FOLLOW US: facebook twitter

«Κρατήστε το διαμάντι της σωτηρίας στην καρδιά σας»

Ημερομηνία: 04-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

-Με ομιλία-παρακαταθήκη χοροστάτησε για τελευταία φορά ο απελθών Μητροπολίτης Ηλείας, κ. Γερμανός, στη χθεσινή Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στον Πύργο

-Υπεραμύνθηκε των επιλογών του κατά την πανδημία και προέταξε την τήρηση των νόμων

-Το έργο και την προσωπικότητά του εξήραν ο δήμαρχος Πύργου, Π. Αντωνακόπουλος, και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δ. Δημητρουλόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με την προτροπή να σέβονται και να πειθαρχούν στους νόμους του κράτους αποχαιρέτισε χθες τους πιστούς της Ηλείας ο απελθών Μητροπολίτης Ηλείας, κ. Γερμανός, ο οποίος χοροστάτησε για τελευταία φορά στη Θεία Λειτουργία χθες το πρωί στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πύργο, ανήμερα της 41ης επετείου ενθρόνισής του και του εορτασμού του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Ο επί 41 χρόνια Ποιμενάρχης επέλεξε την ημέρα της εις Επίσκοπον Χειροτονίας του για να αποχαιρετήσει από την θέση αυτή τους κληρικούς, τους συνεργάτες και τον λαό του που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου.

Ο Σεβασμιότατος υπεραμύνθηκε εκ νέου της επιλογής του να παραιτηθεί καθώς πλέον αισθάνεται αδύναμος, και δεν δίστασε να επαναλάβει τη σαφή του θέση για κρίσιμα ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι χάρη σε ορθές αποφάσεις τα γηροκομεία θωρακίστηκαν από τον κορονοϊό.

«Τα χρόνια περνούν, η δικιά μου ηλικία πέρασε. Αισθάνομαι αδύναμος να συνεχίσω το έργο που μου ανέθεσε η εκκλησία, για αυτό και παραιτήθηκα. (…) Ηλειώτης είμαι, στον Καρδαμά μεγάλωσα και τώρα θα μείνω στο γηροκομείο της Παναγίας Καθολική της Γαστούνης. Φυλαχτήκαμε και δεν πάθαμε ζημιές με τον κορονοϊό, παρόλο που είχαμε δύο εργαζόμενους που δεν ήθελαν εμβόλιο. Τους ζήτησα χαρτί από γιατρό προτού λάβω την απόφαση που έλαβα (…) Δεν μπορείς να μην υπακούς στο ίδρυμα. Δεν μπορεί να κάνουμε ό,τι θέλουμε, πρέπει να πειθαρχούμε στις αρχές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γερμανός και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και τους πολίτες που κατέκλυσαν χθες την εκκλησία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή, δεν είναι τυπικά πια Μητροπολίτης, ωστόσο θα παραμείνει τοποτηρητής της Μητρόπολης έως ότου εκλεγεί ο διάδοχός του την ερχόμενη Παρασκευή. Στο σημείο αυτό επανέλαβε για μία ακόμα φορά την επιθυμία του να εκλεγεί νέος Μητροπολίτης Ηλείας ο Επίσκοπος Ωλένης, Αθανάσιος, και ολοκλήρωσε την ομιλία του με την επίκληση ενός χωρίου ευαγγελικής περικοπής.

«Έχω προτείνει διάδοχο τον Θεοφιλέστατο και ελπίζω ο Θεός να φωτίσει τους ιεράρχες να τον εκλέξουν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου. Μετά ταύτα θα φύγω. Θα προσεύχομαι για σας και τις οικογένειές σας, να έχετε υγεία χαρά και προκοπή. Θα σταθώ σε ένα χωρίο ευαγγελικής περικοπής. Ένας έμπορος έψαχνε να βρει διαμάντια. Όταν βρήκε ένα διαμάντι, πούλησε όσα είχε και αγόρασε αυτό το διαμάντι, για να το έχει πάντα μαζί του. Αυτό πρέπει να είναι και ο δικός μας απώτερος σκοπός. Το διαμάντι της σωτηρίας, της Σαρκώσεως και της Παρθένου του Ιησού Χριστού, το διαμάντι της Εκκλησίας ας το κρατάμε πάντοτε στην καρδιά μας και με αυτό να μείνουμε μέχρι να φύγουμε από τούτον εδώ τον κόσμο. Εκεί θα μας περιμένουν όλοι οι άγιοι μαζί με τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, που πρώτος έγινε Χριστιανός από το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου», τόνισε μεταξύ άλλων.

Δ. Δημητρουλόπουλος: «Σταθερά μαχητικός και προοδευτικός ο Σεβασμιότατος»

Στη συνέχεια προσκάλεσε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρη Δημητρουλόπουλο, προκειμένου να τοποθετηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού του προστάτη των δικαστικών λειτουργών.

Ο κ.Δημητρουλόπουλος, εξήρε την προσφορά του κ. Γερμανού, στεκόμενος στο μαχητικό και διεκδικητικό του πνεύμα για τα θέματα της Ηλείας, αλλά και στη στάση που επέδειξε τόσο στη διάρκεια της πανδημίας όσο και στους Σύρους και Ουκρανούς πρόσφυγες.

«Εδώ και 40 χρόνια αυτή τη γιορτή τη συνεορτάζουμε με την επέτειο ενθρονίσεως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολίτης της Ηλείας που θα μπορούσε να έχει αντίθετη άποψη σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του. Αποχωρεί απολαμβάνοντας, πέρα από την αγάπη και τη συγκίνηση όλων μας, την εκτίμηση και τον σεβασμό μας αλλά και την ευγνωμοσύνη μας για όσα προσέφερε στη μακρά πορεία της ποιμαντορίας του. (…) Όλα όσα είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου, διατηρήθηκαν και επαυξήθηκαν, αναζωογονήθηκαν, εμπλουστίστηκαν και συνέχισαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς όσους τα χρειάζονταν. Ακολούθησαν χρόνια δύσκολα, τα οποία στιγματίστηκαν από δυσκολίες οικονομικές και κοινωνικές, πολεμικές αναμετρήσεις που έφεραν πρόσφυγες στον τόπο μας, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο για να επουλώσουν τις πληγές τους. Ανταποκρίθηκε λοιπόν επαξίως σε αυτή την πρόκληση. Δεν θα διαφωνήσει κανείς ότι η παρουσία του Σεβασμιοτάτου ήταν διαρκής και συστηματική σε όλα τα θέματα που απασχόλησαν την τοπική μας κοινωνία. Με ανύστακτο ενδιαφέρον για κάθε τι πρωτοστατούσε σε οτιδήποτε κατά καιρούς οι συγκυρίες επέβαλαν και ήταν πάντοτε μπροστάρης σε κάθε τέτοια διεκδίκηση. Κι όταν οι προστριβές και οι αντιπαραθέσεις κινδύνευαν να δημιουργήσουν συνθήκες υπονομευτικές της προσπάθειας, η παρουσία του ήταν διαυγής και ενωτική ώστε να μη χάνεται ο στόχος. Με τρόπο σύγχρονο και σκέψη ανοιχτή στα νέα δεδομένα ανταποκρινόταν με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο. Δύο ύστατα παραδείγματα ήταν η διαρκής υπόμνηση περί της ανάγκης να ακολουθήσουμε τις επιταγές της επιστήμης, για να διαφύγουμε τον κίνδυνο, και η συμπόρευση με τις πλέον προοδευτικές και σύγχρονες απόψεις και στη συνέχεια η προσφορά των ιδρυμάτων να φιλοξενήσουν ανθρώπους από εμπόλεμα κράτη είτε στη Συρία είτε στην Ουκρανία», τόνισε.

Π.Αντωνακόπουλος: «Δεν θα σταματήσετε ποτέ να είστε ο πνευματικός μας πατέρας»

Με λόγια καρδιάς, γεμάτα αγάπη και σεβασμό μίλησε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πύργου, Π. Αντωνακόπουλος, για την προσωπικότητα και τα έργα του Σεβασμιότατου, κάνοντας λόγο για πανελλαδική αναγνώριση.

«Το έργο σας Σεβασμιότατε δεν χρειάζεται να παρουσιαστεί γιατί φαίνεται! Το έχουμε ζήσει όλοι μας. Σταματάτε να είστε πνευματικός μας πατέρας απ’ αυτή τη διοικητική θέση αλλά ουσιαστικά δεν θα σταματήσετε ποτέ να είστε. Διότι η θρησκεία μας είναι κατ’ εξοχήν πνευματική-θεολογική. Κλείνοντας όμως αυτός ο κύκλος, πρέπει όλοι εμείς, τα πνευματικά σου τέκνα να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αν σ’ αυτά τα 40 χρόνια έχουμε ανταποκριθεί σωστά στον Δάσκαλό μας. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα σταματήσετε να ασχολείστε με την πνευματική ευεξία των πολιτών της Ηλείας και τη Χριστιανική συμπεριφορά. Δε νομίζω ότι άνθρωποι σαν εσάς ησυχάζουν ποτέ από την αγωνία να σώζουν ανθρώπους. Αυτό είναι σίγουρο, γι’ αυτό χαίρετε πανελλαδικής εκτιμήσεως. Και αυτό αποτελεί σίγουρα το διαβατήριο για τον επόμενο Ποιμενάρχη μας. Είναι μια πρόταση με καθολικότητα απ’ όλη την τοπική κοινωνία όπου για πρώτη φορά εκφράστηκε με τόση θέρμη και με τέτοια απαίτηση να υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα».

Μετά το τέλος της σύντομης ομιλίας του, ο δήμαρχος Πύργου έδωσε το λόγο σε ένα από τα παιδιά της πόλης, τον γνωστό σε όλους μας Νίκο Φραγκούλη, που έχει δεχτεί την απλόχερη βοήθεια της Ι.Μ. Ηλείας και του Σεβασμιότατου. «Τα έργα σας μιλούν και ο Νίκος είναι ένα από τα παιδιά που έχετε βοηθήσει. Έχει βοηθήσει πολύ τους αδύναμους, τους συλλόγους των ΑμεΑ με δομές που λειτουργήσατε ακόμη και σε δύσκολες εποχές με φοβερή υποχρηματοδότηση» κατέληξε ο κ. Αντωνακόπουλος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βασίλης Γιαννόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

«Η σημερινή ημέρα είναι συγκινησιακά φορτισμένη, καθώς ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, τέλεσε την τελευταία του Θεία Λειτουργία, ως εν ενεργεία Μητροπολίτης Ηλείας. Αναμφισβήτητα, αποτελεί μια σημαντική και ξεχωριστή προσωπικότητα της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Είμαστε τυχεροί, και θεωρώ ότι πρέπει να αισθανόμαστε και ευγνώμονες, για όσα μας προσέφερε, καθώς αποχωρεί, αφήνοντας στην Ιερά Μητρόπολη και στους Ηλείους πολίτες σημαντικό έργο, από όλα τα χρόνια της Ιερατικής και Αρχιερατικής διακονίας του.

Ευχή και ελπίδα όλων μας είναι, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να εισακούσει την επιθυμία και προτροπή του, να εκλέξει ως διάδοχό του, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο».

Γιάννης Λυμπέρης, δήμαρχος Ήλιδας

Εμείς συνεργαστήκαμε απόλυτα, όλα αυτά τα χρόνια που είμαι δήμαρχος, γιατί υπήρξε –εκτός από ποιμενάρχης- ένας έξυπνος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που μπορούσε να αντιληφθεί καταστάσεις και να θέσει τα όρια των καταστάσεων, να διαμεσολαβήσει σε αντιδικίες και ίντριγκες στο πλαίσιο της πολιτικής που ασχολούμαστε εμείς.

Επίσης μπορούσε να πει ευθαρσώς την άποψή του για μεγάλα ζητήματα, τα οποία αφορούσαν τον λαό και όλοι μας τα ξέρουμε.

Εγώ προσωπικά υπήρξα ευλογημένος στη θητεία μου, που είχα αυτόν τον ποιμενάρχη. Πιστεύω και ελπίζω ο Θεός να τον έχει καλά για να συνεχίσει να αποτελεί –όσο ακόμα αντέχει σωματικά και πνευματικά- ορόσημο και σημείο αναφοράς των συμπολιτών μας.

Γιάννης Λέντζας, δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Το ποιμαντορικό έργο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη είναι γνωστό σε όλους.

Ένας άξιος ποιμενάρχης, με τεράστιο έργο τόσο στην κοινωνία σε όλα τα δρώμενα, αφήνει έντονο το στίγμα του και ήταν το ελάχιστο σήμερα το ότι εμείς οι δήμαρχοι ήμασταν εδώ για να “τιμήσουμε” την αποχώρησή του. Σίγουρα υπάρχει συγκίνηση, είναι βαρύ το αποτύπωμά που αφήνει.

Ευελπιστούμε και ο καινούργιος Μητροπολίτης – που θέλουμε και πιστεύουμε ότι θα είναι ο Θεοφιλέστατος κ. Αθανάσιος- θα συνεχίσει αυτό το έργο τόσο σε κοινωνικές δομές, σε παροχή φροντίδας, να είναι δίπλα στον πονεμένο και κοινωνικά κατατρεγμένο, για να μπορούμε να συνεχίσουμε το τεράστιο έργο της Μητρόπολης Ηλείας».


Εγκύκλιος Γερμανού

Προς τους αιδ. Εφημερίους των Ι.Ναών και τα Ηγουμενοσυμβουλια των Ι. Μονών της Ιερας Μητροπολέως.

Αγαπητοί μου Αδελφοί και Αδελφαί, Αφου ευχηθώ στο Πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως μας και σε σας να έχετε πάντοτε την ευλογία του Τριαδικού Θεού στη ζωή σας και στην Διακονία σας, ώστε να φέρετε ευκλεείς και πολλούς αναγκαίους δια την σωτηρία μας καρπούς,

Δια του παρόντος σας πληροφορώ, ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το από 23-9-2022 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 904- 30/9/2022) της αποδοχής της παραιτήσεως μου, λόγω γήρατος, εκ της θέσεως του Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και πλέον από σήμερα είμαι πρώην Μητροπολίτης Ηλείας και η Μητρόπολις μας είναι εν χηρεία.

Επίσης σας γνωρίζω, ότι με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 4627/30-9-2022 απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, Συνοδική εντολή και Εξοσιοδοτήσει, ωρίσθη η ταπεινότης μου Τοποτηρητής της χηρευούσης Ιεράς Μητροοπόλεως Ηλείας μέχρι Ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτη.

Αυτό σημαίνει, ότι μέχρι την εκλογή του νέου Μητροπολίτη μας, α) η ταπεινότης μου συνεχίζει να είμαι ο Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας ως Τοποτηρητής, β) οι Ιερείς και οι Διάκονοι κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και πάσης άλλης Ακολουθίας μέχρι την εκλογή του νέου Μητροπολίτη θα συνεχίζουν να μνημονεύουν του δικού μου ονόματος, γ) το ίδιο και η φήμη, όπου θα λειτουργώ αυτές τις ημέρες, θα συνεχίζεται η αυτή, ως μέχρι σήμερα και δ) Όσοι εξ υμών θα θέλετε εγγράφως να επικοινωνείτε μαζί μου μέχρι της ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου μας, θα απευθύνεστε: Σεβασμιώτατον πρώην Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανόν, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, Γραφεία Ι.Μητροπόλεως Ηλείας, 28ης Οκτωβρίου 52, 27131 Πύργος.

Τέλος σας πληροφορώ, ότι πρώτα ο Θεός, η εκλογή του νέου Μητροπολίτη μας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το πρωί 7-10-2022 από την σεπτήν Ιεραρχίαν της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Με πατρικές ευχές

Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ

Ο πρώην Μητροπολίτης Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος