FOLLOW US: facebook twitter

Δημήτρης Κράλλης: Ματαίωση κατασκευής ανατολικής εισόδου Αμαλιάδας από τον υπουργό υποδομών Κώστα Καραμανλή

Ημερομηνία: 06-02-2020 | Συντάκτης:

Οι πολίτες του Δήμου Ήλιδας επιβάλλεται να γνωρίζουν τα νέα δεδομένα σε βάρος της Αμαλιάδας ,  από την επιχειρούμενη επιλογή του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή για διάλυση του εξελισσόμενου έργου της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ , στο τμήμα ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ και την μεταφορά του , με απευθείας ανάθεση σε σύμβαση παραχώρησης στην Κοινοπραξία της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ .

Ο Υπουργός Υποδομών ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ, με το ΦΕΚ ( Εφημερίδα Κυβέρνησης), στις 16/2/2018 δημοσίευσε την κήρυξη των απαλλοτριώσεων και την παρακατάθεση των χρημάτων στους δικαιούχους για το έργο ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ.

Το έργο προβλέπεται να αναπτυχθεί , από τον  Κόμβο ΓΕΡΑΚΙΟΥ, σε μήκος 1 km , ακολουθώντας όδευση , νότια της Σοχιάς, καταλήγοντας σε τυφλό αδιέξοδο, ανατολικά της πόλης , με την κατασκευή ΚΟΜΒΟΥ διανομής της Κυκλοφορίας στην μελλοντική    ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ. Το έργο ακολουθεί πλήρωςόλα τα γεωμετρικά στοιχεία της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ , δύο (2) λωρίδες κυκλοφορίας ανά ρεύμα , Στηθαίο Ασφαλείας , Ηλεκτροφωτισμό, Πεζοδρόμια  καθώς και σύγχρονες υποστηρικτικές λειτουργίες.

Η Ανατολική είσοδος έχει προβλεπόμενο μήκος ένα (1) km και προβλεπόμενο εγκεκριμένο  προϋπολογισμό περίπου πέντε (5) εκατομμύρια  Ευρώ.

Στην υπογραφείσα Σύμβαση στις 25/5/2019, ανάμεσα στους αναδόχους  του έργου  και το Ελληνικό Δημόσιο , ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπιρτζης  πρόβλεψε δεσμευτικά τα εξής :

Ένταξε στην ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ, το έργο ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ως έργο προαίρεσης.

Ως έργο προαίρεσης αποκτά αντιγραφειοκρατικό πλεονέκτημα . Η ανάδοχος  ΕΤΑΙΡΙΑ ΙΤΡΑΚΑΤ στο Τμήμα ΑΜΑΛΙΑΔΑ – ΔΟΥΝΕΪΚΑ ,με βάση το άρθρο 9 της σύμβασης  της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ , δύναται να προχωρήσει με το Υπουργείο  Υποδομών  σε συμπληρωματική σύμβαση για την κατασκευή της Ανατολικής Εισόδου Αμαλιάδας , χωρίς να απαιτείται νέα Μ.Π.Ε. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Δεν χρειάζεται συμβατικός έλεγχος  από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με βάση το άρθρο 9 της σύμβασης , η ανάδοχος Εταιρία  ΙΤΡΑΚΑΤ  εκπονεί την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, και στο ύψος του προβλεπόμενου προϋπολογισμού των πέντε (5) εκατομμυρίων ευρώ  περίπου.

Αναλαμβάνει το έργο με έκπτωση 50% , όσο δηλαδή είχε δώσει ως έκπτωση στον Διαγωνισμό του έργου στο Τμήμα ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ.

Το κόστος του έργου χρηματοδοτείται  από ειδικό λογαριασμό της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης , με δεσμευμένους πόρους  έξω από το χρηματοδοτικό πλαίσιο του Δρόμου ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ.

Το έργο της Ανατολικής Εισόδου Αμαλιάδας , παρουσιάζει πλεονέκτημα για την ολοκλήρωση του το 2022, ένα χρόνο νωρίτερα από το 2023, που προβλέπει η Σύμβαση της Ολυμπίας Οδού. Αυτό οφείλεται ότι τα τεχνικά έργα που κατασκευάστηκαν έως το 2013 έτος απένταξης του έργου από  την Ολυμπία Οδό , ΓΕΦΥΡΑ ΓΕΡΑΚΙΟΥ – ΑΓ ΙΩΑΝΝΗ, λειτουργούν ευνοϊκά για συντόμευση του χρόνου ολοκλήρωσης  γιατί ο σημερινός ανάδοχος δεν ξεκινά από το μηδέν το έργο.

Αυτή η παράμετρος λειτουργεί ευνοϊκά στο χρόνο παράδοσης συνολικά για το έργο ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ. Εδώ επισημαίνουμε ότι έως το 2013, ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑΝ  100 εκατομμύρια ευρώ , για ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ και ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΏΣΕΙΣ .

Η παρατηρούμενη προσπάθεια καπηλείας του έργου ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ , από  τοπικούς  ενδιαφερόμενους είναι παντελώς άστοχη και ατυχής. Το έργο ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ,  έχει  ΦΩΤΑΓΩΓΗΜΕΝΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ.

Η επιχειρούμενη σήμερα επιλογή για μεταφορά του ΔΡΟΜΟΥ ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ  από τον Υπουργό Υποδομών , στην Ολυμπία Οδό, αποτελεί εξέλιξη σε βάρος της ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ  γιατί οδηγεί οριστικά στην ΜΑΤΑΙΩΣΗ της  Κατασκευής ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ  καθώς και σε όλες τις εισόδους των πόλεων, ΠΥΡΓΟΥ , ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ,  ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ, ΛΕΧΑΙΝΩΝ, ΒΑΡΔΑ , Κ. ΑΧΑΪΑ  που έχουν ενταχθεί ως έργα προαίρεσης με ξεχωριστή πηγή χρηματοδότησης .

Για την κατασκευή των περιγραφομένων εισόδων , το κόστος ανέρχεται περίπου στα πενήντα (50) εκατομμύρια ευρώ . Το εν λόγο  επιπλέον κόστος, δεν συμπεριλαμβάνεται στο εξαγγελθέν προσύμφωνο , ανάμεσα στην Κοινοπραξία της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ και του Υπουργού Υποδομών.

Για αυτή την εξέλιξη ορισμένοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και μεταμορφώθηκαν σε σταθερούς πρόθυμους συνοδοιπόρους , των επιλογών του Υπουργού Υποδομών.

Είναι σαφές ότι εδώ θα αποδοθούν ευθύνες στο ακέραιο για όσους επέλεξαν ως ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Για να λειτουργήσει η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ προκύπτει η αναγκαιότητα κατασκευής του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Για αυτό και ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ  να ενημερωθούν οι πολίτες σε ειδική συνεδρίαση του ΔΗΜΟΤΙΚΟΎ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΛΙΔΑΣ, όπου θα γίνει παρουσίαση των μελετών των έργων, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ .

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΙΔΑΣ  ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ .

-ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ  ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 25 ΦΛΕΒΑΡΗ , ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΡΕΤΩΝ .

-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ – ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΔΙΑ .

-ΟΛΗ Η ΗΛΕΙΑ ΜΙΑ ΦΩΝΗ

-ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 

ΗΛΙΔΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΙΔΕΩΝ

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΑΛΛΗΣ 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος