FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινάει η ανταποδοτική ανακύκλωση – Πόσα λεφτά θα παίρνετε για 33 κουτάκια

Ημερομηνία: 28-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Ξεκινάει το πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης και θα μετέχουν αρχικά πέντε δήμοι της χώρας ενώ προβλέπει ως «οικονομικό εργαλείο» ένα ανταποδοτικό αντίτιμο που θα ανέρχεται σε 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες που ανακυκλώνονται.

Παρουσιάζοντας την νέα πρωτοβουλία ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις 5 Δεκεμβρίου είναι στην ουσία μια επιτακτική ανάγκη για να συγχρονιστεί η χώρα μας που είναι ο «ουραγός» της ανακύκλωσης στην Ε.Ε.

Το μπαλάκι στους δήμους

Πετώντας το μπαλάκι στους δήμους ο υπουργός εσωτερικών υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 8 του Νόμου 4496/2017 αλλά και το ίδιο Άρθρο 8 του αρχικού Νόμου 2939/2001 ως υπόχρεοι για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων ορίζονται οι Δήμοι, οι οποίοι, ως γνωστόν, εποπτεύονται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι Δήμοι έχουν σημαντικό οικονομικό κίνητρο, ώστε να ενεργοποιηθούν και να συμβάλουν καθοριστικά στη νέα φάση επίλυσης του χρονίζοντος προβλήματος της διαχείρισης των αποβλήτων.

Μάλιστα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίστηκε ο νέος «Κανονισμός τιμολόγησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ)» σύμφωνα με τον οποίον οι ΟΤΑ Α’ Βαθμού δικαιούνται μείωσης των συντελεστών τιμολόγησης βάσει των επιδόσεων στην ανακύκλωση.

«Άρα, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο, τόσο λιγότερα θα πληρώνει στο ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων του».

Κατά συνέπεια, ο Δήμος έχει σαφές αλλά και σημαντικό οικονομικό κίνητρο για να αυξήσει την ανακύκλωση, καθόσον μπορεί να επιτύχει μείωση έως 25% της τιμολόγησης για το σύνολο των απορριμμάτων του.

Πώς θα δουλεύει το πρόγραμμα στην πράξη

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί με στόχο να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, η διαλογή των προϊόντων ανακύκλωσης θα γίνεται στην πηγή και για το λόγο αυτό θα εγκατασταθούν στους δήμους που μετέχουν στο πρόγραμμα αρχικώς 45 «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης» αλλά και πέντε «πολυχώροι» τα οποία θα είναι σε Οn line σύνδεση για να παρακολουθείται η επιτυχία του προγράμματος.

Για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης θα χρησιμοποιηθεί το «οικονομικό εργαλείο» του ανταποδοτικού αντιτίμου που ανέρχεται σε ένα ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες (πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες) που ανακυκλώνονται».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος