνες που… γεννήθηκαν τσιγγάνοι!!! Για πρώτη φορά στην πατρίδα μας μια μοναδική, συγκινητική όσο και ιστορική έκδοση που θα μας ταξιδέψει απ’ την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα. Ένα πόνημα που θα ανατρέψει στερεότυπα δεκαετιών!!!»

Για άμεση παραγγελία από τις εκδόσεις ΑΠΑΡΣΙΣ στα τηλέφωνα 2155155600

-emporiko.aparsis@gmail.com.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος