FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας για την καρέτα στον Κυπαρισσιακό

Ημερομηνία: 22-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Η φετινή περίοδος ωοτοκίας της χελώνας καρέτα – καρέτα, ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο  στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου για πάνω από 35 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας πραγματοποιεί πρόγραμμα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της θαλάσιας χελώνας στις παραλίες του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν χνάρια στην άμμο, από δύο εξόδους θαλάσσιας χελώνας Caretta carettaπου έγιναν κατά τις νυχτερινές ώρες. Μετά από την εξέταση και των δύο χναριών από ερευνητή του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, εξακριβώθηκε ότι σε ένα από αυτά, είχαν εναποτεθεί αυγά. Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο καθώς οι χελώνες δεν δημιουργούν φωλιά σε κάθε τους έξοδο από τη θάλασσα. Για να αφήσουν αυγά στην παραλία, θα πρέπει όχι μόνο να είναι έτοιμες, αλλά και να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες στο σημείο της παραλίας που βγήκαν. Επίσης, φαίνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι των τελευταίων ημερών, επίσπευσαν την έναρξης της ωοτοκίας για τη φετινή χρονιά.

Η φετινή έναρξη της ωοτοκίας στη χώρα μας, βρίσκει την ελληνική και παγκόσμια κοινωνία των ανθρώπων σε έντονη αναταραχή λόγω της πανδημίας του COVID-19. Οι λειτουργίες όμως της Φύσης δεν γνωρίζουν παύση και οι θαλάσσιες χελώνες πιστές στο ραντεβού τους, ξεκίνησαν να κάνουν τις φωλιές στις ελληνικές παραλίες, όπως κάνουν εδώ και αμέτρητα χρόνια.

Ο βιότοπος του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου με τους φυσικούς αμμολόφους φιλοξενεί έναν εντυπωσιακό αριθμό φωλιών της Caretta caretta, διαχρονικά το δεύτερο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Το μοναδικό αυτό παράκτιο οικοσύστημα συνεχίζεται στο βόρειο τμήμα του Κόλπου και στους υγρότοπους του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς.Οι συντονισμένες δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου και του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν σκοπό την επιστημονική παρακολούθηση της θαλάσσιας χελώνας (carettacaretta) και την προστασία του είδους, στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Το ξεκίνημα της ωοτοκίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, δημιουργεί την ανάγκη για αυξημένη προσοχή για τιςανθρώπινες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην παραλία ωοτοκίας.Ο Φορέας Διαχείρισης και ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει στους επισκέπτες αλλά και στους επαγγελματίες πουδραστηριοποιούνται στην περιοχή ότι η παρουσία βαρέων οχημάτων και τροχοφόρων στην παραλία, ο έντονος φωτισμός ή το άναμμα φωτιάς, τα έπιπλα θαλάσσηςκατά τις νυχτερινές ώρες κ.ά.προκαλούν όχληση στην αναπαραγωγική δραστηριότητα του προστατευόμενου είδους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος