FOLLOW US: facebook twitter

«Κρατήστε τον λόγο σας για τα ΚΔΑΠ» ζητούν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες των ωφελούμενων παιδιών

Ημερομηνία: 28-11-2019 | Συντάκτης:

Την τήρηση των υποσχέσεων της Νέας Δημοκρατίας για τη θεσμική κατοχύρωση των δημοτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και τη μονιμοποίησή τους στις συγκεκριμένες δομές ζητούν οι εργαζόμενοι, αλλά κυρίως οι ίδιες οι οικογένειες περισσότερων από 70.000 ωφελούμενων παιδιών σε όλη την Ελλάδα.

Τα ΚΔΑΠ είναι δομές που επιτελούν σημαντικό έργο για την απασχόληση των παιδιών 5-12 ετών σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου, με δημιουργικές δραστηριότητες όπως θεατρική, μουσειακή, περιβαλλοντική αγωγή, μουσική προπαιδεία, καλλιτεχνικά εργαστήρια, γυμναστική κ.λπ.

Ο ρόλος τους είναι κομβικός ιδιαίτερα για παιδιά απομακρυσμένων περιοχών, με λιγότερες ευκαιρίες ψυχαγωγίας, αλλά και για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σήμερα λειτουργούν 445 ΚΔΑΠ και 83 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στα οποία φιλοξενούνται 67.497 παιδιά και 4.531 παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες για απένταξη των ΚΔΑΠ από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, ενώ από κυβερνητικής πλευράς τηρείται σιγή ιχθύος για το μέλλον των δομών και των περίπου 2.500 εργαζομένων.

Τα ΚΔΑΠ χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”, το ίδιο που χρηματοδοτεί και τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Το πρόγραμμα θα λήξει οριστικά το 2022, ωστόσο το τελευταίο διάστημα διακινούνται πληροφορίες για πρόωρη εξαίρεση των ΚΔΑΠ, χωρίς να υπάρχει διάψευση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το 2014 η κρατική συμμετοχή στο πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής Ζωής ήταν μόλις 12 εκατομμύρια. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμεύσει πόρους 212 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του 2018 (από τα 280 εκατ. που απαιτούνται συνολικά) ώστε σταδιακά να περιέλθει η λειτουργία των δομών αυτών στο κράτος. Είναι κρίσιμης σημασίας να διασφαλιστεί αυτή η χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη λειτουργία τόσο των παιδικών σταθμών όσο και των ΚΔΑΠ».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος