FOLLOW US: facebook twitter

Κουτσούμπα: Σοκαριστική εμπειρία – σαν να μπήκε ο Μεγάλος Περίπατος στην Ακρόπολη

Ημερομηνία: 23-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Η εικόνα που αντικρίσαμε δυστυχώς είναι πολύ χειρότερη από αυτή που μέχρι τώρα έδειχναν οι φωτογραφίες

“Το μέγεθος και η αισθητική των επεμβάσεων στην Ακρόπολη όχι απλώς επιβάλλονται στον αρχαιολογικό χώρο, όχι μόνο απομονώνουν τον Παρθενώνα αισθητικά και λειτουργικά από τα υπόλοιπα μνημεία, αλλά επιπλέον στα σημεία όπου επεκτείνονται οι επεμβάσεις έχει εξαφανιστεί ο Ιερός Βράχος” καταγγέλλει στην ΑΥΓΗ η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες με αντιπροσωπεία του Συλλόγου, συνοδευόμενη από τον αρχιτέκτονα και αναστηλωτή των Προπυλαίων της Ακρόπολης Τάσο Τανούλα.

“Θα έπρεπε να είναι μέρα χαράς η επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μετατράπηκε σε σοκαριστική εμπειρία” λέει χαρακτηριστικά. Δεδομένου ότι τις προηγούμενες ημέρες, όπως ήδη έχει καταγγείλει ο Σύλλογος, δεν επετράπη στα μέλη του να επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο για να έχουν ίδια αντίληψη του μεγέθους των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται, χθες, με αφορμή την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων που παρέμειναν κλειστοί από τον περασμένο Νοέμβριο λόγω της πανδημίας, επισκέφθηκαν την Ακρόπολη, βγάζοντας μάλιστα το εισιτήριό τους.

https://www.facebook.com/dkoutsoumpa/posts/2950443328569028

Τα έργα τούς παρουσίασαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών Ελένη Μπάνου και ο αρμόδιος τμηματάρχης Μιχάλης Λεφατζής.

“Η εικόνα που αντικρίσαμε δυστυχώς είναι πολύ χειρότερη από αυτή που μέχρι τώρα έδειχναν οι φωτογραφίες” μας είπε η πρόεδρος του ΣΕΑ όταν της ζητάμε να περιγράψει όσα είδε στον Ιερό Βράχο. Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως μετά την επίσκεψη των αρχαιολόγων στην Ακρόπολη μας προϊδέασαν και η περιγραφή της Δ. Κουτσούμπα είναι ενδεικτική.
“Ακόμη χειρότερα, διαπιστώσαμε ότι όντως υπήρξε αποκοπή τριών πωρόλιθων από αρχαίο τοίχο για να χωρέσουν τα πέδιλα του ανελκυστήρα. Η επέμβαση αυτή, όπως μας ειπώθηκε, έγινε με έγγραφη εντολή της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη!” λέει.

Οι διαπιστώσεις ωστόσο των αρχαιολόγων δεν περιορίζονται μόνο στην αποκοπή των πωρόλιθων. “Οι τσιμεντένιοι διάδρομοι που έχουν διαμορφωθεί κυρίως γύρω από τον Παρθενώνα δεν έχουν καμία σχέση με την υποτιθέμενη αποκατάσταση της οδού των Παναθηναίων, αντιθέτως μοιάζουν σαν να έχει μεταφερθεί ο Μεγάλος Περίπατος πάνω στην Ακρόπολη ή σαν να κατεβάσαμε τον Παρθενώνα στην Πανεπιστημίου” αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Προφανώς δεν δικαιολογείται αυτή η επέμβαση ούτε από την άποψη της εξυπηρέτησης των επισκεπτών, καθώς υπάρχουν δεκάδες άλλες λύσεις, όπως το πατημένο χώμα με ειδικές προσμίξεις για ανθεκτικότητα, που μάλιστα στο πλαίσιο των ίδιων έργων διαστρώθηκε μπροστά από το μνημείο του Αγρίππα και είναι απόλυτα συμβατό με τον χώρο” λέει εξηγώντας ότι “η τεχνογνωσία υπάρχει και από άλλους αρχαιολογικούς χώρους και από την ίδια την Ακρόπολη”.
Παράλληλα η πρόεδρος του ΣΕΑ καταρρίπτει πλήρως το επιχείρημα που επικαλέστηκε η πολιτική ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να δικαιολογήσει τις επεμβάσεις εξηγώντας ότι “οι επεμβάσεις αυτές, όπως διαπιστώσαμε, δεν έχουν καμία σχέση με διαδρομές για τη διευκόλυνση επισκεπτών με αναπηρία, αφού οι κλίσεις δεν επιτρέπουν σε αμαξίδιο να κινηθεί αυτόνομα. Μας ειπώθηκε άλλωστε χθες ότι μεγάλο τμήμα της διαδρομής είναι έτσι διαμορφωμένο για την κίνηση βαρέων μηχανημάτων”.

Υπ’ αυτή τη συνθήκη “η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού είναι έκθετη γιατί παρουσίασε ένα δήθεν έργο προσβασιμότητας πίσω από το οποίο έκρυψε μια μείζονα ακαλαίσθητη και προσβλητική επέμβαση στην Ακρόπολη” λέει η Δέσποινα Κουτσούμπα και επιμένει ότι “το γιατί επιλέχθηκε αυτή η σοκαριστική επέμβαση πρέπει να εξηγηθεί σύντομα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, από το  Ίδρυμα Ωνάση που χρηματοδοτεί το έργο και από τους επικεφαλής της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως”.

Για την πρόεδρο του ΣΕΑ “αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν επιλέγεται στο κορυφαίο μνημείο της χώρας να γίνονται επεμβατικές εργασίες χωρίς διεθνή επιστημονικό διάλογο, μόνο και μόνο για να ακολουθηθούν οι πολιτικές σκοπιμότητες και όχι η επιστημονική δεοντολογία”.  Άλλωστε τέτοιου είδους πρακτικές έχει ακολουθήσει η υπουργός Πολιτισμού και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Πηγή: www.rosa.gr

Πηγή: rosa.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος