FOLLOW US: facebook twitter

Κρίσιμες δίκες για αναδρομικά συντάξεων και δώρα

Ημερομηνία: 14-01-2021 | Συντάκτης:

Το κρίσιμο θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων λόγω των περικοπών στις συντάξεις τους μέχρι και το περασμένο έτος συζητείται στα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Στο IV Τμήμα Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου, συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ κ.λπ., θα συζητηθούν την Πέμπτη τέσσερις υποθέσεις συνταξιούχων υπό τη μορφή της πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με τον νόμο 4700/2020. Την Παρασκευή στο ΣτΕ θα συζητηθεί ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μηνο (από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.

Συγκεκριμένα η  αναδρομική καταβολή διαφορών σε συντάξεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η καταβολή δώρων και επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που είχε σταματήσει λόγω της μνημονιακής νομοθεσίας, θα απασχολήσει τα δύο Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας – το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας – την  Πέμπτη 14 και την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Στο IV (Δ΄) Τμήμα Ελεγκτικού, όπου εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα, συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ., η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Σε αυτές τις ομαδικές αιτήσεις θα πρέπει να προστεθούν και οι εκκρεμείς αγωγές των ενστόλων όλων των Σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, Αστυνομικών, κ.λπ.), που ανέρχονται περίπου στον ίδιο αριθμό.

Εκείνη τη μέρα, στο Ανώτατο Δικαστήριο, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, θα συζητηθούν τέσσερις υποθέσεις συνταξιούχων που θα έχουν το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020.

Οι παραπάνω συνταξιούχοι ζητούν δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016), δηλαδή τις περικοπές που έγιναν και με τον μεταγενέστερο ασφαλιστικό «νόμου Βρούτση» (νόμος 4093/2012). Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία των τέως απασχολουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα αφορούν στη χρονική περίοδο 2011 έως 2020.

Όλοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το IV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω των ζητημάτων μείζονος σημασίας που επικαλούνται οι συνταξιούχοι, αλλά και των συνταγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν, θα παραπέμψει τις τέσσερις αυτές υποθέσεις προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΣτΕ: Ακυρη η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο «Κεράνη» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Όσον αφορά στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου θα συζητηθεί ένας μεγάλος αριθμό αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, σε δημόσια ακροαματική διαδικασία, αλλά με περιορισμούς λόγω COVID-19.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, διεκδικώντας αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.

Ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, μεταξύ άλλων, και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η απόφαση Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015).

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος